Publicerat: 20 september, 2021

Återstart! Nya böcker

Det levande boksamtalet med läsarna har drabbats hårt under coronapandemin. Författarcentrum Syd inleder återstarten efter pandemin med att informera lite extra om aktuella böcker som kanske försvann i coronaskuggan av inställda bokmässor och bokreleaser.

Vi har valt att blanda barn- och ungdomsboksförfattare med vuxenboksförfattare; poeter med prosaister och fackboksförfattare. Allt för att visa på den bredd som ryms inom Författarcentrum Syd. Samtliga författare som presenteras här kan bokas via vår Författarförmedling, www.ff.forfattarcentrum.se eller via mejl till formedlingsyd@forfattarcentrum.se

Bokar du författare till skolan, biblioteket, festivaler, bokcirklar och konferenser – digitala eller i fysiska möten – hör av dig till oss på Författarförmedlingen om du har frågor eller vill ha fler tips! 

Med vänlig hälsning 
Författarcentrum Syd 


Anna Alemo

Molly – Tyst som en mus. Tioåriga Molly är blyg och har svårt att finna sig tillrätta i sin nya skola. Och inte blir det bättre när hennes mamma lägger ut en pinsam bild på nätet som alla klasskompisarna skrattar åt. Det enda som kan få Molly att bli glad är en hund och till slut ser drömmen ut att gå i uppfyllelse. Men istället för den söta, lilla valp som Molly sett fram emot, flyttar en trött, gammal hund hem till dem. Samtidigt närmar sig klassens julavslutning och alla elever förväntas stå på scen. Molly får ont i magen bara hon tänker på det. Hur ska det gå? Molly – Tyst som en mus lyfter frågor kring barns rätt till att vara olika. Det faktum att man är blyg eller tyst kan användas som en styrka, och det finns fler fina egenskaper hos barn än de vi vuxna lätt värdesätter som eftersträvansvärda! 

Under ett skolbesök (9-12 år) kan jag prata om hur det var att vara blyg som barn och hur det kom sig att jag skrev boken Molly – Tyst som en mus.


Emma Andersson

Dörren handlar om Ruth, vars storasyster är allvarligt sjuk. Medan Ruths familj försöker hantera sin nya vardag dyker en mystisk dörr upp som fångar landets intresse. Ruth vill rädda sin syster till varje pris och bestämmer sig för att försöka öppna dörren och hämta magin som sägs flöda där bakom.

Boken vänder sig till barn i åldern 9-12 och är baserad på mina erfarenheter av arbete med sjuka barns syskon. I skolor pratar jag gärna om min nya bok, samt hur man kan använda sin fantasi man hanterar svåra ämnen i samtal med barn.

www.dardrommarblirtill.se


Kenny Andersson

Adam, som växer upp under 60-talet i Lund. Som ett konstnärsbarn dras han förstås till alla kulturella händelser i samtiden och blir själv aktiv popmusiker och till sist skivbolagsägare med examen från Handelshögskolan. Jag pratar gärna om Adams äventyr, om hur jag skrivit böckerna och om tidsandan. 

Publiken kan vara vuxen med intresse för pop- och rockmusik, barnuppfostran och/eller filosofi eller gymnasieungdomar som läser fördjupningskursen Skrivande eller motsvarande (gärna ett fåtal). 


Ebba Berg

Skojar du, Märta Grön? Den tionde boken om Barnen i Lyckeskolan handlar om när Märta och Noa bygger en koja. Och hittar på nya roliga ord. Det är så kul att Märta inte märker när Noa blir ledsen.

Serien vänder sig till barn i lågstadieåldern, precis som Ebba Bergs författarbesök. Under ett besök pratar hon om hur böckerna blir till, och om allting som de handlar om. T.ex. kärlek, familjer, identitet, husdjur eller som i Märtas fall, var gränsen kan gå mellan det som är roligt och det som är elakt. 

www.ebbaberg.se


Mari Bister

Deckare om djur som råkar illa ut och två syskons försök att rädda djuren och avslöja den skyldige, baserat på empati. Hoten handlar också om nedskräpning och mobbning. 
Djurdeckarna: från 6 år. Uppdrag djurräddning: från ca 8 år.

Senast utgivna titlar 
Djurdeckarna, Hundäventyret, 2020 
Uppdrag djurräddning, Förgiftningen, 2020 
Uppdrag djurräddning, Hoten, 2020 
Uppdrag djurräddning, Lämnade, 2021
 
På skola/bibliotek
Skrivarskola: Hur bilder & text samverkar, gestaltning, olika inledningar F-klass-åk 6. Djur: Hur djur påverkas av skräp i naturen och djurs kroppsspråk  F-klass-åk 6.Mobbning: Mobbarens och mobbningsoffrets synvinkel, egna erfarenheter och mobbningens konsekvenser Åk 2-6. Eget skrivande ingår i alla. Eller t.ex. deckartipsrunda om nedskräpning eller deckarworkshop Besöken kan ske inomhus, utomhus eller digitalt.


