Återstart! Nya böcker

Återstart! Nya böcker

Det levande boksamtalet med läsarna har drabbats hårt under coronapandemin. Författarcentrum Syd inleder återstarten efter pandemin med att informera lite extra om aktuella böcker som kanske försvann i coronaskuggan av inställda bokmässor och bokreleaser.

Vi har valt att blanda barn- och ungdomsboksförfattare med vuxenboksförfattare; poeter med prosaister och fackboksförfattare. Allt för att visa på den bredd som ryms inom Författarcentrum Syd. Samtliga författare som presenteras här kan bokas via vår Författarförmedling, www.ff.forfattarcentrum.se eller via mejl till formedlingsyd@forfattarcentrum.se

Bokar du författare till skolan, biblioteket, festivaler, bokcirklar och konferenser – digitala eller i fysiska möten – hör av dig till oss på Författarförmedlingen om du har frågor eller vill ha fler tips! 

Med vänlig hälsning 
Författarcentrum Syd 


Emma Andersson

Dörren handlar om Ruth, vars storasyster är allvarligt sjuk. Medan Ruths familj försöker hantera sin nya vardag dyker en mystisk dörr upp som fångar landets intresse. Ruth vill rädda sin syster till varje pris och bestämmer sig för att försöka öppna dörren och hämta magin som sägs flöda där bakom.

Boken vänder sig till barn i åldern 9-12 och är baserad på mina erfarenheter av arbete med sjuka barns syskon. I skolor pratar jag gärna om min nya bok, samt hur man kan använda sin fantasi man hanterar svåra ämnen i samtal med barn.

www.dardrommarblirtill.se


Mari Bister

Deckare om djur som råkar illa ut och två syskons försök att rädda djuren och avslöja den skyldige, baserat på empati. Hoten handlar också om nedskräpning och mobbning. 
Djurdeckarna: från 6 år. Uppdrag djurräddning: från ca 8 år.

Senast utgivna titlar 
Djurdeckarna, Hundäventyret, 2020 
Uppdrag djurräddning, Förgiftningen, 2020 
Uppdrag djurräddning, Hoten, 2020 
Uppdrag djurräddning, Lämnade, 2021
 
På skola/bibliotek
Skrivarskola: Hur bilder & text samverkar, gestaltning, olika inledningar F-klass-åk 6. Djur: Hur djur påverkas av skräp i naturen och djurs kroppsspråk  F-klass-åk 6.Mobbning: Mobbarens och mobbningsoffrets synvinkel, egna erfarenheter och mobbningens konsekvenser Åk 2-6. Eget skrivande ingår i alla. Eller t.ex. deckartipsrunda om nedskräpning eller deckarworkshop Besöken kan ske inomhus, utomhus eller digitalt.


Milena Bergquist

Vilda Barbro. Häng med till biet Barbros och humlan Smulans värld. Till gräset, blommorna, snåren och de gamla ruttnande stockarna. Lär dig varför insekterna är livsviktiga, och hur vi alla kan hjälpa dem. Förundras över alla sorters insekter och deras underbara namn. En vacker och viktig bok!

Milena Bergquist är författare och journalist. Hon älskar alla djur och insekter, speciellt bin. Hon vill att alla ska få veta vilken otrolig nytta de gör för oss människor och för allt liv på jorden.

www.milenabergquist.se


Madeleine Brandin

Aktersvall. Christina Vigg läser jämt, Fröding och Lawrence Durrell, hon hämtar näring från Miró, Picasso och Aguéli, hon brinner, förför och längtar. Undervisar och arbetar. Hon kommer in i industrisamhällets guldår när hon gifter sig med civilingenjör Nils-Ivar Ejder. Tändsticksaktiebolaget, Asea, Alfa-Laval och kylkompressorer. Världskrig och revolution får familjen att flytta mellan Sankt Petersburg och Berlin, Lund och Finspång. Det handlar om ensamhet i tvåsamhet, om gapet mellan ingenjörskonst och konsten på väggarna, om kyrkkaffe och studiecirklar, om att inte vara en klängranka. Om glädjen i plikten.

