Tre frågor till Göran Moldén som är aktuell med Dess bärare i nuet

Tre frågor till Göran Moldén som är aktuell med Dess bärare i nuet

Göran Moldén (f. 1954) arbetade i mer än tjugo år på Posten och utbildade sig därefter till lärare. Som sådan var han verksam i Göteborg fram till pensioneringen 2019. Han romandebuterade 2006 med Fågelskådaren (Norstedts) som 2012 följdes av Lögnarens ögon (Norstedts). Nu är han aktuell med Dess bärare i nuet (Ekström & Garay).

Kan du berätta lite om din nya bok, Dess bärare i nuet? 
– Boken har två huvudpersoner: nutidens Harald följer 1800-talets Viktor Rydberg i spåren. Båda hör till marknadsekonomins epok. Harald är född på 50-talet och formad av miljörörelse och socialdemokrati. Viktor var ett fattigbarn som gjorde karriär: liberal antikapitalist, kristen fritänkare, bisexuell kulturkonservativ – en härva av fruktbara motsättningar! Båda förenas av sin misstro mot den ekonomiska strukturen. Mot slutet finns också ett långt kapitel där Harald besöker en indisk arbetarfamilj i Uttar Pradesh. Det är faktiskt relevant.

Hur var det att skriva den? 
– Mycket inläsning av ofta udda material. I hålen mellan kända fakta har jag läst lyhört och bekämpat lusten att förklara varför jag valt som jag gjort. Tanken var ju att det skulle bli fiktion och inte avhandling.

Hur fungerar kreativitet för dig i vardagen?
– Som inlevelse. Jag har fört långa samtal med Viktor under arbetets gång och försökt känna mej in i hans liv: denna ständiga växling mellan depressioner och eruptivt skapande, mellan tafatthet och målmedveten kraft. En fascinerande gestalt.

Här kan du läsa texten Anteckning efter arbetet, som Göran Moldén skrev efter att boken kommit ut.