Milena Bergquist

Vilda Barbro. Häng med till biet Barbros och humlan Smulans värld. Till gräset, blommorna, snåren och de gamla ruttnande stockarna. Lär dig varför insekterna är livsviktiga, och hur vi alla kan hjälpa dem. Förundras över alla sorters insekter och deras underbara namn. En vacker och viktig bok!

Milena Bergquist är författare och journalist. Hon älskar alla djur och insekter, speciellt bin. Hon vill att alla ska få veta vilken otrolig nytta de gör för oss människor och för allt liv på jorden.

www.milenabergquist.se


Madeleine Brandin

Aktersvall. Christina Vigg läser jämt, Fröding och Lawrence Durrell, hon hämtar näring från Miró, Picasso och Aguéli, hon brinner, förför och längtar. Undervisar och arbetar. Hon kommer in i industrisamhällets guldår när hon gifter sig med civilingenjör Nils-Ivar Ejder. Tändsticksaktiebolaget, Asea, Alfa-Laval och kylkompressorer. Världskrig och revolution får familjen att flytta mellan Sankt Petersburg och Berlin, Lund och Finspång. Det handlar om ensamhet i tvåsamhet, om gapet mellan ingenjörskonst och konsten på väggarna, om kyrkkaffe och studiecirklar, om att inte vara en klängranka. Om glädjen i plikten.

Madeleine Brandin är arkitekt och har under många år arbetat som stadsbyggnadsdirektör. Hon har blivit utgiven med poesi och sakprosa, hon skriver återkommande i dagspressen.

www.arkitekturpoesi.se


Magnus Cadier

Allt skall du förlora. Inspirerad av verkliga händelser och personer har jag skrivit fram en 14-årig flickas sista år i livet krigssommaren 1943. Solveig, döpt efter solen, växer upp med fem syskon på godset Hesslingby, en stilla tillvaro i skuggan av kriget. Ett besök i storstaden väcker hennes längtan bort från livet på gården. Hon vågar inte dela sina tankar om detta med någon, inte ens systern Anna, men koftan i det alltför dyra angoragarnet som hon stickar i smyg hjälper henne att maska för maska bygga upp kraften att våga tro att ett annat liv är möjligt för henne. Om att finna mod att följa sina drömmar trots risken att såra dem man älskar. Om ordlös längtan och tystad sorg.

Jag berättar om min långa väg till debutromanen, om arbetet och historien bakom min nya roman och hur jag upptäckte att jag och Solveig på många sätt är samma person. Målgrupp vuxna.


Charlotte Cederlund

Så Jävla Operfekt handlar om Emma som går i en högstadieskola där alla är smala, snygga och självsäkra. Allt det som Emma inte är. Men så hittar hon en lapp med rosa text som säger att hon är bra som hon är och plötsligt vågar hon göra saker hon aldrig tidigare vågat. Som att stå upp för sig själv. 

Boken vänder sig till högstadieungdomar och mycket i den är hämtat från min egen högstadietid. Den passar utmärkt att använda som underlag för diskussioner kring normer och egenvärde, och jag gör gärna besök i skolor för att hålla skrivworkshops på ämnet. 

www.charlottecederlund.se


Linnea Dahlgren

Brunnens fånge. Fem ensamma barn, lämnade i en stuga. En varelse som besöker drömmarna och viskar i ens öra. En brunn som inte borde ha öppnats. Detta är en kuslig rysare som smyger sig på läsare med stämningsfulla illustrationer i svartvitt av Lisa Medin.

Bokens målgrupp är främst elever på mellanstadiet och på författarbesök presenterar författaren sig, pratar skrivande och håller gärna i skrivövningar.


Johan Evasdotter Dencker

Jag debuterade 2020 med relationsromanen För Gustav, som är en parafras på Gun-Britt Sundströms klassiska roman Maken, men utspelar sig i nutid och med ett omvänt berättarperspektiv (på samma sätt som Sundström själv i För Lydia parafraserade Den allvarsamma leken genom att byta berättarperspektiv och decennium). Här är vietnamdemonstrationerna utbytta mot klimatdemonstrationer, projektet att bli vuxen är kringskuret av en skriande bostadsbrist och de gemensamma politiska visionerna har förbytts i en tvingande instagramindividualism. Men Martinas och Gustavs ömsom felslagna och ömsom episka kärlekshistoria är densamma. 

