Älskade gamla bok!
Välkommen till en litterär heldag med boken i centrum på Karlskrona Stadsbibliotek. Under förmiddagen finns möjlighet till både försäljning och köp av böcker på Blekinges Bokloppis, och utställningen Haiku med Harry kan besökas. Parallellt med detta bjuder vi in till samtal om bokens betydelse i historien och idag, med ett urval av verk ur Carlskrona Läsesällskaps Bibliothek.
Efter lunch startar scenprogrammet med fördjupande litterära samtal om bokens roll och betydelse. Vi bjuder in författare som skriver skönlitteratur, sakprosa eller poesi till samtal, uppläsningar och föredrag med boken som huvudperson. Det blir djupgående författarsamtal med lokala författare och långväga gäster, varvat med uppläsning av texter.
Tre parallella program:
Om bokens betydelse, objektet och kulturarvet
Under förmiddagen uppmärksammas Carlskrona Läsesällskaps Bibliothek och dess unika boksamling. Sällskapet grundades 1794 och den efterlämnade boksamlingen är idag Sveriges äldsta bevarade i sitt slag. Samlingen består av ungefär 9 000 volymer och ger med sin bredd och mångfald ett unikt tvärsnitt av Karlskronas och Sveriges kulturhistoria. Nu får du möjlighet att se några av verken och höra bibliotekarie emeritus Torsten Samzelius berätta.
Tid: 10.30-12.00
Plats: Hörsalen, Karlskrona Stadsbibliotek
Blekinges bokloppis
Under förmiddagen skapar vi tillsammans Blekinges bokloppis. Välkommen att boka bord om du vill sälja böcker på bokloppisen, eller bara kom förbi och köp dina favoriter!
Blekinge bokloppis: 10.30-15.00
Plats: Framför huvudentrén till Karlskrona Stadsbibliotek
Till dig som vill sälja böcker:
– Boka via telefon 0455-303460, mejl stadsbiblioteket@karlskrona.se eller på ett av Karlskronas bibliotek. Det finns 10 st bord att boka.
– Bokförsäljningen är för privatpersoner, inte företag eller föreningar.
– Du hanterar själv betalning/försäljning.
– Du måste vara på plats kl 10.00 och ha plockat undan till kl 15.30.
Utställning: Haiku med Harry
Den här dagen får du en unik möjlighet att ta del av utställningen Haiku med Harry. I utställningen finns ett urval av dikter, skrivna av barn som deltagit i projektet Skriv med Harry i Olofström. Barnen och poeten Anna Maris finns på plats och visar och läser dikter.
Tid: 10.30-15.00, barnen är på plats 11-13.
Plats: Karlskrona stadsbibliotek
kl 12-13 Lunchpaus
kl 13-16 Scenprogram – Älskade gamla bok
– en eftermiddag med fördjupande litterära samtal om bokens roll och betydelse.
13.00-13.15 Dagens konferencier Karin Salmson, författare och ordförande i Författarcentrum Syd, hälsar välkommen och inleder programmet.
13.15-13.30 Emma Olofsson läser ur sin nya bok När du försvann, som är den första boken i den nya serien Brottsplats Blekinge. Boken utspelar sig på Aspö i Blekinge skärgård.
13.30-14.15 Boken – varför är den viktig?
Kristina Lundblad, docent och lektor i bokhistoria vid Lunds universitet, modererar ett samtal om bokens roll igår, idag och imorgon. I panelen sitter Anna Winberg Sääf, författare och litteraturutvecklare i Region Kronoberg, Anders Rydell, författare till bland annat Stulen musik och Boktjuvarna samt Niklas Krog, som skriver för barn och unga men även för vuxna, senast aktuell med boken Heder, Tabriz 1300. Programpunkten är ett samarrangemang med BULT, Författarförbundets barn- och ungdomslitterära sektion.
14.15-14.45 Kaffepaus, vi bjuder på fika
14.45-15.30 Hur blir en bok en älskad gammal bok?
Ett samtal mellan Tony Samuelsson, 2024 års Augustpristagare i kategorin Årets svenska skönlitterära bok för Kungen av Nostratien och Anna Maris, haikupoet, journalist och rektor.
15.30-15.45 Mikael Bergstrand läser ur sin senaste bok Ljuset från Jodhpur, som är den fjärde boken i hans serie böcker som utspelar sig i Indien. Han fick sitt stora genombrott som feelgood-författare med boken Delhis vackraste händer 2011.
15.45-16.00 Tack för idag! med Karin Salmson
Plats: Hörsalen, Karlskrona Stadsbibliotek
Det är fri entré och du behöver inte förboka plats.
Blekinge Litteraturdag på Facebook.
Blekinge Litteraturdag arrangeras av Författarcentrum Syd i samarbete med Region Blekinge, Karlskrona kommun, Karlskrona Stadsbibliotek och Författarförbundets barn- och ungdomslitterära sektion. Med stöd av Svenska Akademien.

BILDER: Tony Samuelsson, foto: Sara Mac Key, Emma Olofsson, foto: Martin Magntorn, Mikael Bergstrand, foto: Martin Magntorn, Anna Winberg Sääf, foto: Katarina Ekstedt, Niklas Krog, foto: Hans Jonsson, Kristina Lundblad, privat foto, Anders Rydell, foto: Rickard Eriksson och Anna Maris, privat foto
Dela i sociala medier