Publicerat: 06 september, 2022 Skrivet av: Jacob Akerstrom | Författarcentrum Syd

Boknytt i Syd hösten 2022

Författarcentrum Syd tipsar om nyutgivna och kommande böcker av våra medlemmar.

Planerar du för att boka in en författare? Här nedan finns tips om aktuella författarskap bland våra medlemmar. Här kan du hitta allt från barn- och ungdomsboksförfattare till poeter, prosaister och fackboksförfattare. Allt för att visa på den bredd som Författarcentrum Syds medlemmar representerar. Vill du boka någon av författarna Kontakta oss på Författarförmedlingen, www.forfattarformedling.se eller via mejl till formedlingsyd@forfattarcentrum.se.


Marie Albertsson
Aktuell bok: Hitta hem, utgiven på LL-förlaget.

Boken riktar sig till unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning och handlar om Mårten. Mårten är 25 år och ska flytta hemifrån till en gruppbostad.

Jag arbetar som teaterlärare på en folkhögskola. Förutom att prata om mina böcker pratar jag gärna om hur man kan få inspiration till att skriva manus till eller tillsammans med elever med olika bakgrund och förutsättningar.


Gun-Britt Bergström Lindell
Russintårtan och Sörgårdsmysteriet är min senaste bok som kom ut i april 2022, en fristående fortsättning på Russintårtan på tjuvjakt. Den här gången befinner sig Regina, som kallas för Russintårtan, och hennes kompisar Moa och Simon på ett teaterläger. Vännerna inser snart att något skumt pågår i den gamla kursgården. Målgrupp 9–12 år.

Eftersom jag skriver barndeckare är temat för mina skolbesök just deckare. Gemensamt skapar vi i klassrummet en spännande berättelse från början till slut. Åk 2–6.


Kerstin Bergman och Hans-Olov Öberg
I den nyskapande cocktailboken Swedish Noir Cocktails bjuder Kerstin Bergman och Hans-Olov Öberg på en perfekt mix av deckar- och cocktailexpertis. Förutom 33 specialkomponerade hyllningsdrinkar och lika många porträtt av svenska deckarförfattare, bjuds det även på svensk deckarhistoria och mixologiska kunskaper.

Kerstin Bergman berättar gärna om drycker i de svenska deckarna (för vuxen publik), om sina egna deckare och sitt skrivande, samt om deckargenren generellt (vuxna och gymnasieklasser).


Mari Bister
Sportdeckaren Handbollsmysteriet. Del 1 i ny spännande deckarserie. Mysterium, vänskap, sport, avundsjuka och empati för 6-9 år. Saker försvinner från målvakten Oskar. När en hotfull lapp hittas rycker deckaren Nelly ut. Vem är det som vill ha bort honom från laget?

Boken avslutas med diskussionsfrågor och idrottsutmaningar. Gratis arbetsmaterial finns via länk


Anders Blentare
FEJK är den första boken i nya serien KÄND! Det är en lättläst och spännande berättelse om vänskap, teater och kändisskap. Men också om att bli uthängd på nätet och om kändisskapets baksida.

Boken riktar sig till 9-12 åringar.

På mina författarbesök strävar jag efter att eleverna ska få vara så delaktiga som möjligt i mötet med mig. Med hjälp av frågor, workshops och drama-övningar anpassar jag besöket efter lärarnas och elevernas önskemål.


Katarina Carlshamre
Upprymd – Simone C Rosenthals äventyr kom ut i maj 2022 på Themis förlag. Det är en mörk och humoristisk saga om en flicka som delas i två, och resan fram till att de två halvorna i vuxen ålder hittar varandra igen. Berättelsen rör sig vidare in i något som skulle kunna ses som en religiös mani. Eller bara den överväldigande kärlek som alstrats av återföreningen.

Boken är andra delen av en trilogi och är liksom den första delen, Venusberget (2021) illustrerad av serieskaparen Lars Sjunnesson.


Merima Dizdarević
Långt från ögat långt från hjärtat är en maximalistisk poetisk hybridtext som rör sig fram och tillbaka mellan Hercegovina och norra Sverige, mellan Malmö och Adriatiska havet. Den skildrar ett tillstånd av att vara överallt och ingenstans samtidigt – både här och där, då och nu. Vatten är centralt i boken, som den stora bädden eller graven för allt; det som kan bära allt, ta allt och ge allt. Texterna arbetar samtidigt med det motbjudande och vackra, det smärtsamma och njutningsfulla, med det komplexa i relation till det inordnade, som ett sätt att möjliggöra ett polyfont uttryck. Smärtpunkterna är inlemmade i form och natur, men innebär det att de går att uthärda?