Jag pratar gärna om relationsromaner, om vad som blir annorlunda när män skriver dem, och om det faktum att För Gustav är en av två parafraser på Maken som – oberoende av varandra – kom ut med bara femton dagars mellanrum, fyrtiofyra år efter förlagan.

www.johandencker.se


Helen Ekeroth

Helen Ekeroth är aktuell med Stormen, sista delen i fantasytrilogin Drakberidaren. I Stormen måste Nuwa välja väg, ett val hon inte kan göra utan sina vänner. Hon rider den urgamla draken Andraste, vars mörka magi behövs för att väcka de andra drakarna i Lyhrs borg. Men för att rädda magin i världen behöver hon även den mytomspunna Ljusets bok. Innan hon letar efter boken vill hon en sak som är ännu viktigare; finna sin mamma. Böckerna passar åldern 9-12, men gillas även av äldre läsare.

Hon kommer gärna till bibliotek och skolor för att hålla skrivworkshops och för att prata om författaryrket.

www.instagram.com/helenekeroth


Kristofer Flensmarck

In i smärtan. Sonen kommer till barndomshemmet på skånska slätten för att fira jul med föräldrarna. Landskapet är målat i jordbrunt, himlen gråmulen, men det ska visst bli snö. Storasystern är kanske, men bara kanske, på väg med sin familj. På ytan en odramatisk återkomst. I själva verket en nedstigning i ett sorts Hades. In i smärtan är ett drama om rivalitet mellan son och far, med julspriten som bränsle på gamla oförrätter och övergrepp. 

Under författarbesök berättar Flensmarck om skrivandet av poesi och prosa och högläser.

www.kristoferflensmarck.tumblr.com


Margareta Fors

Min senaste bok heter Mord utan nåd och är den andra boken i serien kriminalinspektör David Sköld. Förlag: Lind & Co. År 2020.

Målgrupp på bibliotek blir vuxna. Om inte något specifikt önskemål anges berättar jag om min väg till att bli författare och om mina böcker. Man kan få möjlighet att ställa frågor. Skola: Högstadieelever och gymnasieelever. 

Berättar om mitt författande. Processen i skrivandet. Hur man kan lägga upp arbetet från första idén till den färdiga boken.

www.facebook.com/ForfattareMargareta


Lisa Fransson

Om Beckmörkret. Siv har ett monster under sängen, ett skelett i garderoben och ett skuggspöke i hörnet, men det är inte de som är läskiga. Nej, det är Beckmörkret som är farligt. För det bästa Beckmörkret vet är mörkrädda barn. Och Siv hon är ju mörkräddast alla. Men vilka är det som kommer till undsättning när Beckmörkret kommer för att sluka Siv i en evig natt?

BTJ gav Beckmörkret helhetsbetyget 5 och skrev så här i sitt omdöme: ”Beckmörkret av Lisa Fransson och Maja Lindberg är en mysig berättelse att läsa och titta i tillsammans med mörkrädda barn (och kan naturligtvis även läsas av barn som inte är det). Maja Lindbergs illustrationer är väldigt fina och behagliga och skapar en varm och trygg atmosfär. Texten är följsam och poetisk och samspelar väl med bilderna. Beckmörkret är aldrig riktigt hotfullt, och ”besegras” ganska lätt av Siv och hennes allierade.”

Under besöket presenterar jag mig själv och mitt författarskap samt berättar om vad jag själv är rädd för. Sedan läser jag boken högt och inbjuder till diskussion om just rädslor och hur man kan hantera dem. I slutet svarar jag gärna på frågor som barnen har förberett i förväg.

www.lisafransson.com


Boel Gerell

Med kapitelboken Nån som jag debuterar jag som barnboksförfattare, efter att tidigare skrivit romaner och novellsamlingar för vuxna. 
– Tittar man närmare på ämnena som tas upp i boken är de allvarliga: mobbing och utanförskap, en ensamstående mamma som inte har så mycket pengar, en förvirrad morfar, en olycklig kärlek och en försvunnen pappa. 
– Samtidigt vill jag gärna tänka att det är en ljus och rolig och lite galen berättelse som lämnar en varm känsla efter sig.
 
I mina författarbesök vill jag gärna engagera deltagarna i samtal och praktiska övningar kring läsning, skrivande, böcker och journalistik. Jag skräddarsyr skrivutmaningar, workshops och läsecirklar så att det passar målgruppens behov.


