Publicerat: 25 juni, 2024

Boknytt i Syd 2024

Författarcentrum Syd tipsar om nyutgivna och kommande böcker av våra medlemmar.

Planerar du för att boka in en författare? Här nedan finns tips om aktuella författarskap bland våra medlemmar. Här kan du hitta allt från barn- och ungdomsboksförfattare till poeter, prosaister och fackboksförfattare. Allt för att visa på den bredd som Författarcentrum Syds medlemmar representerar. Vill du boka någon av författarna Kontakta oss på Författarförmedlingen, www.forfattarformedling.se eller via mejl till formedlingsyd@forfattarcentrum.se.


Emmy Abrahamson

Aktuell bok: Glädjens brunn (tillsammans med Hanna Jedvik)

Målgrupp: Vuxna

Vad boken handlar om: Radiojournalisterna Ann och Esti ger sig i kast med ett nytt uppdrag: två spårlöst försvunna kvinnor. Båda var medlemmar i Glädjens brunn, en organisation som lär ut yoga och själsligt välbefinnande på ett slott på skånska landsbygden. Finns det ett samband? I jakten på svar tar sig Ann och Esti in i verksamhetens innersta krets.

Vad jag helst pratar om: Humor i feelgood/cozy crime böcker, omaka par, att skriva cozy crime, att skriva med någon annan, att skriva humoristiskt. 

Länk till förlagets hemsidaGlädjens brunn (albertbonniersforlag.se)


Ebba Berg

Aktuell bok: Ett fall för Barnbyrån
Ett fall för Barnbyrån är den 12:e boken om Lyckeskolan, men den första där inte bara ett barn är huvudperson utan ALLA barn! Nu finns nämligen Barnbyrån – en detektivbyrå för alla barns rättigheter. Boken består av fyra fall knutna till olika artiklar i barnkonventionen. Mina författarbesök vänder sig till lågstadiet och jag brukar på olika sätt visa hur böckerna skapas. De handlar om vardagliga och viktiga situationer och leder till samtal om bl.a. identitet, olika relationer och familjer. Nu kan jag också samtala om barnkonventionen genom Barnbyråns finurliga fall.


https://olika.nu/products/ett-fall-for-barnbyran


Milena Bergquist

Aktuell bok: Mille Myra
Mille Myra är den tredje boken i min och illustratören Johanna Magorias serie om våra livsviktiga och utspännande insekter. I Mille Myra får vi möta stackmyran Mille som tar oss med till sin intelligenta och helt otroliga värld. Myror är en så kallad nyckelart och många skogslevande myror som stackmyran är nu hotade av det skoningslösa skogsbruk som pågår idag. Med boken och de andra två Vilda Barbro och Nikko Nattflygare vill jag sprida kunskap och hopp till barn och vuxna. Mille Myra och de andra böckerna är fullspäckade med fakta berättade på mitt skönlitterära vis. Johanna Magorias illustrationer är trollbindande och fulla av humor. Mille Myra är spännande, rolig och innehåller praktiska tips på vad vi alla kan göra för att skapa förändring.


Charlotte Cederlund

Aktuell bok: Revan
Revan är en Lunda-baserad portalfantasy om flykt, förlust, familj, andra världar och magi. Boken handlar om Zaher som, när hans storebror är med om en allvarlig olycka, dras in i ett hemligt ordenssällskap. Sällskapet vill ha något från Zaher, något han inte vet om han är villig att ge.  Men när broderns liv är i fara kanske han inte har något val. Vid ett författarbesök fokuserar Charlotte på fantasi och världsbygge och eleverna får skapa sin egen fantasyvärld.


Moa Eriksson Sandberg

Aktuell bok: Bara glädje hjärtat rymmer
Bara glädje hjärtat rymmer
är en historisk roman som utspelas 1928-1932. Den handlar om revykungen Ernst Rolf och hans relation med den betydligt yngre skådespelerskan Tutta. Romanen har krävt massor av research och jag kommer gärna och pratar om hur jag gått tillväga för att skriva en historisk roman. Pratar förstås också om huvudpersonerna Ernst & Tutta och den tidens nöjesvärld. Det är också intressant att prata om vilka paralleller det finns till vår egen tid.


