Det går nu att anmäla sig till Digitala Mysiga läsdagen igen! Vi har valt att ställa om mötet på Zoom till ett webbinarium detta för att kunna möta det stora intresset.
Välkommen till Digitala Mysiga läsdagen på Zoom 21 januari 2021, kl. 13-15.15! Vi bjuder på inspiration för dig som arbetar med barn och unga i skola och på bibliotek. Möt författare, dramatiker, och serieskapare som ger tips om hur man kan lyfta läsningen i skolan med digital omställning, erfarenhetsutbyte och goda exempel från skolans värld.
Programmet och mötet på Zoom arrangeras av Författarcentrum Syd i ett samarbete för digital omställning med våra kollegor i Centrum för dramatik Syd och Seriefrämjandet. I normala fall är detta en heldag då vi träffas, men på grund av coronapandemin har vi fått ställa om till ett digitalt möte. Vi hoppas att inom en snar framtid kunna planera för en läsdag i fysisk form.
Deltagandet är kostnadsfritt. Anmäl dig senast den 14 januari. Vänta inte! Anmälan är nu stängd.
För frågor kontakta:
Jacob Åkerström, Författarcentrum Syd, e-post: jacob.akerstrom@forfattarcentrum.se
Program och presentationer av de medverkande för utskrift.
Program
12.30 – 13.00
Drop in registrering och teknikuppvärmning.
13.00 – 13.30
När författarbesöket blir digitalt
Digitala författarbesök i skolan hur fungerar det? Vad ska man tänka på? Vilken teknik krävs? Möt författaren Leif Jacobsen i ett samtal om digitala författarbesök med barn- och ungdomsbibliotekarie Karolina Persson som arbetar med Skapande skola i Gislaveds kommun.
13.30 – 14.00
Manushalvtimmen med Håkan Bjerking
Målet med Manustimmen för Håkan är att få igång elevernas egen kreativitet. Alla har en historia att berätta och ger vi dem verktyg och stöd längs vägen så kommer de igång. Håkan har elever som kanaliserar sina känslor genom skrivandet och där han ser hur betydelsefullt det är för deras välmående.
14.00-14.15
Bensträckare
14.15 – 14.45
Tecknade serier i skolan
Adrian Malmgren inspirerar till hur du kan arbeta med serier i skolan. Han har under flera år hållit i workshops på skolor och kommer visa hur serieteckning kan användas som ett komplement till undervisningen.
14.45 – 15.15
Tre författare om läsning
Lena Ollmark – Spökhistorier kan göra oss smarta.
U P Enna – Fantasyförfattare med stora planer.
Linnea Dahlgren – Författare och bibliotekarie.
Presentationer av de medverkande
Leif Jacobsen är 53 år och bor i Mellanskåne. Som översättare har Leif översatt närmare 100 böcker av författare som Jussi Adler-Olsen, Lee Child, Bernard Cornwell, Conn Iggulden och Peter May. Som författare har Leif gett ut 15 böcker om så vitt skilda ting som BMX-cykling, mopeder, kriminalitet och fantasy. Numera skriver han den historiska sci-fi-serien Tidsväktarna med Mats Lerneby. Del 4 i serien – Ungdomens källa – utkommer under 2021. Tidigare i höstas gjorde Leif sitt första digitala författarbesök.
Karolina Persson arbetar som barn-och ungdomsbibliotekarie på biblioteket i Gislaved sedan 6 år tillbaka. Dessförinnan var hon ansvarig för ett integrerat folk-och skolbibliotek i samma kommun. Hittills har hon varit med och drivit Cirkelpodden, flyttat på varje bok i ett helt bibliotek, anlagt en biblioteksträdgård, infört kapprumsbibliotek, digitala bokprat, ett sagotält, robotsagostunder och mycket annat. Hon tror att görandet är ett lärande.
Håkan Bjerking skrev sitt första filmmanus 1992 och har sedan dess skrivit manus, regisserat och producerat tio långfilmer och ett par tv-serier. Just nu skriver han på en musikal om Ian Fleming. Håkan arbetar deltid som lärare i bl.a. svenska och tyska på mellan- och högstadiet.
Adrian Malmgren är serietecknare, seriepedagog och HBTQ-aktivist. Genom utställningar och berättande normaliserar han queera narrativ. Han skapar serien Wicked Hero och har ett flertal publiceringar i olika antologier och tidskrifter.
Lena Ollmark älskar skräck- och spökhistorier då de lockar till både läsning och eget berättande – och de är perfekta som skrivuppgifter. Under författarbesök använder Lena spökhistorier för att visa hur huvudpersoner, miljöer och struktur är viktiga för en berättelse. Dessutom pratar hon om hur våra rädslor påverkar både oss och vår omvärld.
U P Enna är född 1966, uppvuxen i Sveriges sydligaste landskap där han fortfarande är bosatt. Hans olat att alltid dagdrömma och fantisera resulterade i debutromanen Den åttonde dimensionen, 2016. Uppföljaren De dödas själar utkom därefter 2018 och nu ligger manuset redo för tredje delen i fantasytrilogin om Mittel, Den glömda staden. Drömmen om att skriva på heltid lever.
Linnea Dahlgren är författare som debuterade 2018 med ungdomsboken Dagen du förstörde allt. Under hösten 2020 kom hennes andra bok, Brunnens fånge, en läskig bok för mellanåldern. Linnea är nyexaminerad bibliotekarie och hennes kandidatuppsats handlar om författares upplevelser av att göra författarbesök.
Digitala Mysiga läsdagen är en del av projektet ”Digital omställning på litteratur, dramatik och serieområdet” som genomförs med stöd från Region Skåne. Projektet drivs av våra tre föreningar, Författarcentrum Syd, Centrum för Dramatik Syd och Seriefrämjandet. Under hösten 2020 och våren 2021 arrangerar varje förening olika digitala utbildningar och andra arrangemang.
Dela i sociala medier