Moa Eriksson Sandberg
Aktuell bok: Dorran och dinosarna.

Den tredje bilderboken om Dorran. Det är en bilderbok för åldrarna 3–6 år illustrerad av Mari Ahokoivu. Böckerna om Dorran är roliga och bygger på mycket igenkänning och barnets perspektiv står alltid i centrum. I Dorran och dinosarna besöker Dorran ett museum och tittar på dinosaurier. Men frågan är om den stora spinosaurusen lever på riktigt? Och om vattnet i pölen går att simma i? Passar förskoleåldern men även förskoleklasser. Vid besök högläser jag och svarar på alla frågor. Och kanske kan vi hitta på en rolig berättelse tillsammans?

.


Emmalill Frank
Visste du att det har funnits bläckfiskar på jorden i nästan 500 miljoner år? Eller att bläckfiskar har blått blod och tre hjärtan? Och visste du att världens största ögon tillhör en bläckfisk? Du kanske också är nyfiken på hur en glitterbläckfisk, en pärlbåt och en flammande bläckfisk ser ut?

Roliga fakta är annorlunda faktaböcker, där ren fakta blandas med fantasi och mycket humor. Det här är den femte boken i serien. Böckerna passar barn i åldern 6-9 år. Håller gärna författarbesök för barn i F-6:an.


Boel Gerell
Aktuell bok: Kanske ett mirakel.

Ibland kan man inte göra annat än att blunda och hoppas på ett mirakel. Så är det för Ida, för just nu är allt verkligen kaos.

Först är det mamma. Som aldrig har några pengar och är helt upptagen av sin konst och sin nye kille. Nu ska hon dessutom vikariera som bildlärare på Idas skola. Katastrof! Sen är det morfar. Som jobbar natt och dag för att få uppfinningen klar till den stora tävlingen. Men han stör ju grannarna! Så nu säger hyresvärden att han kanske måste flytta, men vart ska han ta vägen? Katastrof igen! Och sist är det Alicia, som inte varit i skolan på veckor. För hennes mamma har cancer. Det måste vara jättehemskt! Inte för att Ida bryr sig, för Alicia och hon har aldrig varit vänner. Eller? Tur att Ida har sin kompis Ufuk. Och hunden Börje! För allt är lättare när man är flera. Och just nu behöver Ida all hjälp hon kan få …


Tora Greve
Aktuell bok: Valpens välde, fantasyroman av Tora Greve. Netra styr över Cibiadalen med hjälp av sina bröder Kylon och Moreno. Det är fred, men brödernas personliga ambitioner hotar stabiliteten. Moreno vill ha religiös makt, men hans bristande kontakt med den universella Kraften, orsakar klimatkatastrof på planeten. Netra drömmer om samförstånd mellan raserna, och en perfekt familj. Det visar sig dock att de söner han får har andra tankar, och deras konflikter får förödande konsekvenser.

Tora Greve skrev första version av denna bok som tolvåring 1956. Några av hennes böcker och noveller finns även på norska, tyska och engelska.


Kolbjörn Guwallius
Aktuell bok: Grindstaden: från portvakter till gated communities.

Jag föreläser utifrån boken om hur grindsamhällen har växt fram historiskt från tillflyktsorterna för de rikaste i 1850-talets USA till dagens gated communities för medelklassen, om de försök som har gjorts för att skapa grindsamhällen efter amerikansk förlaga i Sverige och om hur vi redan hägnar in allt fler befintliga bostadsområden. Håller vi på att göra det offentliga rummet till korridorer mellan inhägnader?


Peter Gärdenfors
Aktuell bok: Hur orden får mening.

Vem bestämmer vad sådana ord betyder? Och hur vet jag att jag använder dem på rätt sätt? För att förstå hur orden får mening och hur det går till när betydelser ändras måste man ha kunskap om hur människor kommunicerar. Det är inte ordböckerna utan vår språkliga gemenskap som bestämmer ordens betydelser. De uppstår genom ett slags osynlig förhandling som ständigt pågår i samhället. Boken beskriver också varför det finns olika slags ord, hur metaforer fungerar, hur tanke och språk samspelar och hur barn lär sig vad orden betyder.