Madeleine Brandin är arkitekt och har under många år arbetat som stadsbyggnadsdirektör. Hon har blivit utgiven med poesi och sakprosa, hon skriver återkommande i dagspressen.

www.arkitekturpoesi.se


Linnea Dahlgren

Brunnens fånge. Fem ensamma barn, lämnade i en stuga. En varelse som besöker drömmarna och viskar i ens öra. En brunn som inte borde ha öppnats. Detta är en kuslig rysare som smyger sig på läsare med stämningsfulla illustrationer i svartvitt av Lisa Medin.

Bokens målgrupp är främst elever på mellanstadiet och på författarbesök presenterar författaren sig, pratar skrivande och håller gärna i skrivövningar.


Johan Evasdotter Dencker

Jag debuterade 2020 med relationsromanen För Gustav, som är en parafras på Gun-Britt Sundströms klassiska roman Maken, men utspelar sig i nutid och med ett omvänt berättarperspektiv (på samma sätt som Sundström själv i För Lydia parafraserade Den allvarsamma leken genom att byta berättarperspektiv och decennium). Här är vietnamdemonstrationerna utbytta mot klimatdemonstrationer, projektet att bli vuxen är kringskuret av en skriande bostadsbrist och de gemensamma politiska visionerna har förbytts i en tvingande instagramindividualism. Men Martinas och Gustavs ömsom felslagna och ömsom episka kärlekshistoria är densamma. 

Jag pratar gärna om relationsromaner, om vad som blir annorlunda när män skriver dem, och om det faktum att För Gustav är en av två parafraser på Maken som – oberoende av varandra – kom ut med bara femton dagars mellanrum, fyrtiofyra år efter förlagan.

www.johandencker.se


Helen Ekeroth

Helen Ekeroth är aktuell med Stormen, sista delen i fantasytrilogin Drakberidaren. I Stormen måste Nuwa välja väg, ett val hon inte kan göra utan sina vänner. Hon rider den urgamla draken Andraste, vars mörka magi behövs för att väcka de andra drakarna i Lyhrs borg. Men för att rädda magin i världen behöver hon även den mytomspunna Ljusets bok. Innan hon letar efter boken vill hon en sak som är ännu viktigare; finna sin mamma. Böckerna passar åldern 9-12, men gillas även av äldre läsare.

Hon kommer gärna till bibliotek och skolor för att hålla skrivworkshops och för att prata om författaryrket.

www.instagram.com/helenekeroth


Kristofer Flensmarck

In i smärtan. Sonen kommer till barndomshemmet på skånska slätten för att fira jul med föräldrarna. Landskapet är målat i jordbrunt, himlen gråmulen, men det ska visst bli snö. Storasystern är kanske, men bara kanske, på väg med sin familj. På ytan en odramatisk återkomst. I själva verket en nedstigning i ett sorts Hades. In i smärtan är ett drama om rivalitet mellan son och far, med julspriten som bränsle på gamla oförrätter och övergrepp. 

Under författarbesök berättar Flensmarck om skrivandet av poesi och prosa och högläser.

www.kristoferflensmarck.tumblr.com


Margareta Fors

Min senaste bok heter Mord utan nåd och är den andra boken i serien kriminalinspektör David Sköld. Förlag: Lind & Co. År 2020.

Målgrupp på bibliotek blir vuxna. Om inte något specifikt önskemål anges berättar jag om min väg till att bli författare och om mina böcker. Man kan få möjlighet att ställa frågor. Skola: Högstadieelever och gymnasieelever. 

Berättar om mitt författande. Processen i skrivandet. Hur man kan lägga upp arbetet från första idén till den färdiga boken.

www.facebook.com/ForfattareMargareta


Lisa Fransson

Om Beckmörkret. Siv har ett monster under sängen, ett skelett i garderoben och ett skuggspöke i hörnet, men det är inte de som är läskiga. Nej, det är Beckmörkret som är farligt. För det bästa Beckmörkret vet är mörkrädda barn. Och Siv hon är ju mörkräddast alla. Men vilka är det som kommer till undsättning när Beckmörkret kommer för att sluka Siv i en evig natt?

