“Mystiken, glädjen och sagoskapandet”

“​​Barnens frågor efteråt till författaren + barnen har fått uppleva en förebild, författare, som ger inspiration att göra egna böcker.”

“Det var en genomtänkt workshop som verkligen fångade barnen, och som även gav tips till pedagoger. Alla vuxna som deltog är överens om att det var en toppenaktivitet.”



Berätta mera! författare möter barn i förskolan

Berätta mera! författarbesök med workshops skapar fantasifulla möten mellan förskolebarn och författare. Möten som stärker barns kreativa och språkliga förmåga samt inspirerar till det lustfyllda läsandet. Genom Berätta mera! vill Författarcentrum Syd öka kunskapen om litterärt berättande, lyfta fram litteraturen som konstform samt inspirera till barns egna berättelser. Förskolan har en viktig roll i att väcka barns intresse för berättelser, texter och skriftspråk. I mötet med författare som besöker förskolor väcks läs- och berättarlust hos barnen, samtidigt som de utvecklar sitt språk och sin fantasi. 

 

Är du intresserad av att boka en författare eller dramatiker till din förskola eller vill du veta mer om Berätta mera!

kontakta: johanna.gustafsson@forfattarcentrum.se 

 

Under 2024 genomförde Författarcentrum Syd Berätta mera! författare möter barn i förskolan. Projektet har genomförts i samarbete med Centrum för dramatik Syd, och med stöd av Region Skånes kulturförvaltning. 

 

Vilka författare och dramatiker deltog?

Anders Blentare – Skattkistans förskola Hörby

Boel Marie Larsson – Erlandals förskola Svedala

Eva Ekengren – Tornerhjelms förskola Helsingborg

Jesper Cederstrand – Violens förskola Eslöv

Linnea Lundborg – Kullerbyttans förskola Bjuv

Lisa Fransson – Sifs förskola Malmö

Liza Fry – Enebackens förskola Höör

Mark Wallenius- Pilängsgårdens förskola Landskrona

Mari Bister – Kolhuggarens förskola Nyvång/Åstorp

Maud Cederlöw – Svenshögs förskola Arlöv/Burlöv

Milena Bergquist- Södervångs förskola Vellinge

Stina Sturesson Svansjö och Cristina Gottfridsson –

Smultrongårdens förskola Lomma, Ängslyckans förskola Staffanstorp

Vill du veta mer om besöken och författarna så läs vidare nedan.

Anders Blentare

Kreativ sago- och känsloworkshop för barn. 

Med hjälp av min saga Vera Vulkan – vulkanen som reste sig upp och gick tar jag på ett lekfullt och fantasifullt sätt upp teman som ilska och andra stora känslor som barnen upplever i sin vardag. Efter sagostunden får barnen dela med sig av sina tankar och erfarenheter samtidigt som de ritar och pysslar vulkaner. 

 

Anders Blentare är verksam som skådespelare och författare för barn och unga. Han älskar att vara med och skapa bra berättelser, både som skådespelare inför en publik och som författare-  med texten som enda redskap. Han skriver lättläst och skönlitterärt för barn och unga med teman som sport, fotboll, identitet, vänskap, tillhörighet och drömmar om att bli känd. 

 

Foto: Moa Skimutis

 

Läs mer om Anders Blentare

Boel Marie Larsson

Jag hade tre små grupper och lär mig namnen på alla, vi säger varandras namn. Sen kickar jag igång med rörelseleken ”Min/Vår morgon”.  Vi sträcker på oss när vi går upp ur sängen, drar på trånga jeans – gör att vi får hoppa, dra. Får in så mycket rytm som möjligt i detta rörelse, dans, ljuda med, sjunga hoppa dansa sig genom tandborstning. Alla härmar, bitvis kommer det nya förslag från gruppen, jag gör efter deras rörelse och vice versa. Sen sitter vi oss ner i ringen. Jag letade efter ett litet klurigt sätt att komma in på ord och kom fram till att använda mig av en gammal ordgåta från Beowulf. ”-ORDKISTA – var någonstans på kroppen tror ni att den sitter? Ordkistan kan vara full av ord som vill komma ut.” Märkligt nog letade sig varje grupp fram till vad ordkistan kan vara, på exakt samma sätt. Först var det någon som visade på hjärtat och alla nickade – sen var det alltid någon som pekade på huvudet – och därefter kom alla fram till att ordkistan är munnen! Jag hade med mig tre ”ordkistor” i en påse. En i gruppen fick sticka ner handen i påsen och plocka upp en av de tre ordkistorna. I varje ordkista fanns ett föremål; fingerborg, lavendelpåse, tärning. Utifrån vad som fanns i ”ordkistan” började grupperna sedan berätta en gemensam berättelse. De fick behålla föremålen på skolan men fick i uppgift att leta upp egna små ordkistor. 

