Publicerat: 23 april, 2024

Tre frågor till Karolina Ramqvist om Alltings början

Romanen Alltings början av Karolina Ramqvist är utvald till 2024 års Stockholm läser-bok. Stockholm läser är en läsecirkel i storformat. Tanken är att så många stockholmare som möjligt ska läsa en och samma bok och prata om den. Under hela året arrangeras aktiviteter knutna till den utvalda boken runt om på Stockholms 40 bibliotek. Vi ställde tre frågor till författaren. 

Alltings början gavs ut för första gången 2012. Hur känns det att återvända till den nu, tolv år senare? Hur är det att prata om Saga, Victor och den Stockholm som du skildrar i boken?

Det känns alltid lite märkligt att återvända till tidigare böcker, det kan vara genant och det kan vara smärtsamt men böckerna kan också överraska en. Jag har inte för vana att läsa om eller titta i romaner efter att jag slutfört dem, jag dras ofta snabbt in i nästa och har sällan tid eller lust att gå tillbaka, så när jag någon gång konfronteras med en tidigare bok vet jag aldrig riktigt vad jag kommer att hitta i den. Alltings början har överraskat mig på flera sätt när jag nu har tagit del av avsnitt ur den och av andras läsningar. Jag är väldigt främmande inför romanen idag och på så vis blir jag själv som en läsare, och läsaren är ju också alltid den som fullbordar romanen. Men jag har inte läst om den. 

Det pågår bokcirklar om Alltings början runt om biblioteken i Stockholm under hela året och boken kommer att hitta många nya läsare. Har du fått några läsarreaktioner hittills?

Ja, det har jag, men läsare har alltid hört av sig under åren som gått sedan boken gavs ut, det har aldrig riktigt upphört utan det är alltid någon som skriver och delar med sig av något i sin läsning. Det är fint i ett så ensamt arbete som skrivandet, att då och då få något tecken utifrån, från läsarna. Och det har blivit tydligt för mig att en del har ett verkligt passionerat förhållande till den här romanen, vilket jag har för mig var något jag önskade när jag skrev den. Jag ville att den skulle kännas som en viss typ av böcker jag läste om och om igen som ung, som en trygghet. Jag ville att den skulle kännas tidlös. 

Alltings början har fått en kultstatus och betraktas i dag som en klassiker. Jag läste en intervju med dig i SvD där journalisten förkunnade att ”Alltings början är vår generations Jack”. Har du någonsin funderat på att återvända till Saga? 

Jag vet inte, det går inte riktigt att planera vad som ska skrivas och inte och det blir sällan som man tänkt sig när det gäller romanfigurerna. Då Flickvännen kom ut 2009 fick jag ofta frågan om det skulle komma en till roman om huvudpersonen Karin och jag svarade alltid nej, absolut inte, jag skulle aldrig göra något sådant. Sedan skrev jag Alltings början och efter utgivningen fick jag av olika skäl lust att skriva något som aldrig skulle ges ut och bli läst, så jag fortsatte på berättelsen om Karin och det blev förstås en bok av det också till sist. Tidigare har jag i perioder varit rätt så övertygad om att jag någon gång kommer att ta upp kontakten med Saga och ett par av de andra från Alltings början, men det tycks inte bli av, om det nu är för att det är en dålig idé eller för att det alltid finns så mycket annat som vill bli skrivet. Men man vet inte, kanske någon gång. 

Läs mer om Stockholm läser här.

Foto: Jenny Källman

Dela i sociala medier