Publicerat: 09 juli, 2021 Skrivet av: Jacob Akerstrom | Författarcentrum Syd Arkiv

Författares sommarmöte 2021

Författares Sommarmöte
Torsdag 12 augusti – Fredriksdals Museer och Trädgårdar – Helsingborg, Tema Reflektioner

Den 12 augusti arrangerade Författarcentrum Syd Författares Sommarmöte för tredje gången. Årets Sommarmöte ägde rum på Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg. Liksom tidigare år handlade programmet om författarskapets olika sidor och kreativa processer, den här gången med tonvikt på reflektioner och nya möjliga vägar framåt efter Coronapandemin. Årets Sommarmöte genomfördes med stöd från Region Skåne.

Bilder från Sommarmötet kan man hitta på Författarcentrum Syds Facebooksida.

En av deltagarna, Tora Greve, har skrivit en text om Sommarmötet som finns på Tira Tiger Förlags hemsida: www.tiratigerforlag.se/2021/08/forfattarmote-irl.

PROGRAM

10.00 Incheckning med kaffe och smörgås.

10.40 Invigning av Sommarmötet

Välkommen. Ángela García, poet och vice ordförande i Författarcentrum Syd inleder Sommarmötet

11.00 Hur påverkas bokbranschen av Coronapandemin? Sölve Dahlgren
Sölve Dahlgren, bosatt i trakten söder om Helsingborg, är författare och journalist. Från sin post som redaktör för nyhetssajten Boktugg.se ger han perspektiv på hur pandemin påverkat bokbranschen och vilka framtidsutsikter som kan förutspås. I synnerhet är han intresserad av hur författarens och förlagens roll kommer att förändras i takt med digitaliseringen av bokbranschen.
Frågor och reflektioner från deltagarna.

12.00 Lunch på Fredriksdals trädgårdskafé.

13.00 Hur jag och Hedda fångade ljuset Från idé till färdig bok. Barbro Blomberg
Barbro Blombergs nya roman ”Fånga ljuset” utspelar sig bland annat i Helsingborg och Helsingör i slutet av 1890-talet. Hedda driver egen fotoateljé men hennes verksamhet hotas av maken Julius som kräver att hustrun avvecklar ateljén när det väntade barnet föds. Hedda vägrar. ”Fånga ljuset” är en roman om att slåss för sina ideal och drömmar. Barbro Blomberg berättar om skapandeprocessen och inspiration i sitt arbete med boken.
Frågor och erfarenhetsbyte om hur idéer föds.

14. 00 Eftermiddagskaffe & Fri tid
Tid för fortsatta samtal, besök på Grafiska muséet. Grafiska muséet på Fredriksdal innehåller samlingar från tiden då Helsingborg var Nordens ledande stad inom grafisk utveckling.

15.30 Öppen scen för deltagarna.
Här får du läsa upp något som du skrivit och lyssna till andra deltagares uppläsningar.

17.15 Avslutning med räkmacka på Fredriksdals trädgårdskafé.

Om de medverkande

Barbro Blomberg har arbetat som journalist och redaktör under sitt yrkesverksamma liv. Skrivandet har varit inkomstkällan – numera utgör det en lustfylld tillvaro. Född och uppvuxen i Göteborg, bosatt i Malmö. Gick ut Lunds universitets författarskola 2018 med en Konstnärlig magisterexamen i litterär gestaltning.  Har gett ut ”Livstystnad. El pacto de silencio”, ”Längtans vals” och ”Fånga ljuset”.

Sölve Dahlgren var med och grundade Hoi Förlag men driver numera nyhetssajten Boktugg.se som skriver om allt som rör bokbranschen. Hans författarskap omfattar bland annat ungdomsböcker i serien ”Innebandypiraterna” och humoristiska berättelser för vuxna med två romaner om den fiktiva platsen Färglösa.

Om Författares Sommarmöte

Författarcentrum Syd har genomfört två tidigare Sommarmöten för författare i södra Sverige.  ”Författaridentitet” 2018 på Marinmuseet i Karlskrona och ”Skapandeprocesser” 2019 på Det fria ordets hus i Växjö – båda med stöd av Bibliotekssamverkan Blekinge Kronoberg.

På grund av Coronapandemin fick 2020 års program ”Kreativ rörelse” som fått stöd av Region Skåne ställas in. Årets Sommarmöte med tema ”Reflektioner” i Helsingborg är Författarcentrum Syds tredje sommarmöte och det genomförs med stöd av Region Skåne.

Dela i sociala medier