 

Boel Marie Larsson är skådespelare och dramatiker.

 

Foto: Cecilia Christensen

 

Läs mer om Boel Marie Larsson

Cristina Gottfridsson Stina Sturesson Svansjö

 

VILDTANTERNAS ÄVENTYR med Stina och Cristina 

Vi lajvar litteratur. En fantasieggande, språklekande litteratur – och teaterworkshop för  förskolebarn mellan 3-6 år. Barnen är medskapande och deras val förvandlar vår saga till en äventyrslek från prosa till  drama. En liten valp har tappat bort sin matte efter en kurragömmalek i skogen och behöver hjälp.  Kanske dyker det upp en gift-anka, en krokodil eller ett häftigt vulkanutbrott på vägen. Hur  det slutar? Det teaterleker vi fram tillsammans.  

 

”Vildtanterna” är:  

Stina Sturesson: dramatiker, manusförfattare, skådespelarska & förskolepedagog 

Cristina Gottfridsson: dramatiker, manusförfattare, regissör, producent & förskollärare

 

Foto: Stina Sturesson Svansjö

 

Läs mer om Stina och Cristina

Eva Ekengren

Jag var på Tornerhjelms förskolan i Helsingborg och eftersom jag är skådespelare och dramatiker så jobbade jag med att låta barnen spela teater utifrån en bok. Förskolan ville att jag skulle använda mig av Nej eller Okey av Eva Björk. Vi började med lite teaterövningar och därefter läste jag en bit ur boken och så valde vi scener att spela. Barnen och pedagogerna fick välja roller och fick hattar till karaktärna, så alla kunde spela alla roller och det var tydligt vem som var vem. Barnen fick erfara att de lätt kunde gestalta scenerna och att det är speciellt att läsa något och sedan se det ”på scen”.


Eva är verksam som skådespelare, regissör, dramatiker och pedagog.

 

Foto: Saku Suutari

 

 

Läs mer om Eva Ekengren

Jesper Cederstrand

Jag läser boken Att trösta ett monster samtidigt som jag ställer frågor till barnen utifrån handlingen: Vad tycker ni om att leka? Varför blir man ledsen? Hur kan man trösta? Boken avslutas med att monstret ”gömt sig” och på sista sidan finns fullt av ledtrådar. Det brukar bli en lång diskussion om var monstret tagit vägen. Jag har också med några fysiska föremål från boken så att det blir extra interaktivt. Efter läsningen sätter jag igång en monsterverkstad där barnen ritar egna monster i olika sinnestillstånd och sammanhang. Det brukar vara mycket uppskattat.

 

Jesper Cederstrand debuterade våren 2023 med Att trösta ett monster tillsammans med Clara Dackenberg. Jesper har mångårig erfarenhet som manusförfattare för barn. Till vardags programledare och reporter i Sveriges Radio och Utbildningsradion.

 

Foto: Jesper Cederstrand

 

Läs mer om Jesper Cederstrand

Linnea Lundborg

Mitt författarbesök utgår från min bok ”Vi vill ha pizza!” med illustrationer av Fabian Göranson.  Jag läser boken och berättar kort om hur det är att vara författare. Sedan ber jag barnen att berätta sina bästa (och sämsta) pizzaingredienser. Efter en stunds samtal läser jag boken igen, men pratar då friare med stöd i text och bild. Andra delen av författarbesöket är att barnen får göra en egen pizza. Jag har med mig stora papperscirklar där jag ritat en tom pizza, som barnen får färglägga och fylla med ingredienser. Allt från tomater till köttbullemonster får plats!”