Tror att detta skulle passa bibliotek, ålderdomshem, museum och bokfestivaler.


Görrel Espelund

Aktuell bok: Kallelsen
Nästan ingen känner till Märta Ömans historia. Den snart nittiofemåriga lärarinnan lever ett stillsamt liv mellan bostaden och äldreboendets lunchmatsal. Åren i Afrika pratar hon bara med Stig och Gunnel om – och de är döda. En dag öppnar Märta åter dörren till det förflutna och läsaren får följa med på en resa genom minnen som länge varit undanstoppade. 


Görrel Espelund är journalist och tidigare Afrikakorrespondent. Kallelsen är hennes första roman. Hon formar samtalet efter arrangörens önskemål.


Torun Ewald

Aktuell bok: En reva i verkligheten
En reva i verkligheten är en samling haikuer om att allt inte är vad det synes vara. Bortom tillvaron finns något annat. Genom revorna i verkligheten skymtar en annan väv.


Haiku är världens kortaste dikt. På bara tre rader väcker den känsla eller en tanke. Jag lär ut haiku till alla som kan skriva, oavsett ålder och bakgrund. I Medborgarskolans regi har jag undervisat om haiku och jag har även varit kursledare i kreativt skrivande på Folkuniversitetet.


Läs mer: https://torunewald.se/


Lisa Fransson

Aktuell bok: Tegelstenen
Marek hittar en röd-orange tegelsten på trottoaren. Den glöder som en hel solnedgång mot allt det gråa och den sjunger om lägereldar, majbrasor och juleljus. Marek vill bära hem tegelstenen, men den är för tung. Även för tung för grann-Haya som försöker lyfta den medan regnet öser ner. Marek blir förtvivlad för de vill inte bara lämna den där. För om de lämnar något så vackert kommer säkert någon annan att ta den. Tegelstenen är en lugn och finstämd berättelse om synestesi, och med varma illustrationer av Anna Komstadius

.


Ann Gomér

Aktuell bok: Spöken på Ängen
”Samira ska börja sin praktik på Ängens gruppboende. Det finns bara ett problem. Någon knackar på Evas dörr mitt i natten. Eva blir rädd, hon tror att det är ett spöke som knackar på.” Böckerna passar utmärkt för elever på SFI som ser en framtid inom vård och omsorg. Serien är även bra för vuxna med funktionsnedsättningar.

På mina författarbesök pratar jag gärna om mina drivkrafter bakom skrivandet. Men den här nya serien pratar jag även om hur vi bemöter människor inom omsorgen och vad ett arbete inom LSS kan ge.


Tora Greve

Aktuell bok: Urians sanning
Urian är Cibias enväldige härskare och Mästaren Svarte Nairobi inkarnerad. Under årens lopp har de som kommit i kontakt med honom berättat om hans vilda framfart, och hur han påverkat planeten Sirius historia. Men vem är han egentligen? I den här berättelsen beskriver han själv sin uppväxt och hur han transformeras till Svarte Nairobi. Han berättar om sin kamp för att kontrollera sitt odisciplinerade kärleksspjut, och hur han slutligen inser att han kan ta hjälp av det för att oskadliggöra sin största antagonist.


Monica Ivesköld

Aktuell bok: Elvira och Stig
Detta är en feelgood- och relationsroman som speglar den sanna historien om Elvira och hennes liv. Elvira föddes 1922 i Malmö och du får följa hennes liv.

Berättelsen utspelar sig i Malmö med omnejd och inleds dramatiskt med att Elviras första man, Stig, dör.

Det är 1950-talets mitt, den unga änkan är 34 år och står ensam med tre små pojkar. Hur ska det gå? Ska hon lyckas klara ekonomin och få ihop till familjen? Finner hon kärleken igen?


Åsa Järvholm

Aktuell bok: Rävnässlan
Siven är 8 år och rädd för nästan allt. Han är rädd för tonåringar, vatten i näsan och djur med smala svansar. Han är också rädd för arga vuxna och för att säga världens svåraste ord – förlåt.


