Våren bjuder på tre föreläsningar och workshops där vi utforskar nya sätt att arbeta med skrivande och litteratur – från Wikipedia och livelitteratur till att skriva för spel. Våra programpunkter leds av kunniga och inspirerande föreläsare som delar med sig av sina erfarenheter och ger dig praktiska verktyg att ta med dig i ditt eget skapande.
Evenemangen är kostnadsfria och riktar sig endast till våra medlemmar.
Viktigt om anmälan
Anmäl dig till de tillfällen då du vet säkert att du kan delta. Om du får förhinder – meddela oss gärna i god tid så att vi kan erbjuda din plats till någon annan. Vid avbokning senare än sju dagar före kursen debiteras en avgift på 250 kr. Du kan avboka din plats genom att mejla oss på: info@forfattarcentrum.se
Välkommen till vårens föreläsningar och workshops!
Att skriva för spel – en ny värld av berättande

Hur skapas starka berättelser i spel? Och vad krävs för att ta sig in i spelbranschen som författare? Spelindustrin är idag en av de mest inkomstbringande kulturbranscherna och har sedan länge gått om både film och litteratur i omsättning. Samtidigt bygger många spel på starka narrativ, engagerande karaktärer och levande världar – och bakom detta står skickliga manusförfattare och storytellers.
I denna föreläsning får vi möta Augustprisbelönade författaren Jessica Schiefauer, som idag även arbetar som manusförfattare för spel. Hon delar med sig av sin egen väg in i spelvärlden, de utmaningar och möjligheter som finns för författare i branschen och vad som krävs för att skapa gripande berättelser i det interaktiva mediet.
Föreläsningen riktar sig till alla som är intresserade av berättande i olika former, oavsett om du redan skriver skönlitterärt eller är nyfiken på att utforska spel som berättarformat.
Datum: 14 maj kl. 14.00–16.00
Plats: Digitalt via Zoom
Syns du inte så finns du inte? Att skriva och uppdatera Wikipediatexter

Wikipedia är en av de mest besökta webbplatserna i världen och en viktig källa för många. Vi vill förstås att informationen om författare och litteratur ska vara både riklig och korrekt, så att läsare, journalister och forskare kan ta del av den på ett tillförlitligt sätt.
All information på Wikipedia skapas av frivilliga skribenter. I den här workshopen hjälps vi åt att skriva och redigera artiklar om författare. Kanske saknar du en egen Wikipediaartikel, eller har en som är bristfälligt uppdaterad? Nu har du chansen att hjälpa en kollega med dennes artikel samtidigt som hen kan skriva om dig.
Denna workshop leds av Cilla Dalén, författare och bibliotekarie, som guidar oss genom:
Hur Wikipedia fungerar – relevanskriterier, källor och skrivsätt
Så skriver och redigerar du en Wikipediasida – praktiska steg och riktlinjer
Datum: 11 juni kl. 15.00–18.00
Plats: Författarcentrum Östs kansli, Drottninggatan 88B, Stockholm
Antal platser: 20
Förberedelser inför workshopen
– Kontrollera att du uppfyller relevanskriterierna. Man skriver aldrig om sig själv i Wikipedia.
– Ta med din egen dator – vi kommer att arbeta praktiskt under workshopen.
– Skapa ett konto på Wikipedia i förväg – det gör du enkelt här.
– Samla relevanta källor – om du vill att någon ska skriva om dig, se till att ha trovärdiga källor tillgängliga – allt som skrivs på Wikipedia måste beläggas med källa. Förlagsinformation, reportage i lokalpressen, recensioner med mera funkar fint.
Livelitteratur – att skriva och framföra text på scen

Hur får en text liv på scen? Hur skiljer sig livelitteratur från skriven text, och vad krävs för att beröra en publik? Livelitteratur är ett paraplybegrepp för de många sätt på vilka författare möter sina läsare i liveevent – genom t.ex. uppläsningar, framträdanden, sagostunder, författarsamtal, skolbesök, panelsamtal eller bokreleaser. För många författare utgör livelitteratur-event en hörnsten av ens verksamhet och inte minst inkomst som författare. Men många fantastiska författare får aldrig en introduktion till att möta sina läsare som publikmedlemmar eller deltagare.
I denna workshop delar Agnes Török, scenkonstnär, författare och Sveriges Läsambassadör, med sig av kunskap om Livelitteraturens historia och praktik. Gemensamt reflekterar och utforskar vi också praktiska övningar för att skriva och framföra litteratur live. Med utgångspunkt i spoken word, poesiframträdanden och litterära scenkoncept utforskar vi hur text och röst samverkar för att skapa en starkare upplevelse för publiken, samt varför Livelitteraturen är så viktig för att nå fler med litteraturens magi.
Vi går igenom
– Livelitteraturens historia och vetenskap – varför ”tyst” läsande sällan är tyst.
– Från text till scen – hur du anpassar ditt skrivande för liveformat.
– Att använda sin röst och kropp – tekniker för att förstärka berättandet.
– Publikkontakt och närvaro – hur du engagerar och berör.
Workshopen riktar sig till alla som är nyfikna på att förstå publikmötet som en central del av många författarskap och utveckla sitt sätt att framföra text, oavsett om du är författare, poet eller bara vill testa att lyfta dina ord från papper till scen.
Datum: 16 juni kl. 14.00–17.00
Plats: Författarcentrum Östs kansli, Drottninggatan 88B, Stockholm
Antal platser: 16
Foto Jessica Schiefauer: Emelie Asplund
Foto Cilla Dalén: Håkan Elofsson
Foto Agnes Török: Susanne Kronholm
Dela i sociala medier