BTJ gav Beckmörkret helhetsbetyget 5 och skrev så här i sitt omdöme: ”Beckmörkret av Lisa Fransson och Maja Lindberg är en mysig berättelse att läsa och titta i tillsammans med mörkrädda barn (och kan naturligtvis även läsas av barn som inte är det). Maja Lindbergs illustrationer är väldigt fina och behagliga och skapar en varm och trygg atmosfär. Texten är följsam och poetisk och samspelar väl med bilderna. Beckmörkret är aldrig riktigt hotfullt, och ”besegras” ganska lätt av Siv och hennes allierade.”

Under besöket presenterar jag mig själv och mitt författarskap samt berättar om vad jag själv är rädd för. Sedan läser jag boken högt och inbjuder till diskussion om just rädslor och hur man kan hantera dem. I slutet svarar jag gärna på frågor som barnen har förberett i förväg.

www.lisafransson.com


Boel Gerell

Med kapitelboken Nån som jag debuterar jag som barnboksförfattare, efter att tidigare skrivit romaner och novellsamlingar för vuxna. 
– Tittar man närmare på ämnena som tas upp i boken är de allvarliga: mobbing och utanförskap, en ensamstående mamma som inte har så mycket pengar, en förvirrad morfar, en olycklig kärlek och en försvunnen pappa. 
– Samtidigt vill jag gärna tänka att det är en ljus och rolig och lite galen berättelse som lämnar en varm känsla efter sig.
 
I mina författarbesök vill jag gärna engagera deltagarna i samtal och praktiska övningar kring läsning, skrivande, böcker och journalistik. Jag skräddarsyr skrivutmaningar, workshops och läsecirklar så att det passar målgruppens behov.


Per Gustavsson

SkånesägnerUpptäck Skåne med hjälp av spännande berättelser. Den här boken guidar till 120 sägenomspunna platser i Skåne. Packa ner boken i utflyktskorgen eller ryggsäcken och upptäck nya utflyktsmål. Berättelserna för dig till trollberg och jättekast, galgbackar och platser med ond bråd död, grottor och skattgömmor, magiska träd och offerkällor, hemlighetsfulla sjöar och näckens åar.

Utifrån bokens berättelser gör jag berättarföreställningar för barn, ungdomar och vuxna. Jag skräddarsyr föreställningen för den plats jag besöker. Jag har ofta berättat utomhus vid en sägenomspunnen plats och också genomfört berättarvandringar och bussresor till magiska platser.

www.pergustavsson.nu 


Kaj Hagstedt

Framtidskameran är en spänningsroman för 9–12 år och handlar om Emma som ärver en gammal, magisk polaroidkamera efter sin farfar. När hon tar en bild visar motivet sådant som ännu inte har hänt. Kameran drar henne ut på fantastiska äventyr och bokens tema är sorg och saknad, vänskap och kärlek, HBTQ och hållbar utveckling. Lärarhandledning finns! 

Ett, Ett, Två (aug 2021) är en spänningsroman med deckartema och handlar om 12-årige Joel som bestämmer sig för att spana på nätterna, för att försöka ta fast den person som eldar upp skolor och skateboardramper. Men det är också en bok om syskonrelationer, ensamhet, kärlek och skavande känslor. Lärarhandledning finns! 
Mina författarbesök är fulla av inspiration, där jag pratar om kreativitet och dramaturgi och låter eleverna skapa tillsammans. Jag är själv lärare i årskurs 4–6 samt har jobbat som projektledare för Skolverkets Läslyftet, så jag brinner för läsande förebilder.

www.kajhagstedt.se


Thomas Halling

Nytt på Alfabeta: Donny.
Citat från lärare i åk 6 i Malmö: ”Den här boken kommer jag att använda så ofta jag kan. Halva klassen känner igen sig i det som händer, för den andra halvan blev det en inblick i en helt främmande värld”. 