Henrik Johansson
Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött är ett poetiskt CV. En absurd och bitterljuv resa genom ett yrkesliv som börjar på praktikplatser och slutar i ett författarskap. Henrik Johansson (f. 1973) har kallats en förnyare av svensk arbetarlitteratur och med denna samling förnyar han sig i vandringen från prosa till dialogisk dikt.


Mimmi Kovacevic och Charlotte Sirc
Det här är en sann berättelse som vittnar om de djupa spår sexuella övergrepp lämnar hos ett barn, men det är också ett starkt och hoppfullt vittnesmål från en kvinna som vägrar acceptera sitt öde, och om kraften i att kunna förlåta och gå vidare.


Många barn utsätts än idag för sexuella övergrepp och det är viktigt att lära sig se tecken på att barnet är utsatt och hur män som Mimmis förövare fungerar. Mimmi berättar om hur det har varit att berätta om någonting så svårt och jag presenterar bokprocessen och hur själva skrivprocessen gick till.


Kristine Lorentzson
Aktuell bok: Fjäril i Paris.

Historien utspelar sig i 1880-talets Paris och huvudperson är sjuttonårige Luc. Hans fosterföräldrar har gått bort och han är ensam med familjens hus och tvätteri som råkar ligga på en av Paris finaste adresser. Han vill inget hellre än att bo kvar, men alla anser inte att det är rätt. Han var trots allt inte Bernards riktiga son. Kan magi hjälpa honom att få det liv han önskar? Vid sin sida har han advokat Eugen Borel som alltid stått familjen nära.

Det här är en historia om att växa upp under annorlunda förhållanden, kämpa med det man har och få krafter från oväntat håll. Jag har skrivit den för vuxna, men kan tänka mig att den även lämpar sig för unga vuxna.


Linnea Lundborg
I min och Ylva Oknelids mellanåldersbok Anno & Issa blandas romansidor, illustrationer och serier till en himlastormande berättelse om den första stora kärleken. Anno tillbringar nästan all tid i skejtparken med sin bästa kompis Jakob. Där lär de känna Issa, tjejen med den neongröna hjälmen och det svarta håret. Tänk att hon som är så cool vill hänga med Anno! Men vad känner Anno egentligen för Issa? Hon önskar att hon kunde prata med Jakob, men något är inte som det brukar mellan dem.


Anno och Issa är en bok om mod och växande, svek och missförstånd, men framförallt om att träffa någon som både gör en knäsvag och ger en tunnelseende. Till slut måste man våga, oavsett om det handlar om att ta risken att ramla med skejtboarden eller skicka ett sms till tjejen man gillar.


Mårten Melin
Min nionde diktbok Samtidigt, inuti presenteras av Rabén & Sjögren så här: ”enkelt, kärnfullt och mångbottnat om relationer, utanförskap, vänskap, kärlek och psykisk ohälsa. En bok att finna tröst och bekräftelse i.”

Jag vet att poesi ibland glöms bort i skolan, men barn kan skriva fantastiska dikter, även de elever som inte tycker att skriva och läsa är det allra roligaste. Jag kommer gärna till åk 3-7 och visar hur. Då kan jag passa på att visa hur barnens berättelser kan bli bättre också!


Åsa Palmkron Ragnar
HÄLSANS VINGAR – förstå och bli fri från oro, ångest och depression tar oss med bakom kulisserna i snårskogen av behandlingar, terapier och läkemedel. För den som själv lider av tillstånden, eller har en anhörig som vill söka hjälp, ger den lättillgänglig kunskap, insikter och konkreta verktyg.

Vid besök på bibliotek och i personalgrupper inom vård och omsorg talar jag om psykisk hälsa, oro, depression, adhd, mindfulness. Vad man själv kan göra för att må bättre och för att hjälpa andra.


Ann-Charlotte Persson
Aktuell bok: Ishjärta.