Rävnässlan är en berättelse om att vara känslig och annorlunda, men lika bra ändå. I Rävnässlan växer äventyret fram ur vardagen och Siven lär sig våga fast han inte törs.


Åsa Järvholm gör författarbesök anpassade både för barn (årskurs F-5) och vuxna med fokus på berättarlust och nyfikenhet.

https://idusforlag.se/bok/ravnasslan


Elisabeth Jönsson

Aktuell bok: En drömbok, en saga om verklighet
Elisabeth Jönsson är aktuell med En drömbok, en saga om verklighet. Boken innehåller lyrik och noter samt text till några av hennes sånger. Elisabeth erbjuder ett författar- och musikprogram som innehåller egenskriven lyrik, musik och skräddarsydda texter för aktuellt sammanhang. Hon samarbetar med professionella musiker och har framfört programmen i kyrkor, på bibliotek och i andra offentliga sammanhang.


https://www.elisabethjonsson.se/


Nevenka Kronberg

Aktuell bok: Trots allt som hänt
Nevenkas självbiografiska bok tar sin början 1960 då familjen flyr sitt hemland. Porten till Sverige är välkomnande och arbetsgivarnas dörrar står på vid gavel. Men efter fyra år i Sverige drabbas familjen av det ofattbara. Nevenka är då tio år. Det är en berättelse om starka släktband som utspelar sig i storslagna miljöer på tre kontinenter. Och att trots allt som hänt våga tro på framtiden.

Uppdrag: Vuxna
Drömmen om att skriva – Från idé till färdig bok

– Bokens handling i stora drag
– Varför jag har skrivit en självbiografi
– Vad skrivandet har gett mig
– Vad läsarens takeaway är


Petter Lindström

Aktuell bok: Barn av vatten
Ett olycksfall och en ödesdiger dag i barndomen har satt djupa spår i Simon. När han återvänder till föräldrahemmet och sin barndoms by för att ta hand om sin mamma väcks minnen till liv. Väl där tvingas han konfrontera den trasiga relationen till sin bror, sin ungdomskärlek och hela sin uppväxt. Men är det verkligen bara minnen från den där dagen i barndomen som plågar honom? När ett nytt dödsfall inträffar tycks samband klarna och det som framträder är ett mörker djupare än han någonsin hade kunnat ana…

Barn av vatten är en spänningsroman, ett återvändande till föräldrahemmet och barndomsmiljön liksom en konfrontation med minnet och det förflutna.


Linnea Lundborg

Aktuell bok: Vi vill ha pizza
Min nya bok heter Vi vill ha pizza! och är en småbarnsbok illustrerad av Fabian Göranson. Boken passar för barn mellan 1-4 år och handlar om världens bästa maträtt pizza.

”Häng med familjen till den lokala pizzerian. De beställer, blippar kortet och hejar på när tomatsåsen smetas ut. Men det är tråkigt att vänta …”

 Utifrån boken gör jag författarbesök i förskolor och pratar om mat och ätande. Tillsammans gör vi en gemensam pizza av kartong och pratar om pizzans färger (röd tomatsås, gul ost …)

Linnea Lundborg bor i Malmö och är författare och föreläsare. 2022 fick hon Malmö stads kulturstipendium.


Stefan Malmström

Aktuell bok: Ondskans grepp

 I Kaliningrad går en äldre man en brutal död till mötes när han kastas ner från taket på en hög byggnad. I Karlskrona faller Jenny hals över huvud för den fantastiske Martin, som hon träffar när hon föreläser om sin tid i Scientologkyrkan. I Stockholm tvingas kustjägaren Diana och Roxy, en ung tjej på rymmen från ett HVB-hem, lämna Dianas bostad tillsammans med flera okända män – därefter är de försvunna. När ex-livvakten Luke Bergmann och kriminalinspektör Jonna Gustafson tar upp jakten på Dianas och Roxys kidnappare visar det sig finnas kopplingar både till Scientologkyrkan och Kaliningrad, och de tvingas in i en katt-och-råtta-lek där inget är vad det synes vara.

