MYSIGA LÄSDAGEN ÄR INSTÄLLD!

MYSIGA LÄSDAGEN ÄR INSTÄLLD!

MYSIGA LÄSDAGEN ÄR INSTÄLLD!
Med regeringens och Folkhälsomyndighetens ökade åtgärder den 17 mars för att förhindra situationer för smittspridning i utbildningsmiljöer har vi idag fattat beslutet att ställa in Mysiga läsdagen.

Vi beklagar det rådande läget och hoppas att vi ses vid ett nytt tillfälle längre fram.

Ta hand om er!

Vänliga hälsningar
Författarcentrum Syd och våra samarbetspartners Centrum för Dramatik och Seriefrämjandet

Välkommen till Mysiga läsdagen på St Gertrud i Malmö, 19 mars 2020! Inspirationsdag för dig som arbetar med barn och unga i skola och på bibliotek. Möt författare, barnboksillustratör, dramatiker, serieskapare som ger tips om hur man kan lyfta läsningen i skolan! Erfarenhetsutbyte med lärare och goda exempel från skolans värld.

Dagen arrangeras av Författarcentrum Syd i ett nytt samarbete om läsfrämjande med våra kollegor i Centrum för dramatik Syd och Seriefrämjandet. Vi har valt mysiga St Gertrud Konferens som ligger i unika 1500-talshus cirka 200 meter från Malmö centralstation.

Mysiga Läsdagen, torsdag den 19 mars

Program för utskrift.
Presentationer av de medverkande för utskrift.

Programmet samt deltagarlista kommer också att anslås i lokalen under dagen.

Program

09.00 – 09.50 Drop in registrering och frukostbuffé.

10.00 ­– 11.00 Läsfrämjande genom barns och ungas egen kreativitet – Mårten Melin, barn- och ungdomsboksförfattare och Mattias Olsson, illustratör och konstnär.

11.00 – 11.20 Bensträckare.

11.20 – 12.20 Manustimmen – inspirerar barn och unga att skriva och läsa egna manus. Stina Sturesson ger oss en inblick i manusförfattarens verktygslåda och arbetet med att skriva manus för film, tv och teater.

12.20 13.20 Lunch.

13.20 – 14.20 Tecknade serier i skolan – Seriefrämjandet inspirerar till hur du kan arbeta med serier i undervisningen. Jamil Mani berättar om Serieförmedlingens arbete för skolor och Adrian Malmgren håller en workshop i hur man tecknar och använder serier i skolan.

14.25 – 14.45 Känn på litteraturen – Tina Frennesson, lärare, Gymnasieskolan Vipan.

14.45 – 15.15 Kaffe och kaka.

15.15 – 16.00 Tre författare om läsning
Malin Stehn – Läs och -skrivinspiration.
Johan Rockbäck – Skapa läslust.
Sofie Berthet – Läsning för alla.

Presentationer av de medverkande

Mårten Melin debuterade 2003 och ger ut sin hundrade bok i höst. Han har nominerats till Augustpriset, fått Nils Holgersson-plaketten och är översatt till flera språk. För mellanstadiet är han kanske mest känd för sina böcker om Skogsbingelskolan, medan de yngre läsarna känner honom som författaren till Spöksystrar.

Mattias Olsson är konstnär och barnboksillustratör bosatt i Höganäs. Hösten 2019 gavs boken Husets hjärta ut, ett samarbete med Mårten Melin utgiven på Lilla Piratförlaget. Mattias har illustrerat böcker åt bl.a. Helena Bross, Peter Ekberg och Gull Åkerblom till flertalet av våra barnboksförlag. Mattias är ofta anlitad inom skapande skola skola-workshops.

Stina Sturesson är manusförfattare, scenartist och musiker och har flera års erfarenhet av att arbeta med barn och unga. Genom Studioteatern i Malmö började hon med teater på 80-talet. Senare startade hon teatergruppen Rädda Teatern och har skrivit ett tjugotal pjäser. Stina har också skrivit manus för SVT, bl.a. den Kristallennominerade dramaserien God morgon alla barn. 

Jamil Mani är Seriefrämjandets verksamhetsledare och själv serietecknare i grunden. Han driver idag en bred verksamhet som inkluderar Serieförmedlingen, tidskriften Bild & Bubbla, galleriet Rum för serier, festivaler, utställningar och mycket mer. 

Adrian Malmgren är serietecknare, seriepedagog och HBTQ-aktivist. Genom utställningar och berättande normaliserar han queera narrativ. Han skapar serien Wicked Hero och har ett flertal publiceringar i olika antologier och tidskrifter. 

Tina Frennesson, lärare, Gymnasieskolan Vipan. Hur väcker vi intresse för romanläsning i våra klassrum? Tina berättar om skolans projekt för åk 1 och arbetet utifrån läromedlet Känn på litteraturen och läsprojektet Berättelser som förändrar.

Sofie Berthet är författare och skrivpedagog. Hon har gett ut sju böcker och bor med familj och en lekfull pudel i Åkarp. Hon brinner för att göra läsande tillgängligt för alla och skriver för barn, ungdom och vuxen. En del av hennes böcker är lättlästa. Sofie gör läsande och skrivande roligt under skolbesök, skrivardagar och skrivarresor.

Malmöbon Malin Stehn debuterade 2006 och har nu skrivit över fyrtio barn- och ungdomsböcker. Under de senaste tio åren har hon träffat tusentals unga läsare, från F-klass till årskurs 9. Hör författaren berätta om sitt sätt att sprida läslust och skrivinspiration på skolor och bibliotek.

Johan Rockbäck. Barnboksförfattare och föreläsare. Vägen till barns läslust går genom fniss, fakta och skratt. Vilket märks i Johans humoristiska böcker om Magister Tutnäsa och Rekordfarfar.

För frågor kontakta:
Jacob Åkerström, Författarcentrum Syd, e-post: jacob.akerstrom@forfattarcentrum.se