19 – 21 mars 2019 firas Världspoesidagen i Malmö och Lund med internationella gäster från hela världen, uppläsningar och samtal.
Tisdag 19 mars
SKISSERNAS MUSEUM Finngatan 2, Lund, kl. 14.00.
Sinnenas alfabet: två poeter om språkets kropp och kroppens språk
Joumana Haddad (Libanon) och Alberto Ruy Sánchez (Mexiko).
Joumana och Alberto har under flera år hållit en dialog med böcker, genom internet, mejl och så småningom i direkt vänskap där deras diktning använder erotiken som kompass för att orientera sig i historia, konst och religion. Två gamla kulturer möts i den moderna poesin. De är inte bara författare, båda är översättare och mycket aktuella debattörer i sina ömsesidiga länder. Joumana Haddad har publicerat många diktsamlingar och är mångfaldigt översatt. Hon är chef för kultursidorna på tidningen An Nahar och för konsttidskriften Jasad (Kropp). Hennes bok Lilits återkomst kom ut på svenska på Tranans förlag, 2010. Alberto Ruy Sánchez är också förläggare, med sin fru har han grundat konsttidskriften Artes de México. Han har varit gästprofessor vid flera universitet, bland annat vid Sorbonne i Paris. Samtalet hålls på engelska.
KONSTHALLEN S:t Johannesgatan 7, Malmö , kl. 17.00.
Jila Mossaed i samtal med Lasse Söderberg.
Jila Född 1948 i Teheran och kom till Sverige 1986. Hennes författarskap består inte bara av diktsamlingar utan också av romaner, men det är på svenska hon har varit känd som poet och har tilldelats flera priser. Hon blev nyligen ledamot i Svenska Akademien. Lasse Söderberg är poet, översättare, essäist och en av våra mest engagerade kulturintroduktörer både på svenska och spanska.
Vi är mycket glada över att inleda detta samarbete med Konsthallen.
MÄSSINGSHORNET Kirsebergsgatan 32, Malmö, kl. 19.30.
Inledning med årets poeter på Backarna.
Umgänget mellan poeter och publik på ett mer anspråkslöst plan är en viktig del av programmet. Och att integrera Malmös periferi spelar också en viktig roll för vårt intresse att nå alla åhörare. Poeter som kommer att vara på plats presenteras och kommer att läsa en dikt. Vi tackar också för samarbetet med Mässingshornet som också är nytt för i år.
Onsdag 20 mars
ANTI Drottninggatan 6c, Malmö, kl. 18.00.
Lyrisk triangel: tre samtida röster från Europa med Rachael Boast, Nikola Madzirov, Agnes Gerner.
Dessa tre poeter kommer i tur och ordning från Storbritannien, Makedonien och Sverige.
Rachael, från Bristol, har hittills utgivit tre uppmärksammade diktsamlingar och har varit medredaktör för två antologier. Nikola, från Stumica (Makedonien) har publicerat flera diktsamlingar på flera språk bland annat på svenska på Rámus förlag där han presenteras som ”en av de starkaste rösterna i den samtida europeiska poesin”. Och Agnes från Stockholm är poet och bibliotekarie. Hon har studerat litteraturvetenskap i Uppsala. Redan från debuten med diktsamlingen Skall på Bonniers, visade hon sig vara en övertygande poetisk röst i Sverige.
Torsdag 21 mars
STADSBIBLIOTEK Röda rummet, Kung Oscars väg 11, Malmö, kl. 17.30. Uppläsning med Agnes Gerner, Nikola Madzirov, Rachael Boast, Joumana Haddad, Alberto Ruy Sánchez.
Denna är programmets höjdpunkt. Världspoesidagen, som infaller idag har blivit ett återkommande evenemang världen över. Vår erbjudande är att lyssna till gästernas poesi i lugn och ro som i en konsert där olika språk, olika generationer, olika teman flätas samman. Inbjudna länderna i år är Sverige, Makedonien, Storbritannien, Libanon och Mexiko.
Samarbetet med Stadsbiblioteket duger som ett naturligt hem till arrangemanget. Välkomna!
Programmet som pdf.
Världspoesidagen på Facebook.
Arrangör: Poesidagarna i Malmö. Producent: Ángela García.
Med stöd av: Svenska Akademien, Statens kulturråd, Region Skåne, Malmö Stad, Författarskolan i Lund, Författarcentrum Syd.
I samarbete med: Malmö stadsbibliotek, Skissernas museum, Östervärns Antikvariat, Konsthallen, Rámus förlag, Mässingshornet.
Andra medarbetare: Lasse Söderberg, Lars Gustaf Andersson, Pepe Viñoles, Henrik Nilsson, Gabi Eftimie, Björn Reisnert, Andrés Díaz, Nina Olsson, Mayari Cantoni, Ariel Alaniz, Catharina Von Unge.
Dela i sociala medier