Per Gustavsson

SkånesägnerUpptäck Skåne med hjälp av spännande berättelser. Den här boken guidar till 120 sägenomspunna platser i Skåne. Packa ner boken i utflyktskorgen eller ryggsäcken och upptäck nya utflyktsmål. Berättelserna för dig till trollberg och jättekast, galgbackar och platser med ond bråd död, grottor och skattgömmor, magiska träd och offerkällor, hemlighetsfulla sjöar och näckens åar.

Utifrån bokens berättelser gör jag berättarföreställningar för barn, ungdomar och vuxna. Jag skräddarsyr föreställningen för den plats jag besöker. Jag har ofta berättat utomhus vid en sägenomspunnen plats och också genomfört berättarvandringar och bussresor till magiska platser.

www.pergustavsson.nu 


Kaj Hagstedt

Framtidskameran är en spänningsroman för 9–12 år och handlar om Emma som ärver en gammal, magisk polaroidkamera efter sin farfar. När hon tar en bild visar motivet sådant som ännu inte har hänt. Kameran drar henne ut på fantastiska äventyr och bokens tema är sorg och saknad, vänskap och kärlek, HBTQ och hållbar utveckling. Lärarhandledning finns! 

Ett, Ett, Två  är en spänningsroman med deckartema och handlar om 12-årige Joel som bestämmer sig för att spana på nätterna, för att försöka ta fast den person som eldar upp skolor och skateboardramper. Men det är också en bok om syskonrelationer, ensamhet, kärlek och skavande känslor. Lärarhandledning finns! 
Mina författarbesök är fulla av inspiration, där jag pratar om kreativitet och dramaturgi och låter eleverna skapa tillsammans. Jag är själv lärare i årskurs 4–6 samt har jobbat som projektledare för Skolverkets Läslyftet, så jag brinner för läsande förebilder.

www.kajhagstedt.se


Thomas Halling

Nytt på Alfabeta: Donny.
Citat från lärare i åk 6 i Malmö: ”Den här boken kommer jag att använda så ofta jag kan. Halva klassen känner igen sig i det som händer, för den andra halvan blev det en inblick i en helt främmande värld”. 

Donny är så ensam. Han skolkar och hänger på stan. Där finns farorna och snart har Donny ställt till det ordentligt för sig. Sedan blir det bara värre och värre. Rekommenderas som högläsning i åk 5-9 med efterföljande skrivarverkstad.

”Det koncisa, korthuggna men ändå rika språket förstärker berättelsens kuslighet, men författaren låter även värme, omtanke och kärlek få plats. Donny är lättläst, oerhört gripande och utomordentligt bra.” Helhetsbetyg 5 av 5 BTJ

Nytt på Hegas: Livet som Isa.
En ny serie för lågstadiet. Lättläst med hög igenkänningsfaktor! Tredje delen kom nyss, fjärde kommer i höst.


Lars Hansare

Kommissarien som började skolan ”Ondska är bara en sorts oförmåga” skriver Berthold Brecht i Den goda människan från Sezuan. Efter trettio år som utredare på avdelning Grova Brott hos polisen i Köpinge får den ärrade kommissarien, Curt Paulsson, nog. Frustrerad över alla ondskans mekanismer begär han avsked. Fylld av övertygelse följer han sin hustru Monikas råd och börjar som lärarassistent på Bruksskolan. Hans uppgift blir att fånga upp buset innan hans forna kollegor får ta hand det som unga kriminella. Det visar sig lättare sagt än gjort. Curt finner att han hamnat ur askan i elden. Ondskan sitter djupt rotad i människan. Curt söker sig tillbaka till de gamla filosoferna. Frågorna är många, svaren är få, men skam den som ger sig. Kommissarien som började skolan är tredje boken om och med Curt Paulsson. 


Erik Hirschfeld

Bli en Fullfjädrad fågelskådare är Erik Hirschfelds senaste bok och hjälper dig att komma in i fågelskådningens värld. Erik skriver och översätter på både svenska och engelska, för barn och vuxna. Han har också drivit bokförlag och kan prata om vad man skall tänka på när man ger ut och skall sälja böcker.  

Erik pratar för alla åldrar och kan göra det både utomhus eller inomhus, i det senare fallet med egentagna bilder. Han pratar lika gärna på flytande engelska som på svenska.

www.erikhirschfeld.com


Monica Ivesköld

Bli framgångsRIK i Excel. I den här boken får du tipsen som gör dig framgångsRIK i Excel. Boken bygger på en 20-veckors onlinekurs. Inga förkunskaper behövs. Lär dig allt från grunderna till avancerade funktioner. I boken får du tips på hur du kan: Skapa din egen budget, fixa tjusiga format på dina kalkyler, kopiera och samarbeta med andra Office-program, sortera och selektera, skapa dataformulär, skydda blad, skapa mallar, arbeta med grafik, skapa organisationsscheman och diagram, beräkna med hjälp av formler, skapa pivottabeller och scenarier samt konsolidera och många andra finesser. Tydliga instruktioner med bilder i Excel 2010 och Excel i Office 365.

