Göteborg läser

Göteborg läser 2022

Göteborg Läser vill bjuda in göteborgarna att läsa och prata om samma bok. Varje år utses en skönlitterär bok med göteborgsanknytning som utgångspunkt för bokcirklar, författarsamtal med mera. 2022 års bok är Sun Axelssons Drömmen om ett liv från 1978 som nu finns tillgänglig i pocket med ett nyskrivet förord av Olivia Bergdahl.

Sun Axelsson (1935-2011) växte upp i en villa i Slottskogen där hennes far var trädgårdsmästare och hon debuterade som författare 1959.

I Drömmen om ett liv, som var hennes genombrott och utsågs till Årets bok 1978, skriver hon levande, lättillgängligt och drabbande om uppväxt och ursprung, platsen, sexualiteten, konsten och tidsandan. Axelsson har hela tiden en dubbel blick både på sin egen historia och på samhället, och vad det innebar att vara kvinna och intellektuell såväl i den tid som boken skrevs som under sin uppväxt. Drömmen om ett liv är första delen i Axelssons självbiografiska romantrilogi Ett eget liv, följd av Honungsvargar och Nattens årstid. Själv kallade hon boken för en ”själsbiografi”.

Axelsson är född och uppvuxen i Göteborg och bodde sedan i Stockholm, Chile och Grekland, hon skrev kritik, reportage, barnböcker, filmmanus, gjorde tv och dokumentärer, och översatte bl a Neruda, Borges, Lorca och Harold Pinter. Hennes sista roman, Evighetens stränder, utkom 2001.

Projektet invigs den 18/10 kl 18 på Göteborgs Stadsbibliotek med ett samtal mellan Jenny Högström, författare, kritiker och projektledare för Göteborg läser och Olivia Bergdahl, Göteborgsförfattare som även skrivit förord till boken. Varmt välkomna! Göteborg läser drivs av Författarcentrum Väst i samarbete med Stadsbiblioteket Göteborg och hämtar inspiration från Stockholm läser som firar 20-årsjubileum under 2022 och dess amerikanska föregångare.

Göteborg läser drivs av Författarcentrum Väst i samarbete med Stadsbiblioteket Göteborg och hämtar inspiration från Stockholm läser som firar 20-årsjubileum under 2022 och dess amerikanska föregångare.

Kontaktperson:
Jenny Högström
E-post: jenny.hogstrom@forfattarcentrum.se