Tre frågor till Marie Hermanson som är aktuell med Pestön

Foto: Emelie Asplund

Tre frågor till Marie Hermanson som är aktuell med Pestön

Kan du berätta lite om boken?
– Boken är en fristående fortsättning på min förra roman Den stora utställningen och utspelar sig i Göteborg år 1925. Historien startar med att en underlig pojke tar med sig överkonstapel Gunnarsson i en roddbåt uppför Säveån till vrakarfolkets by. I ett skjul ligger en död man med ovanliga skador. Spåren leder till den beryktade Pestön. 

Hur föddes idén och hur har det varit att skriva den?
– Jag har länge varit intresserad av karantänstationen på Känsö i Göteborgs skärgård. Sommaren 2018 lyckades jag äntligen komma dit. Pestsjukhuset och de andra byggnaderna är mycket välbevarade och min fantasi drog igång. Jag hade en väldigt lugn skrivperiod utan avbrott, eftersom alla biblioteksframträdanden försvann under pandemin.

Hur fungerar kreativitet för dig i vardagen?
– Jag är väldigt kreativ i början när jag får min idé. Sedan är det ett träget arbete för att göra idén till en bok.

Här kan du läsa en intervju om Pestön i Göteborgs-Posten.

Boken ges ut av Albert Bonniers Förlag.