Monica Ivesköld har utbildat i Excel under mer än 30 år och har skrivit en serie böcker för dig som vill bli ”framgångsRIK”, dvs rik i tid.

Börja skriva framgångsRIKT. Detta är boken för dig som skriver eller vill börja skriva. Den visar steg-för-steg hur du kommer i gång med skrivprojektet och/eller utvecklar det. Du lär dig planera ditt projekt. Här finns övningar och tips om research, synopsis, dramaturgi, perspektiv, tempus, gestaltning, karaktärsutveckling, dialoger och cliffhangers. Du får lära dig skapa kraftfulla kapitel och scener för att fånga läsaren.

Boken bygger på en 20 veckors onlinekurs med samma namn.

www.monicaiveskold.se


Lotte Lannerberth

Kittelbubblor är en varm, inkännande berättelse om att kunna fast man inte tror att man kan. Om att kunna för att man hjälps åt och för att någon tror på en. Två barn möts på en lekplats. Ella sitter i rullstol och har aldrig gungat, Alia har aldrig blåst såpbubblor. Tillsammans kan och vågar de. För första gången får Ella känna kittelbubblor i magen. Kittelbubblor släpptes i januari 2021 på Kikkuli förlag. Boken är illustrerad av Kajsa Hallström och skriven av Lotte Lannerberth, författare till Leaböckerna. 

På författarbesök leder Lotte eleverna in i berättelsen och uppmuntrar till fantasi. Hon läser boken och samtalar om mod och vänskap. Sen får eleverna lyssna till låten Kittelbubblor som är gjord av Malin Bejram Ellström, språkutvecklare i Förskoleförvaltningen i Malmö, och Kalle Kronhamn, musikutvecklare i Förskoleförvaltningen i Malmö.

www.viklea.se


Kristian Lundberg

Sånger vid avgrunden är Kristian Lundbergs mest självbiografiska bok hittills. Detta är en bok om beroende. Här möter vi honom bland narkomaner och alkoholister, bland hemlöshet och ekonomisk brant. Döden lurar bakom knuten och är för bokens varelser en självklar ingrediens. Överdoser blir vardag och läsaren tillåts sitta bredvid en stund. Om det går att likna denna likaledes litterära som självutlämnande bok vid något så går tankarna till Vi barn från Bahnhof Zoo. Den kultförklarade berättelsen om unga människor på drift i ett våldshärjat Berlin är i sin nakenhet en knuff rakt in i Lundbergs tematik. En sång vid avgrunden är en markör, skuggvarelser tampas i en härjad och befläckad stad. Med sedvanligt briljant språk lyfts berättelsen upp till ett allmängiltigt plan utan att för en sekund förlora i stringens. Lundberg har skrivit ett vittnesmål av vuxna gatubarn där heroinet ersatt trygghet och alkoholen gjuter olja på alla vågor.


Åsa Moberg

De omöjligaFrån psykiatrireform till dyr och dålig vård. För 25 år sedan genomfördes psykiatrireformen. Ett av huvudsyftena var att ge de svårast sjuka en bättre tillvaro. De stora mentalsjukhusen skulle stängas, de sjuka skulle rehabiliteras och bli en del av samhället. Tanken var god. Men ingen visste hur det nya skulle åstadkommas i praktiken. En kombination av ekonomisk åtstramning och kunskapsbrist på alla nivåer gjorde att många i stället hamnade i ett vakuum av kommunal resursbrist.

Anna Fredriksson och Åsa Moberg berättar vad som skett under åren efter reformen. Hur kommer det sig att så många brister finns kvar? Och hur ska det bli bättre i framtiden?


Suzanne Mortensen

Adam och Mira slår rekord, är en vardagsnära historia om lek, vänskap och kärleken till ett djur. 
Jag har skrivit ett tjugotal roliga och spännande barnböcker om detektiver, drakar och häxor. Några är kapitelböcker medan andra är lättlästa. Jag besöker gärna låg- och mellanstadieklasser. På lektionerna berättar jag om mina böcker och inspirerar eleverna att släppa loss fantasin och skriva egna texter. Jag har också framträtt på fortbildningsdagar för bibliotekarier och skolpersonal. 

www.suzannemortensen.se


Henrik Nilsson Thelander

Henrik Nilsson Thelander romandebuterade hösten 2020 med Iskungen, en äventyrlig spänningsroman och fantasifull saga för barn och ungdomar (9-12 år). Boken har fått ett fint bemötande med goda vitsord från bl.a. Bibliotekstjänst och litteraturstöd från Statens kulturråd. I recensioner har bokens bärande tema kring rädslor lyfts fram som särskilt intressant. 