 

Linnea Lundborg är barnboksförfattare och skriver böcker för både yngre och äldre barn. Hon skriver dessutom lättlästa faktaböcker för både barn och vuxna.  Boken Vi vill ha pizza! kom ut 2024 på förlaget Alfabeta.

 

Foto: Linnea Lundborg

 

Läs mer om Linnea Lundborg

Lisa Fransson

Jag besökte Sifs förskola i Malmö som en del av projektet Berätta mera. Under besöket läste jag min bilderbok Beckmörkret som handlar om Siv som övervinner sin mörkerrädsla. Jag läste boken tillsammans med en mini-dockteater som jag själv skapat. Alla karaktärerna i boken, ett spöke, ett skelett, ett monster, Beckmörkret, Siv och Sivs säng, finns med i dockteatern. Under läsningen fick barnen vara delaktiga i berättandet. De fick röra vid och hålla i karaktärerna och leka med sängen. Jag hade förberett material för att de själva skulle kunna skapa ett eget skuggspöke, en karaktär ur boken.  Jag  hade förberett en påse för varje grupp som innehöll flirtkulor, tygbitar, garn samt ögon som gick att klistra på.  Barnen visade stor glädje över att ha skapat sina egna spöken och när de var klara lekte de med dem. Spökena fick hoppa på Sivs säng, lägga sig bredvid henne i sängen och de flög också runt i rummet till ljudet av mycket lek och skratt. Vid återkopplingen med pedagogerna efter mitt besök fick jag höra att barnen hade lekt med sina spöken hela dagen, både inomhus och utomhus.

 

Lisa Fransson är författare, debuterade med bilderboken Älgpappan och har sedan dess skrivit ytterligare fem bilderböcker och mellanåldersböcker utgivna på Beta Pedagog och på Kikkuli Förlag.

 

Foto: Lucija Lukic

 

Mer om Lisa Fransson

Liza Fry

När jag besökte Enebackens förskola i Höör fick jag träffa två underbara grupper med femåringar. Jag började med att berätta en saga. En var en berättelse om fåglar i skogen som genom att samarbeta lyckades fly från jägaren. En saga handlade om ett barn som trotsade sin rädsla för att rädda ett troll. Efter sagan fick barnen öppna en kista med spännande föremål. Inspirerade av dessa skapade barnen en egen berättelse tillsammans med mig. När sagan var klar ritade några barn bilder till. Berättelsen skrevs ner av pedagogen för att bli förskolans sagobok. Den skulle sedan berättas av barnen för andra barn på förskolan. 

 

Liza Fry har stor erfarenhet av att arbeta med barn och unga i alla åldrar och har jobbat som konstnärlig ledare på Drömmarnas Hus i tjugo år. Där har hon arbetat som både teater- och skrivpedagog. Liza är utbildad skådespelare och på senare år har hon utbildat sig inom skrivande.

 

Foto: Privat

 

Läs mer om Liza Fry

Mari Bister

Förberedelser: Barnen på Kolhuggarens förskola i Åstorp läste en Djurdeckarna tillsammans med sina pedagoger och gjorde tankekartor kring vad en författare är. Vid besöket: Jag läste Kompisjakten, en räknesaga på rim där en ensam kanin försöker hitta kompisar och de tillsammans ska bli tio. Om att vara vänner trots olikheter. Barnen hjälpte till att rimma och räkna. De gav förslag på nya kompisar till kaninen som personalen skrev ner. Efter besöket: Barnen ritade dessa nya kompisar. Tillsammans med personalen skrevs berättelser om hur min kanin och deras djur träffades och blev vänner. Texterna och bilderna sattes ihop till en sagobok.

 

Mari Bister är författare till barnboksserierna Djurdeckarna och Uppdrag djurräddning. Dessa föddes ur ett mångårigt intresse för djur, natur och miljö. Båda serierna handlar om djur som råkar illa ut på olika sätt, som skadas eller lämnas och två syskons försök att både rädda djuren och avslöja den skyldige, baserat på empati.