Alvas familj ska flytta till Kalifornien. Hon är nervös samtidigt som hon tycker att det ska bli coolt att bo i USA ett par år. Det jobbigaste är att hon måste göra slut med Theo. De har känt varandra sedan de var små och ibland känns det som om de sitter ihop. Kanske håller de fast vid varandra bara av vana? Alva intalar sig det för att det ska bli lättare att göra slut. Men kvällen före avfärd får de reda på att Alvas kusin Olivia är svårt sjuk. Allt ställs på ända och pappa får pendla mellan USA och Sverige medan Alva bor hos mormor på landet. På sjukhuset träffar Alva Jonathan som berättar att han jobbar som familjestödjare. Han blir snart en vän som hon kan prata om allt med, en som förstår henne eftersom han själv har förlorat sin syster i samma sjukdom. Snart föreslår Jonathan att de ska ses även utanför sjukhuset, men att det måste ske i hemlighet. Alva tycker att det känns lite olustigt men trycker undan känslan av att något är fel. Ända tills det inte längre går.

Det är en spännande bok om kompisproblem, om sjukdom, om utsatthet men också om vänskap och den första kärleken.


Susanne Pelger
Hästen & Husse på julstök är den åttonde boken om Hästen och Husse, som leker med gränser och utmanar normer. Julstämning råder med ljusstöpning, bak och pyssel på djurens skola. När det är dags att lussa för hussar och mattar bestämmer Katten att hundar och hästar inte kan vara lucia. Men Hästen och hundarna låter sig inte stoppas – och det blir det vackraste luciatåg som någonsin skådats.

Målgrupp är barn ca 3–7 år. Vid författarbesök samtalar Susanne Pelger om sina böcker och allas lika värde.


Daniel Sandin

Religion och sex handlar om hur främst de stora religionerna förhåller sig till sex. Syftet är att på ett lättillgängligt, normkritiskt och delvis roande sätt problematisera hur vi människor förhåller oss till sex. Också andra aspekter behandlas, som hur Jesus, Muhammeds och Buddhas sexliv såg ut, vad som står i Bibeln om sex och så vidare.

Vid ett författarbesök berättar jag gärna om innehållet i Religion och sex och min förra bok Religion och hår. Utöver religionernas syn på dessa frågor diskuterar jag vad religionernas normer säger om oss människor, t.ex. om vår syn på man och kvinna. Jag diskuterar också hur samhälle och religion påverkar varandra. Mina böcker kan med fördel läsas av alla från gymnasieålder och uppåt.


Jan Sigurd och Anna-Lena Brundin
Några dagar före julafton sitter den nyblivna änkan och frisören Anki på ett plan på väg till Las Palmas tillsammans med sin väninna Rose-Marie. De ska skippa julfirandet och byta ut glöggen mot sangria och dopp i grytan mot dopp i poolen. Medan Ankis man Håkan levde blev det inte så många resor, det blev inte så mycket av någonting med honom faktiskt. Livet rullade på utan vare sig toppar eller dalar.

Anki har inga större förväntningar på resan, eller på livet över huvud taget, men snart visar sig vistelsen på Kanarieöarna ha mer att erbjuda än spanska tapas och vackra vyer. Och när hon får veta saker om Håkan som hon inte alls kände till börjar hon inse att de begränsningar man har i livet framför allt är de man själv sätter upp.

Boken rymmer spänning, humor och svärta. Och kanske också en gnutta livsvisdom.


Ylva Stockelberg
Aktuell bok: Kattuppfödning, avel och genetik.

Tredje upplagan med uppdaterad tex, helt nya bilder och layout har kommit ut. Kattuppfödning, avel och genetik innehåller det kattuppfödaren behöver veta för att få fram friska, trevliga och vackra katter.

Jag håller föreläsningar/workshop om kattbeteende och kattgenetik digitalt eller på plats.


Kristina Sjögren
Aktuell bok: Och allt blev nytt – en sonettkrans.

Kristina Sjögren är mest känd för sin roman Kvinnokungen, om drottning Christina. Under alla år med romanskrivande har hon dock haft som hobby att skriva sonetter, och nu har hon lyckats med konststycket att skriva en hel sonettkrans, där alla sonetterna sitter ihop och den avslutande sonetten består av de fjorton tidigares förstarader!

Och allt blev nytt är fint formgiven av konstnären/författaren Boel Werner, med foton ur gamla album som Werner räddar genom att ropa in dem på auktion.