Henrik kommer gärna till skolor och bibliotek för att, med utgångspunkt i sitt eget skrivande och sina böcker, inspirera barn- och ungdomar till att läsa mer och våga skriva sina egna berättelser.  


Åsa Oxenmyr

Kevins (h)järnvilja handlar om Kevin som älskar att åka sparkcykel, men han har bestämt sig för att spara ihop till en BMX. Samtidigt har hans omgivning märkt att han ibland inte hör och att han tappar saker. Kan det bero på någon sjukdom? Kan det vara epilepsi? Det ska i så fall inte få sätta stopp för hans dröm om en BMX! Boken är faktagranskad av Kristina Lisovska, epilepsisjuksköterska på Sahlgrenska universitetssjukhuset. 

Jag besöker gärna klasser, främst lågstadiet. Under besöken pratar jag om mitt skrivande och mina böcker. Vid besöket kan jag också plocka in skrivövningar om så önskas. 


Susanne Pelger

Hästen & Husse i skärgården kom ut 2020 och till hösten kommer den sjunde boken i serien, Hästen & Husse i skolan. Serien om Hästen och Husse, som kanske egentligen är en hund och en matte, leker med gränser, lockar till skratt och inbjuder till samtal med budskapet ”man är som man är, det är ju då man är som bäst”. 

Susanne Pelger är författare, lärare och forskare. Förutom böckerna om Hästen och Husse, (för 3–6 år), har hon skrivit serien om Hundtokiga Alva (9–12 år), och läroböcker om skrivande. På skolor och bibliotek berättar hon om sina böcker, samtalar om barns läsande, och håller skrivarverkstäder. Besöken kan t.ex. rikta sig till elever, pedagoger, föräldragrupper eller skribenter.


Ann-Charlotte Persson

Den gåtfulla fyren är en rysare som utspelar sig på Stora Karlsö strax utanför Gotland. I boken får vi möta Sam som ska spendera sommarlovet tillsammans med sin pappa i en fyr på Stora Karlsö. Sam förbereder sig på en långtråkig sommar utan wifi eller kompisar. På ön finns fyrvaktaren Gerhard som det går otäcka rykten om och i den andra lägenheten flyttar en mamma och en tjej i samma ålder som Sam in. Plötsligt blir vistelsen på ön något helt annat än vad Sam kunnat föreställa sig. Vem är Gerhard egentligen? Så inträffar en dramatisk olycka…

Den gåtfulla ön är del två i serien , Mysterierna på Stora Karlsö. Det är december och snön yr runt gränderna i Visby. Sam har äntligen återförenats med vännen Ester och tillsammans med sina föräldrar ska de fira jul ute i fyren på Stora Karlsö. Men vem är den läskiga tanten som barnen träffar i Visby, hon som verkar känna igen Ester fastän Ester inte har någon aning om varför? Och varför svarar inte den gamle fyrmästaren Gerhard i sin mobil. När det gått mer än ett dygn börjar alla bli oroliga. Tur att de snart ska kliva ombord på båten och åka ut till honom på Stora Karlsö. Stormen tilltar och väl på plats ute på ön visar det sig att det julmys som familjerna planerat är utbytt till någonting helt annat. En sak är säker, inget kommer bli sig likt det här jullovet.

Jag kommer gärna ut i skolor och berättar om skrivandet och mina böcker. Hur själva skrivprocessen går till och var jag hämtar min inspiration. 


Taliah Pollack

Äggskal är berättelsen om vänskap och insikten om hur värdefullt det är med alla sorters egenskaper och nyanser. Idi och Krack är två mycket olika ägg med olika drömmar. Deras mod och sökande efter svar tar dem hela vägen till stinkpaddan Mia i träsket. Berättelsen ges ut som tvåspråkig kapitelbok. 

Jag har varit ute på över 250 skolbesök med en populär fantasyworkshop, Äggskal vänder sig till de yngre åldrarna och tar upp vikten av mångfald, att vara en bra kompis och allas lika värde. Jag läser ur boken med två riktiga ägg till hjälp, samt några andra överraskningar som följer narrativet i berättelsen. Aktiviteten är till för att skapa en rolig och engagerande berättelse med olika visuella medel, som in sin tur sätter igång många tankar och funderingar. Jag plockar upp dessa tankar och håller ett samtal med barnen om deras egna drömmar. Åldersgrupp 6–9 år.