Donny är så ensam. Han skolkar och hänger på stan. Där finns farorna och snart har Donny ställt till det ordentligt för sig. Sedan blir det bara värre och värre. Rekommenderas som högläsning i åk 5-9 med efterföljande skrivarverkstad.

”Det koncisa, korthuggna men ändå rika språket förstärker berättelsens kuslighet, men författaren låter även värme, omtanke och kärlek få plats. Donny är lättläst, oerhört gripande och utomordentligt bra.” Helhetsbetyg 5 av 5 BTJ

Nytt på Hegas: Livet som Isa.
En ny serie för lågstadiet. Lättläst med hög igenkänningsfaktor! Tredje delen kom nyss, fjärde kommer i höst.


Erik Hirschfeld

Bli en Fullfjädrad fågelskådare är Erik Hirschfelds senaste bok och hjälper dig att komma in i fågelskådningens värld. Erik skriver och översätter på både svenska och engelska, för barn och vuxna. Han har också drivit bokförlag och kan prata om vad man skall tänka på när man ger ut och skall sälja böcker.  

Erik pratar för alla åldrar och kan göra det både utomhus eller inomhus, i det senare fallet med egentagna bilder. Han pratar lika gärna på flytande engelska som på svenska.

www.erikhirschfeld.com


Monica Ivesköld

Bli framgångsRIK i Excel. I den här boken får du tipsen som gör dig framgångsRIK i Excel. Boken bygger på en 20-veckors onlinekurs. Inga förkunskaper behövs. Lär dig allt från grunderna till avancerade funktioner. I boken får du tips på hur du kan: Skapa din egen budget, fixa tjusiga format på dina kalkyler, kopiera och samarbeta med andra Office-program, sortera och selektera, skapa dataformulär, skydda blad, skapa mallar, arbeta med grafik, skapa organisationsscheman och diagram, beräkna med hjälp av formler, skapa pivottabeller och scenarier samt konsolidera och många andra finesser. Tydliga instruktioner med bilder i Excel 2010 och Excel i Office 365.

Monica Ivesköld har utbildat i Excel under mer än 30 år och har skrivit en serie böcker för dig som vill bli ”framgångsRIK”, dvs rik i tid.

Börja skriva framgångsRIKT. Detta är boken för dig som skriver eller vill börja skriva. Den visar steg-för-steg hur du kommer i gång med skrivprojektet och/eller utvecklar det. Du lär dig planera ditt projekt. Här finns övningar och tips om research, synopsis, dramaturgi, perspektiv, tempus, gestaltning, karaktärsutveckling, dialoger och cliffhangers. Du får lära dig skapa kraftfulla kapitel och scener för att fånga läsaren.

Boken bygger på en 20 veckors onlinekurs med samma namn.www.monicaiveskold.se


Lotte Lannerberth

Kittelbubblor är en varm, inkännande berättelse om att kunna fast man inte tror att man kan. Om att kunna för att man hjälps åt och för att någon tror på en. Två barn möts på en lekplats. Ella sitter i rullstol och har aldrig gungat, Alia har aldrig blåst såpbubblor. Tillsammans kan och vågar de. För första gången får Ella känna kittelbubblor i magen. Kittelbubblor släpptes i januari 2021 på Kikkuli förlag. Boken är illustrerad av Kajsa Hallström och skriven av Lotte Lannerberth, författare till Leaböckerna. 

På författarbesök leder Lotte eleverna in i berättelsen och uppmuntrar till fantasi. Hon läser boken och samtalar om mod och vänskap. Sen får eleverna lyssna till låten Kittelbubblor som är gjord av Malin Bejram Ellström, språkutvecklare i Förskoleförvaltningen i Malmö, och Kalle Kronhamn, musikutvecklare i Förskoleförvaltningen i Malmö.

www.viklea.se


Åsa Moberg

De omöjligaFrån psykiatrireform till dyr och dålig vård. För 25 år sedan genomfördes psykiatrireformen. Ett av huvudsyftena var att ge de svårast sjuka en bättre tillvaro. De stora mentalsjukhusen skulle stängas, de sjuka skulle rehabiliteras och bli en del av samhället. Tanken var god. Men ingen visste hur det nya skulle åstadkommas i praktiken. En kombination av ekonomisk åtstramning och kunskapsbrist på alla nivåer gjorde att många i stället hamnade i ett vakuum av kommunal resursbrist.

