Text & Tid: En blogg om litteratur, språk, liv och samhälle

Text & Tid: En blogg om litteratur, språk, liv och samhälle

Text & Tid är en blogg om litteratur, språk, liv och samhälle. Den röda tråden är kärleken till det skrivna ordet som binder oss samman och gör oss klokare tillsammans. Här finns råden till dig som vill komma igång med eget skrivande, här finns boktips och tankar kring det underbart svåra i att leva. Och hur ska vi egentligen göra med det vi har gemensamt?


Tre frågor till Jenny Tedjeza som driver bloggen

Vem är du som står bakom Text & Tid?
Jag är en människa mitt i livet. Tonårsmorsa, språknörd och intresserad av allt som har med berättelser att göra. En nyfiken skärgårdsbo som blir ilsken över all form av elitism. Den största delen av mitt vuxna liv har jag ägnat åt arbete som skribent, reporter och redaktör i tidningsvärlden. Jag har också gett ut en roman. 

Kan du berätta lite om bloggen? 
Text & Tid är mest en blogg om språk, skrivande och litteratur, men det smyger sig in en del samhällsfrågor och allmänna funderingar kring livet också. Allt hänger ju ihop! Det är så mycket idag som handlar om snabba klipp och då vill jag att Text & Tid ska få vara en plats för långsamhet och eftertanke. Men jag vill inte att bloggen blir snobbig eller stänger ute folk som saknar vissa förkunskaper. Drömmen är istället att kunna bidra till att fler drabbas av läslust och själva börjar skriva.

Hur får du idéer till dina texter? 
Många av mina texter blir till för att jag själv vill lära mig mer om något. Kanske kan man säga att jag gör någon slags bildningsresa tillsammans med bloggen. Jag tycker särskilt mycket om att undersöka saker som vi tar för givna. Allt från ords betydelse till så kallad livsvisdom. Det är också spännande att formulera den kunskap man redan har i text. Jag har till exempel upptäckt att min språkkänsla fungerar som ett oförklarligt gehör. Jag bara vet hur något ska skrivas. Därför kan det vara utmanande att försöka förklara så att det blir begripligt för någon annan.

Här hittar du Text & Tid: www.jennytedjeza.se