Ingrid Rasch

Inte långt till Wannsee. Vad är det som gör Hannah och mig till vänner? Jag försöker blottlägga konflikter, hon skyla dem, hon dras till ljuset och jag vill undersöka mörkret. Ändå har vi en speciell frändskap. Som vore vi delar av samma väsen och måste höra ihop. Nästan lika mystiskt som att bli förälskad och förundrat konstatera att någon man inte kände igår nästa dag är någon man inte kan mista, då dör man. Det är maj 1987 och två kvinnor möts på en internationell fredskonferens i Moskva. Den ena av dem är svenska, född i andra världskrigets slutskede och uppvuxen i rekordårens trygga Sverige. Den andra heter Hannah, är tyska och dotter till en högt uppsatt nazist i en av Tredje rikets kända familjer. 

Ingrid Rasch berättar om en omvälvande tid i Europa och en orubblig vänskap som sträcker sig över decennier.


Freke Räihä

Skisser ur det finska, det ödsliga skånska, ja från Västerbotten är en diktbok och en runosång om att minnas de döda. Om döden och om dikter om döden. Det är en bok om att fortsätta att leva. Utkom 1 maj 2020.

Kan möta vuxna och unga vuxna, från scen eller i klassrum, digitalt eller på plats. 

Kan tala om att skriva. Om att översätta. Om vikten av att läsa och om skrivandet som verktyg för att förstå sig själv och omvärlden. Är även skrivpedagog, verksam vid Österlens folkhögskola.

www.frekeraiha.se


Malin Stehn

Med spänningsromanen Ett gott nytt år (utkommer på Albert Bonniers Förlag i oktober) debuterar jag som författare för vuxna läsare. Boken utspelar sig i Malmö med omnejd och skildrar vanliga människor som begår misstag. Misstag som så småningom leder till att medelklasslivets polerade fasad rämnar och blottar en helt annan verklighet. 

Efter femton år som författare och 45 böcker för barn och unga ser jag fram emot att även få möta vuxna läsare. Jag kommer gärna till bibliotek och gymnasieskolor för att berätta om min nya bok, om skrivprocessen, om inspiration och om skillnader och likheter mellan att skriva för olika åldrar. 

www.malinstehn.se


Ylva Stockelberg

Vilken druva passar mig? Det här är boken för alla som är mer intresserade av vinkvalitet än vinkvantitet. Boken beskriver 50 druvor, deras ursprung, var de odlas och kännetecken. Det finns mattips till varje druva. Boken beskriver hur man ska tänka för att maten ska passa vinet. När man dricker eller provar vin använder man de flesta sinnen; synen, lukten, smaken och känseln. För att få in hörseln ger boken även musikförslag. Forskning har visat att musik till vinprovning påverkar upplevelsen av vinet. Ylva Stockelberg har skrivit böcker i nära 25 år. Detta är hennes första vinbok. Hon är Munskänk och har klarat Munskänkarnas teoriprov på 3-betygs nivå.

Förstå katten- språk och beteende. Lär känna katten och dess sinnen. Katten talar med doftspråk, kroppsspråk och läten. Olika beteenden har olika funktioner och det är inte alltid lätt att veta hur beteendet orsakas och framför allt kontrolleras. Här beskrivs alla kattsinnen och du får svar på ett stort antal frågor som de flesta kattägare ställer sig. Hur och varför reagerar katten på olika stimuli? Katter tvättar sig alltid efter att ha ätit, varför gör de det? Hur lär sig katten? Ylva Stockelberg ger enkla och uttömmande beskrivningar av kattens beteenden och funktioner och tar även upp olika störningar, exempelvis ylleätning och varför en del katter uträttar sina behov utanför toalådan. Ylva Stockelberg har skrivet nio kattböcker. Hon håller kattföreläsningar och kurser om bland annat kattbeende och kattgenetik.

www.amrafel.se


Åsa Storck

2020Sana och Taj Mahal och Itai och örnen i historiska serien På plats i tiden. Båda är lättlästa kapitelböcker för barn från 9 år. Drakar och Raggsockor är del 3 i den lättlästa serien om Simon för unga vuxna. Del 1 i denna serie fick Lättlästpriset 2020. 

2021: Hemligheter med Hedda och Frans (från 9 år). Om barns rätt att ha hemligheter. Dante i Florens, På plats i tiden.

Jag besöker gärna bibliotek, språkcaféer, SFI-grupper, klasser i grundskolan, särskolan, förberedelseklasser mm. Jag gör gärna digitala författarbesök.

Se min författarpresentation för mer information om vad jag gör under mina författarbesök! 