Hillevi Torell
Året är 1969. Isa är 12 år. Hon njuter av ledighet och en nyfunnen frihetskänsla i en varm, småländsk sommar, med familj, släkt och vänner. Men något inträffar som spränger gränsen för det vi tror är möjligt. Hur ska Isa kunna förstå vad hon egentligen har varit med om? Hur ska hon kunna berätta för andra?

Myten om Luna är en spännande allåldersbok för unga såväl som äldre. Det är en berättelse som tar oss med på en gåtfull färd från den småländska myllan ut i det okända. Den handlar om utveckling och förändring, godhet och ondska. Men framförallt om en växande människas försök att få ihop sin livsberättelse och hitta en väg tillbaka till livet.

Musiken ljuder i Myten om Luna och över alltihopa tronar en tigande måne, som människan just denna sommar för första gången satt sin fot på.


Hanserik Tönnheim
En av essäerna handlar om tre riksdagsmän som bröt sig ur högern och bildade Nationella gruppen i andra kammaren 1935 och 1936, den följs av en längre text om den svenska fascisten Per Engdahl i Malmö och hans ideologi. En kort berättelse om romerna och hur den man i München formade uppfattningen om romer från stigmatisering till demonisering Boken avslutas med essä om siouxindianernas motståndskamp 1890 som slutade med massakern vid Wounded Knee där cirka 300 siouxer förlorade livet.


Eva Ullerud
Aktuell bok: Vem pep?

I den andra boken om den nyfikna siameskatten Bonnie vaknar hon av ett mystiskt ljud. Vad var det som lät? Följ med Bonnie på en spännande upptäcktsfärd bland clowner, lindansare, troll, helikoptrar och en motorcykelburen björn. Bonnie upptäcker många spännande ljud och försöker gissa vad det kan vara som låter så. Men inget av ljuden liknar det som väckte henne. Plötsligt hör Bonnie ett pip! Äntligen är det rätt ljud! Bonnie tittar under sängen. Vad hittar hon där?

En fantasirik bilderbok på rim för små barn. Boken uppmuntrar till att lyssna efter, och tala om, ljud omkring oss. Den har också budskapet att hjälpa de som är på flykt och som saknar hem.

Som tack för vad Kattkommando Syd gjort för de katter som boken bygger på stöttar vi dem med delar av intäkterna från Vem pep? Du som köper boken hjälper därigenom till så att fler hemlösa katter kan få mat, veterinärvård och ett tryggt hem.


Stina Willquist och Karolina Orrhede
Stina Willquist som är yogalärare och Karolina Orrhede, som är skrivpedagog och filosofie kandidat i psykologi, har skrivit boken, Lev lättare – med yoga och skrivande, som handlar om att göra livet lättare genom att kombinera yoga och skrivande för att må väl. När yoga, meditation och skrivövningar kombineras uppstår något nytt – ett välmående. Detta stöds av forskning och boken går även igenom hur hjärnan fungerar och hur skrivande och meditation påverkar hjärnan.


Bim Wikström
I augusti 2022 utkom spänningsromanen Dissonans på Soutside Stories.


Journalisten Marita Ek lämnar Stockholm för en tjänst på lokaltidningen i småländska Eksjö. En nystart efter skilsmässan, har hon valt att kalla det. Ingen, inte ens närmaste vännen Cissi, känner till den egentliga anledningen till att hon vill lägga många mil mellan sig själv och exmaken. Men det som Marita tror ska bli en lugn tillvaro på en sömnig landsortstidning visar sig bli allt annat än just det. En äldre mans försvinnande och en ung pojkes tragiska öde drar in henne i en räcka av händelser där hon arbetar parallellt med polisen i sökandet efter svar.


Beatriz Quevedo de Hansen
Beatriz Quevedo de Hansen är aktuell med boken Flyktens alla rum. 1976 tar militärjuntan i Argentina över landet och livet förändras radikalt för Beatriz Quevedo de Hansen och tusentals andra politiskt engagerade. Då hon och hennes man kämpar för mänskliga rättigheter blir de automatiskt betraktade som diktaturens fiender.

Denna gripande historia levandegör termen ”politisk flykting”. Det är på många sätt en stark läsning, där ömsinta skildringar blandas med spännande historiska händelser som inte får glömmas. Det är en påminnelse om att frihet och demokrati alltid måste försvaras och erövras på nytt

Dela i sociala medier