Göteborg läser

Göteborg Läser vill bjuda in göteborgarna att läsa och prata om samma bok. Varje år utses en skönlitterär bok med göteborgsanknytning som utgångspunkt för bokcirklar, författarsamtal med mera. 2022 års bok är Sun Axelssons Drömmen om ett liv från 1978 som nu finns tillgänglig i pocket med ett nyskrivet förord av Olivia Bergdahl.

Sun Axelsson (1935-2011) växte upp i en villa i Slottskogen där hennes far var trädgårdsmästare och hon debuterade som författare 1959.

I Drömmen om ett liv, som var hennes genombrott och utsågs till Årets bok 1978, skriver hon levande, lättillgängligt och drabbande om uppväxt och ursprung, platsen, sexualiteten, konsten och tidsandan. Axelsson har hela tiden en dubbel blick både på sin egen historia och på samhället, och vad det innebar att vara kvinna och intellektuell såväl i den tid som boken skrevs som under sin uppväxt. Drömmen om ett liv är första delen i Axelssons självbiografiska romantrilogi Ett eget liv, följd av Honungsvargar och Nattens årstid. Själv kallade hon boken för en ”själsbiografi”.

Axelsson är född och uppvuxen i Göteborg och bodde sedan i Stockholm, Chile och Grekland, hon skrev kritik, reportage, barnböcker, filmmanus, gjorde tv och dokumentärer, och översatte bl a Neruda, Borges, Lorca och Harold Pinter. Hennes sista roman, Evighetens stränder, utkom 2001. Läs om projektet i Vårt Göteborg!

Göteborg läser drivs av Författarcentrum Väst i samarbete med Stadsbiblioteket Göteborg och hämtar inspiration från Stockholm läser som firar 20-årsjubileum under 2022 och dess amerikanska föregångare. Se nedan för bokcirkelfrågor!

 

Kontakt

Pål Börjesson
E-post: pal.borjesson@forfattarcentrum.se 

Bokcirkelfrågor för Sun Axelsson, Drömmen om ett liv och Göteborg läser

 

  • Citat ur boken? Ta upp ett exempel vardera! Varför har du fastnat för just det?
  • Vem är bokens berättare?
  • Vad har boken för olika tidsplan och hur förhåller de sig till varandra?
  • Det här boken utkom ju 1978, den är självbiografisk och skriven av en kvinna. Hur reflekterar romanens berättare över sin tid, sitt kön och att skriva självbiografiskt?
  • Hur förhåller sig boken till dagens litteratur och dagens kvinnobild?
  • Språket. Säg något om det. Är det bra, dåligt, har författaren några tics, återkommande uttryck, stilgrepp, teman?
  • Vad tar du med från läsningen av den här boken? Vad blev viktigt för dig? Varför?
  • Något som gjorde boken extra bra? Något som drar ner betyget? Berätta!
  • Hur är staden skildrad – och mer specifikt Slottskogen? Känner du igen staden/platsen genom berättarens ögon?
  • Har läsningen påverkat din egen bild av Göteborg på något sätt – och isåfall hur?