Tre frågor till Jessica Lincke som debuterar som skönlitterär författare

Tre frågor till Jessica Lincke som debuterar som skönlitterär författare

Jessica Lincke har tidigare gett ut två fackböcker om PTSD och patientbemötande, i höst debuterar hon som skönlitterär författare, med den psykologiska thrillern Reningseld. Reningseld är den första delen i en thrillerserie om svek, hämnd och manipulation. Boken släpps 12 september 2022 och har beskrivits som ’en högaktuell spinoff på Lisbeth Salander’.

Du debuterar nu som skönlitterär författare. Hur var det att skriva den här boken? 
Inledningsvis var det en utmaning att skola om mig, min berättarröst och skrivmetod. Skönheten med att skriva skönlitteratur är ju att man kan få fantisera betydligt mer och ta ut svängarna lite. Det har varit en lång process och jag har lärt mig mycket, så i slutändan har det varit en av de roligaste milstolparna i min karriär!

Vad har du skrivit tidigare?

Jag debuterade 2015 och har gett ut två fackböcker om PTSD och patientbemötande.

Hur skulle du beskriva ditt författarskap?

Oj, bra fråga! Målinriktat och mångfacetterat. Mitt skrivliv är på rutin: gå upp, skriva, äta middag, gå och lägga mig. Jag är en väldigt driven person som gillar att växa, utvecklas och levla upp liksom. Sen tror jag att mina fiktiva berättelser blir färgade av mitt nördiga intresse för psykologi och beteendevetenskap. Jag själv älskar berättelser som har flera lager, att när man läser om en favoritbok så upptäcker man nya saker, små hintar eller detaljer man missade första gången. Det är någonting jag planterar medvetet i mina thrillers. Just som författare är jag en strukturerad plotter som gärna vill ha det organiserat, fast slutet av en berättelse bestämmer jag aldrig – sånt måste få växa fram naturligt.