Anna Fredriksson och Åsa Moberg berättar vad som skett under åren efter reformen. Hur kommer det sig att så många brister finns kvar? Och hur ska det bli bättre i framtiden?


Henrik Nilsson Thelander

Henrik Nilsson Thelander romandebuterade hösten 2020 med Iskungen, en äventyrlig spänningsroman och fantasifull saga för barn och ungdomar (9-12 år). Boken har fått ett fint bemötande med goda vitsord från bl.a. Bibliotekstjänst och litteraturstöd från Statens kulturråd. I recensioner har bokens bärande tema kring rädslor lyfts fram som särskilt intressant. 

Henrik kommer gärna till skolor och bibliotek för att, med utgångspunkt i sitt eget skrivande och sina böcker, inspirera barn- och ungdomar till att läsa mer och våga skriva sina egna berättelser.  


Susanne Pelger

Hästen & Husse i skärgården kom ut 2020 och till hösten kommer den sjunde boken i serien, Hästen & Husse i skolan. Serien om Hästen och Husse, som kanske egentligen är en hund och en matte, leker med gränser, lockar till skratt och inbjuder till samtal med budskapet ”man är som man är, det är ju då man är som bäst”. 

Susanne Pelger är författare, lärare och forskare. Förutom böckerna om Hästen och Husse, (för 3–6 år), har hon skrivit serien om Hundtokiga Alva (9–12 år), och läroböcker om skrivande. På skolor och bibliotek berättar hon om sina böcker, samtalar om barns läsande, och håller skrivarverkstäder. Besöken kan t.ex. rikta sig till elever, pedagoger, föräldragrupper eller skribenter.


Ann-Charlotte Persson

Den gåtfulla fyren är en rysare som utspelar sig på Stora Karlsö strax utanför Gotland. I boken får vi möta Sam som ska spendera sommarlovet tillsammans med sin pappa i en fyr på Stora Karlsö. Sam förbereder sig på en långtråkig sommar utan wifi eller kompisar. På ön finns fyrvaktaren Gerhard som det går otäcka rykten om och i den andra lägenheten flyttar en mamma och en tjej i samma ålder som Sam in. Plötsligt blir vistelsen på ön något helt annat än vad Sam kunnat föreställa sig. Vem är Gerhard egentligen? Så inträffar en dramatisk olycka…

Den gåtfulla ön är del två i serien , Mysterierna på Stora Karlsö. Det är december och snön yr runt gränderna i Visby. Sam har äntligen återförenats med vännen Ester och tillsammans med sina föräldrar ska de fira jul ute i fyren på Stora Karlsö. Men vem är den läskiga tanten som barnen träffar i Visby, hon som verkar känna igen Ester fastän Ester inte har någon aning om varför? Och varför svarar inte den gamle fyrmästaren Gerhard i sin mobil. När det gått mer än ett dygn börjar alla bli oroliga. Tur att de snart ska kliva ombord på båten och åka ut till honom på Stora Karlsö. Stormen tilltar och väl på plats ute på ön visar det sig att det julmys som familjerna planerat är utbytt till någonting helt annat. En sak är säker, inget kommer bli sig likt det här jullovet.

Jag kommer gärna ut i skolor och berättar om skrivandet och mina böcker. Hur själva skrivprocessen går till och var jag hämtar min inspiration. 


Freke Räihä

Skisser ur det finska, det ödsliga skånska, ja från Västerbotten är en diktbok och en runosång om att minnas de döda. Om döden och om dikter om döden. Det är en bok om att fortsätta att leva. Utkom 1 maj 2020.

