Tre frågor till Gunnar Källström som är aktuell med Det andra biblioteket

Tre frågor till Gunnar Källström som är aktuell med Det andra biblioteket

Tre frågor till Gunnar Källström som är aktuell med diktsamlingen Det andra biblioteket.

Grattis till din nya diktsamling! Kan du berätta lite om den? Och ge oss gärna ett smakprov.
– Det andra biblioteket skildrar å ena sidan vardagen i ett ordinärt glesbygdsbibliotek strax före och under Coronapandemin, och å andra sidan ett inre och högst påtagligt bibliotek som vi i förstone kanske inte tänker på, samt undersöker möjligheter inför framtiden. Under en tid vägde biblioteksvågen mellan ensamhet, lag och virus. Var finns vårt gemensamma kunskapsrum om biblioteken inte är tillgängliga och hur ska vi upprätthålla demokratins grundpelare i pressade situationer?

En dunkel afton 
sätter jaktlaget upp viltstängsel  
runt avdelningen för naturvetenskap  
De gamla skyltarna tas ner,  
nya spikas upp:  
”Varning för vilt”  
I gryningen kliver älgen över  
och lyckas låna  
Klimatförändringar – Naturliga och antropogena orsaker 4:e upplagan  
Då går skottet  av

Hur växte den här diktsamlingen fram?
– Eftersom jag levt, verkat och rört mig i biblioteksvärlden mer eller mindre hela mitt liv är det lätt för mig att associera i den bildvärlden. Dikterna kom med biblioteksbesökarna, arbetskamraterna, böckerna, situationen och diskussionen om bibliotekets roll i en rådande pandemi. Det inre biblioteket som är unikt för var och en är nog det mest spännande jag kan tänka mig.

Du är aktuell med två andra böcker i vår: en novellsamling och en ungdomsroman. Hur är det att skriva inom olika genrer?
– Det stämmer! Rivjärnet från Taberg och Flykten från John Wilkins. Jag har haft alla tre böckerna på mitt skrivbord samtidigt och plitat lite här och där efter lust och håg. Mycket skönt att bada bastu, plaska i isvak och sedan sitta en stund i biblioteket. Det är tre helt skilda former, stilar och världar. Det ser likadant ut på nattduksbordet; Mauritz Tistelös dikter kamperar tillsammans med Dorthe Nors Karta över Kanada och Matti Ollikainens Toner från Tornedalen.

Boken är utgiven av Miders Förlag.