Stefan Malmström är författare och konsult inom regional utveckling. Han debuterade år 2019 med Hjärntvättad, den första delen i serien om antihjälten Luke Bergmann, en man som flytt gängens New York för ett nytt liv i Karlskrona. Serien är baserad på Malmströms egna erfarenheter inom Scientologkyrkan


Astrid Mohlin

Aktuell bok: Fake
Fake är baserad på Sveriges Radios poddserie med samma namn och inspirerad av intervjuer med 300 tolvåringar. Den följer Ziggy, Kian och Eddie under några dramatiska veckor i sexan. Från tre olika perspektiv får vi följa med när lögner och svek skakar om några tolvåringars liv.


Boken vänder sig till 9-12.


Jag pratar gärna om eller för ung målgrupp, om hur man gör en poddserie till bok, om hur man gör omfattande research, om vad dagens 12-åringar tänker på, om boken FAKE och om hur den kom till, om att skriva ljuddrama. Jag håller också gärna i workshops i skolor. Har till exempel hållt i en rolig lektion för några sexor om hur man gör ljuddrama. De fick då göra sina egna ljuddraman med inspiration från Fake.

https://www.bonniercarlsen.se/nyheter/astrid-mohlin-mycket-av-de-stora-grejerna-unga-tanker-pa-idag-ar-samma-som-nar-jag-var-tonaring/


Lena Måndotter

Aktuell bok: The Song of the Soul
Författaren, sångerskan och den jungianska psykoanalytikern Lena Måndotter har internationell release med boken The Song of the Soul den 2 – 3 oktober (Chiron Publications, USA). Bokreleasen sker i Zürich och hon ger då konsert med gitarristen Pierre Engström samt föreläser om själens sång och röstens och skapandets läkande kraft. Lena har tidigare undervisat i röstens och sångens psykologi på Kungliga Musikhögskolan, Malmö Högskola, The International School of Analytical Psychology samt för skolor/organisationer såsom Författarcentrum Syd.

För mer information www.lenamandotter.com


Jens Nordqvist

Aktuell bok: IS-krigarnas dröm
Vem blir terrorist och varför? Under besöket utgår jag från en ny trilogi som skildrar framväxten och konsekvenserna av den islamistiska terrorismen. Den senaste boken, IS-krigarnas dröm, beskriver terrorgruppen Islamiska statens uppgång och fall. Jag vänder mig både till en intresserad allmänhet och till gymnasieskolor. Bland annat belyser jag de metoder som terrorister skickligt använder för att rekrytera unga människor. Läs mer om böckerna på historiskamedia.se


Marianne Petrén

Aktuell bok: Smugglare i hamnen
Smugglare i hamnen vänder sig i första hand till barn i ålden 6-10 år. Boken kom ut i slutet av oktober 2023 och ingår i serien Alla tiders Åhus. Andra delen i serien, ”Flykten i orostider”, beräknas komma ut i oktober/november 2024. Totalt planeras fyra delar i serien och alla delar kan även läsas fristående. Böckerna är kapitelböcker med många fina och tidstypiska illustrationer av illustratören Mats Minnhagen. Mats har bl.a. illustrerat ”Jorden runt på 80 dagar”.


Mina skolbesök passar bäst för åk 2-4 och allra bäst tror jag för åk 3. Böckerna är historiska äventyrsberättelser där huvudpersonerna är två barn i 10-års åldern som hjälper till att lösa ett problem. I den första boken är det 1950-tal och sedan blir det tidshopp 300 år tillbaka i tiden i de kommande tre delarna – 1650-tal, 1350-tal och 1050-tal.


https://www.vistoforlag.se/bok/smugglare-i-hamnen/


Ingrid Rasch

Aktuell bok: Skiljas
”Intensiv lycka är till sin natur kortvarig och utbytbar, mindes hon att Harry sagt, och att hon tillagt att den inte är mindre värd för det, i alla fall något ditåt. Aldrig skulle de låta sig snärjas, aldrig skulle de leva som de andra verkade vilja leva. Inkrökt. Instängt. Trygghet, vilket sliskigt ord! Hellre olycklig och levande – hör du det!”