Kan möta vuxna och unga vuxna, från scen eller i klassrum, digitalt eller på plats. 

Kan tala om att skriva. Om att översätta. Om vikten av att läsa och om skrivandet som verktyg för att förstå sig själv och omvärlden. Är även skrivpedagog, verksam vid Österlens folkhögskola.

www.frekeraiha.se


Ylva Stockelberg

Vilken druva passar mig? Det här är boken för alla som är mer intresserade av vinkvalitet än vinkvantitet. Boken beskriver 50 druvor, deras ursprung, var de odlas och kännetecken. Det finns mattips till varje druva. Boken beskriver hur man ska tänka för att maten ska passa vinet. När man dricker eller provar vin använder man de flesta sinnen; synen, lukten, smaken och känseln. För att få in hörseln ger boken även musikförslag. Forskning har visat att musik till vinprovning påverkar upplevelsen av vinet. Ylva Stockelberg har skrivit böcker i nära 25 år. Detta är hennes första vinbok. Hon är Munskänk och har klarat Munskänkarnas teoriprov på 3-betygs nivå.

Förstå katten- språk och beteende. Lär känna katten och dess sinnen. Katten talar med doftspråk, kroppsspråk och läten. Olika beteenden har olika funktioner och det är inte alltid lätt att veta hur beteendet orsakas och framför allt kontrolleras. Här beskrivs alla kattsinnen och du får svar på ett stort antal frågor som de flesta kattägare ställer sig. Hur och varför reagerar katten på olika stimuli? Katter tvättar sig alltid efter att ha ätit, varför gör de det? Hur lär sig katten? Ylva Stockelberg ger enkla och uttömmande beskrivningar av kattens beteenden och funktioner och tar även upp olika störningar, exempelvis ylleätning och varför en del katter uträttar sina behov utanför toalådan. Ylva Stockelberg har skrivet nio kattböcker. Hon håller kattföreläsningar och kurser om bland annat kattbeende och kattgenetik.

www.amrafel.se


Åsa Storck

2020Sana och Taj Mahal och Itai och örnen i historiska serien På plats i tiden. Båda är lättlästa kapitelböcker för barn från 9 år. Drakar och Raggsockor är del 3 i den lättlästa serien om Simon för unga vuxna. Del 1 i denna serie fick Lättlästpriset 2020. 

2021: Hemligheter med Hedda och Frans (från 9 år). Om barns rätt att ha hemligheter. Dante i Florens, På plats i tiden.

Jag besöker gärna bibliotek, språkcaféer, SFI-grupper, klasser i grundskolan, särskolan, förberedelseklasser mm. Jag gör gärna digitala författarbesök.
Se min författarpresentation för mer information om vad jag gör under mina författarbesök! 


Jimmy Vulovic

Litteraturen hjälper oss att hitta i livet. Den förändrar individer och samhällen. 1900-talets bildningsrörelse är ett exempel. Författaren och litteraturvetaren Jimmy Vulovic har i Bokstavskamp samlat 13 essäer om sin egen och Sveriges väg till läsande. I mötet mellan egna erfarenheter och sin forskning finner han insikter om läsning, litteratur och klass som vi borde tala mer om. Inte minst om vi vill locka fler att läsa. Om detta talar han gärna för exempelvis lärare och bibliotekarier.

www.jimmyvulovic.com


Boris Zetterlund

Romanen Stumt ljus kommer ut hösten 2021. Den unge Vilhelm som arbetar på Svenska Bio får i uppdrag att träffa en filmdistributör i Trieste. Han möter den några år äldre Simone som liksom Vilhelm har ett tragiskt förflutet. Men är det verkligen en slump att deras vägar korsas? Romanen är en kärleksförklaring till tiden efter förra sekelskiftet och filmskapandets pionjärer, män och kvinnor.   

Med utgångspunkt i romanen diskuterar jag film i historia och nutid och tar bland annat upp kvinnors framträdande roll under filmens pionjärtid.

www.borisuz.com