Jimmy Vulovic

Litteraturen hjälper oss att hitta i livet. Den förändrar individer och samhällen. 1900-talets bildningsrörelse är ett exempel. Författaren och litteraturvetaren Jimmy Vulovic har i Bokstavskamp samlat 13 essäer om sin egen och Sveriges väg till läsande. I mötet mellan egna erfarenheter och sin forskning finner han insikter om läsning, litteratur och klass som vi borde tala mer om. Inte minst om vi vill locka fler att läsa. Om detta talar han gärna för exempelvis lärare och bibliotekarier.

www.jimmyvulovic.com


Stina Willquist

Alla mina dejter. En dag bestämmer sig Sigrid för … eller nej förresten: om vi ska vara ärliga är det hennes väninna Olivia som bestämmer sig för att Sigrid måste börja dejta. Sigrid är nyseparerad varannan-vecka-förälder och lever mitt i en pandemi – hon känner sig ofantligt ensam. Sigrid kastas ut i en värld som hon inte befunnit sig i på flera år – en värld som numera inleds online. Här finns alla typer av män, de som får det att pirra, de som är kloka val, de som inte alls liknar sin profilbild. Och där finns Didrik som får Sigrid att helt tappa fotfästet.

Om färgen var blå. Sigrid lever i en stagnerad relation och längtar efter att bli sedd. Vi får följa hennes längtan samtidigt som vi får hennes man Erions perspektiv på kärlek. ”Om färgen var blå” är en roman som gestaltar hur svårt det kan vara med kärlek och relationer när man är mitt i livet.

Böckerna vänder sig till vuxna som är intresserade av människor och relationer. Jag pratar om hur böcker och läsning kan få oss att utvecklas som människor och hur våra relationer kan utvecklas genom att skriva och läsa skönlitteratur.


Anna Winberg

Talangjakt på Rekordskolan! Sommarlägret är över och det är dags för Silje, Rurik och Kostas att återvända till REKORDSKOLAN för en ny hösttermin. På skolan blir det bestämt att eleverna ska tävla i en talangjakt, och Silje blir eld och lågor tills hon inser att Sanji blir den som ska sjunga i hennes grupp… Men vad har det egentligen blivit av Vivienna? Brevduvorna Silje skickat ut för att få kontakt med henne kommer tillbaka utan några meddelanden. Och kommer de hinna repa tillräckligt mycket för att ta hem det stora priset i talangjakten? Boken vänder sig till ålder 6-9 år och kan med fördel användas för högläsning/diskussion i skolan. 

Jag debuterade 2016 och skriver i ett flertal olika genrer. Är bosatt på Öland, och åker ofta ut och gör författarbesök och pratar om skrivande, håller workshops eller föreläser. Under 2021 är jag regionförfattare i Region Kalmar län, och arbetar bland annat med projektet ”Skriv din stund på jorden!”, som handlar om skrivlust för unga. 

www.annawinberg.com


Boris Zetterlund

Romanen Stumt ljus kommer ut hösten 2021. Den unge Vilhelm som arbetar på Svenska Bio får i uppdrag att träffa en filmdistributör i Trieste. Han möter den några år äldre Simone som liksom Vilhelm har ett tragiskt förflutet. Men är det verkligen en slump att deras vägar korsas? Romanen är en kärleksförklaring till tiden efter förra sekelskiftet och filmskapandets pionjärer, män och kvinnor.   

Med utgångspunkt i romanen diskuterar jag film i historia och nutid och tar bland annat upp kvinnors framträdande roll under filmens pionjärtid.

www.borisuz.com


Elisabeth Öhman

Pärlbroschen. 73-årige Aron lever ett stillsamt liv med sin fru Margaretha på 142 Hyde Park Square i London. Som pensionerad urmakare vid drottning Elizabeth II:s hov ser han fram mot lugna dagar i det röda trähuset vid Klockbergets fot i hemstaden Nyköping. Men medan flyttkartongerna packas får han ett topphemligt uppdrag i Villa San Michele på Medelhavsön Capri. Plötsligt befinner sig Aron i en kamp mellan liv och död och när han försvinner spårlöst på självaste julaftonskvällen drar en fartfylld händelsekarusell igång. Kan Aron verkligen lita på dem som tycks stå honom närmast? Vad har krigarkungen Karl XII:s guldur med saken att göra? Och vilken historisk hemlighet bär den mytomspunna Pärlbroschen på? Pärlbroschen är den rafflande tredje delen i serien om den äventyrlige kyrkogårdsvaktmästaren och urmakaren Aron Pettersson. Drottningklockan är den första delen och Renässansringen den andra. 


Dela i sociala medier