Skiljas handlar om Stella och Harry som vill leva efter andra ideal än deras föräldrar haft. De är överens om att alltid och till varje pris vara sanna mot varandra. Men känslor låter sig inte alltid styras av förnuft och ideal.


Annika Rolfsdotter

Aktuell bok: Huset vid regnbågens slut
Huset vid regnbågens slut är en klassisk fantasyberättelse, med humor och allvar i lagom blandning, om utvaldhet och kampen mellan ljus och mörker, som utmanar gränserna för det vi kallar “verklighet”.

Författarbesök – bibliotek, mellan- och högstadie.
Berättelsens slingriga väg från tanke till form, via byrålådan, och självförtroendets (eller bristen därav) betydelse för slutresultatet.

Som författare OCH konstnär älskar jag kreativitet i olika former. Jag har själv illustrerat mina böcker och pratar gärna om den processen, samt låter barnen/ungdomarna illustrera ett kapitel ur min fantasyroman, alternativt en dikt ur min diktbok.


Daniel Rydén

Aktuell bok: Lögner. Osanningens historia
Följ med på en unik resa genom osanningens historia. Det handlar om människor som har ljugit. En del av dem håller fortfarande på. Deras lögner har vållat allmän förödelse, ändrat historiens gång eller bara hjälpt lögnaren att behålla makten. En del av dem har ljugit för att rädda sina närmaste, sina vänner eller rent av hela sitt folk. Sanningen utmanas idag av fejkade nyheter, alternativa fakta och rena lögner. Men ljugandet har gamla anor. Här får du möta människor som satt spår i historieböckerna med sina osanningar – men också tänkare med lögnen som livsintresse. För vad är egentligen en lögn? Är det alltid fel att ljuga?

Ett författarbesök om detta riktar sig till alla åldrar, från tidiga tonår och uppåt. För ljuger gör vi nästan allihop…


Folke Schimanski

Aktuell bok: Veras resa
Vera Oredsson är känd som ”Nazidrottningen”. Hon kom våren 1945 från Tyskland med Folke Bernadottes flyktingaktion Vita bussarna. Hennes bror Folke Schimanski försöker ge en bild av att hon trots nazisternas missgärningar står fast vid sina åsikter, inte minst den socialpsykologiska bakgrunden. Hon behandlades illa av sina föräldrar men hittade ett andra hem i den nazistiska flickorganisationen BDM som blev hennes största livsupplevelse. Schimanski skildrar i sin nya bok Veras resa hennes livsresa och gör en jämförelse med de kritiska ställningstaganden som andra BDM- flickor och Hitlerjugends ledare gjort. (Schimanski har tidigare bland annat författat böckerna De bortglömda om andra världskriget i det globala syd och Mat, en krigisk historia.)


Malina Stahre Godycka

Aktuell bok: Bekännelse
Malina Stahre Godycka som sedan länge är bosatt i Sverige är aktuell med den självbiografiska berättelsen Bekännelse. Boken är på polska svensk översättning pågår. Det är en odyssé om en ung kvinna som på 70-talet lämnar det socialistiska Polen och söker sin nya plats i livet i Väst. Berättelsen är en spännande historia fylld med allvar, humor, absurda eller dråpliga sidor av verkligheten. Hon beskriver sina försök att leva i England, Spanien och Kanada innan hon hamnar i Sverige för gott. Den period som boken handlar om revolutionerar hennes liv i grunden. Boken ställer frågor om mål i tillvaron, om kärlek, ansvar, frihet, Gud och om livets oförutsägbara rikedom. Bekännelse berör inte minst människor som försökte bygga upp ett nytt liv utanför det välkända, mot alla odds och utan bygglov! Boken innehåller också historia i ett nötskal, genom blickar in i vardagen i det dåvarande Folkrepubliken Polen, liksom också andra länder hon vistades i. Läsningen frestar till reflektion över sina egna övertygelser och sitt eget öde.