 

Foto: Mari Bister

 

Läs mer om Mari Bister

Mark Wallenius

Förskolan jag besökte hade en särskild TEMA-bok som de jobbade med över året. Efter att ha stämt av med pedagogen högläste jag några bilderböcker där havet är med på olika sätt i berättelsen, eftersom havet var viktigt i deras TEMA-bok. Jag läste med bilderna vända mot barnen och hade ett samtal med dem om varje bok, där jag ställde frågor för att ge ”nycklar” till läsningen. Jag försökte få barnen att se samband i berättelserna, men också att koppla berättelserna till sig själva – att tänka kring vad de själva skulle ha tyckt om att vara på platserna i böckerna, eller själva gjort i samma situation. Jag varvade läsningen med sånger om havet, och hade med en gitarr. Jag pratade också med barngrupperna om att jag själv skriver böcker och hur mycket jag gillar att läsa. De grupper där jag märkte att barnen var mer ovana vid att lyssna på böcker, hade jag lite mer betoning på sångerna. Jag hade också med en leksakshaj som barnen fick hälsa på.

 

Mark Wallenius är barnboksförfattare och har bland annat skrivit bilderboken ”Buren” som är illustrerad av Aron Landahl.

 

Foto: Karin Hjalmarsson

 

Läs mer om Mark Wallenius

Maud Cederlöw

På Svenshögs förskola i Arlöv lekte jag och de 4-5-åriga barnen med ord under tre 45-minuters sång- och rimworkshops på temat höst. De flesta barnen på denna förskola har svenska som andraspråk och de tyckte det var roligt att sjunga och göra rörelser som passade ihop med de ord vi sjöng. Vi snurrade på ett litet lotterihjul där vi kunde koppla ihop bokstäver med våra namn och olika djur. Vi pratade om vad man gör på hösten och vilka färger som syns i naturen då, och samma färger försökte vi hitta på olika detaljer i rummet vi var i. Barnen gillade att gå på ”rimpicknick” där våra picknickkorgar innehöll föremål som de fick sätta ord på och para ihop med andra saker som rimmade på dessa ord. 

 

Maud Cederlöw är barnmusikartist, låtskrivare, producent, förläggare och barnboksförfattare som när hon sjunger går under artistnamnet Mamma Måd. Hon jobbar ofta med barn i förskole- och lågstadieåldern och elever inom anpassad grundskola, både i form av konserter, workshops och författarbesök. Hon har tillsammans med sin medförfattande make Martin Cederlöw skrivit och gett ut fem bilderböcker och en kapitelbok på egna förlaget Kulturfamiljen.

 

Foto: Maud Cederlöw

 

Läs mer om Maud Cederlöw

Milena Bergquist

”När mörkret faller, månen stiger och stjärnorna tänds vaknar vi nattfjärilar. Då flyger vi fram ur våra gömställen. God morgon. Eller god natt? ” Ur Nikko nattflygare – fantastiska fakta om nattfjärilar och andra insekter 

Jag heter Barbro och är ett vilt bi. Jag heter Nikko och jag är ett nattfly. Jag heter Mille och är en röd skogsmyra. Och jag, jag heter Milena Bergquist och det är jag som skrivit dessa tre fakta- och fantasispäckade böcker. Barnen jag möter kring dessa böcker älskar att ”bli” en spännande, fladdrande, surrande insekt för en stund. Litteratur har en förunderlig förmåga att beröra och letar sig in i läsarna/barnen på olika sätt. Ett barn har svårt att sitta still, ålar sig omkring på golvet, ett annat ställer frågor så att jag ännu en gång baxnar av barns intelligens, ett sitter nära, suckar för hon har en katt som är sjuk. När vi sedan ritar tillsammans förundras jag av barnens kreativitet. Pojken som ålade sig och verkade befinna sig någon helt annanstans, han hade aldrig varit i en skog,  men vilka bilder han ritade.  Han hade lyssnat på sitt sätt. De andra på sina sätt. Alla ritar, målar och vi pratar.

Tror mycket på detta projekt att berätta på förskolan. Där sker magi. 

 

Foto: Anna Lind Lewin

 

Läs mer om Milena Bergquist