Joanna Svensson-Josefsson

Aktuell bok: På andra sidan universum
Diktsamlingen På andra sidan universum är skriven av Joanna Svensson och är en bok fylld med starka känslor. Fantasin sveper tankar med sitt finkänsliga budskap och längtan till något som är bättre och finare bortom alla kända gränser, på andra sidan universum. I diktsamlingen hyllar författaren dem hon älskar, samt kärleken till naturen som är hennes största inspirationskälla.


Eva Ullerud

Aktuell Bok: Odla lätt, roligt och billigt
Odla lätt, roligt och billigt är en inspirationsbok full av tips om odling av såväl blommor som grönsaker. Året runt. Boken innehåller handfasta råd, från sådd till recept för din skörd.

Det går att odla enkelt eller komplicerat. Det går att lägga minimalt eller mycket pengar på odlingen. Du väljer själv vad du vill och kan göra.

I Odla lätt, roligt och billigt får du idéer till hur du kan återanvända istället för att köpa nytt. Helt enkelt för att det är roligt att lyckas bevara, i synnerhet det som är levande.

I boken hittar du också:
• Ett misstag de flesta gör efter jul och hur du undviker det
• Gör det själv-tips för den händige
• 5 blommor och grönsaker du inte kan misslyckas med
• 5 smarta sätt att spara pengar
• 5 recept för din skörd


Stina Willquist

Aktuell bok: If the Light Were Allowed to Shine
If the Light Were Allowed to Shine är en relationsroman berättad ur flera karaktärers perspektiv. Det är en berättelse om hur rädslor kan hindra oss människor att leva fullt ut och hur olika vi kan uppfatta det som sker. På svenska finns även Om färgen var blå, Alla mina dejter och Om ljuset fick stråla i samma serie. Stina fångar sina läsare med starka berättelser om människor mitt i livet, och erbjuder samtidigt ett tillfälle till reflektion kring egna relationer.


Monika Olin Wikman

Aktuell bok: Ämbetskvinnan
Ämbetskvinnan handlar om kvinnoliv i ny tidsanda, fyrtiotalisternas tid. Kvinnan som bryter sig in i manliga domäner men som snubblar på stegen. Det handlar om pulsen, om vinden i seglen. Det handlar om kärleken. Det handlar om förlusterna, om dem hon mist, om sorgen. Finstämt och poetiskt skildras här inte bara svensk nutidshistoria ur ett kvinnoperspektiv, utan även några av livets stora existentiella gåtor och sökandet efter mening.


Elisabeth Öhman

Aktuell bok: Den gula änkan 
På Trolleborg slott i Skåne håller det udda Sällskapet De 12 årsmöte och bjuder in ostronfiskaren Lilly och champagneimportören Greta för att hålla en exklusiv ostron- och champagneprovning. Bland de glamourösa salongerna och tjusiga kreationerna är det inte bara champagnen som bubblar. En av medlemmarna hittas död i slottsdammen samtidigt som en släktkrönika från 1700-talet gäckar Lilly och Gretas fantasi. Kan den ha något samband med dödsfallet?

När Lilly och Greta träffas första gången lägger Greta märke till den diskreta minnesnålen på Lillys kavajslag. De har båda tragiskt nog förlorat sina föräldrar i en färjekatastrof. Ur den gemensamma sorgen spirar snart en orubblig vänskap – och tur är väl det. Med Lillys expertis om ostron och Gretas champagnekunskaper formas grunden till en affärsidé som gör dem till ett efterfrågat team vid festliga evenemang. Vem kunde ana att dessa lyxentreprenörer även skulle bli indragna i rafflande mordintriger?

Den gula änkan är första delen i den charmiga serien Ostron & Champagne, en guldkantad mysdeckare som erbjuder en mousserande cocktail av spänning, mystik och oemotståndliga karaktärer.

Elisabeth Öhman och Tina Karlsson har båda anknytning till den svenska västkusten och är etablerade författare med utgivna böcker i flera genrer. Den gula änkan är deras debut som författarpar.


Dela i sociala medier