Den här videon är till för dig som är medlem i Författarcentrum. I filmen får du tio tips för att skapa en egen författarpresentation i videoform. Genom att ladda upp en video i din profil får du tillfälle att visa vem du är som författare och vad du gör under ett författarbesök. Den kommer att synas i din profil i Författarförmedlingen. Vill du behålla din profil som den är går det naturligtvis också bra. Nedan hittar du också en checklista för att filma.
Tio tips för att skapa en film till din författarpresentation
1. Manus och repetition
Planera ett enkelt manus som tar max 2 minuter att säga. Exempel på upplägg: Säg ditt namn och berätta lite om vad du gör under ett författarbesök. Engagerar du deltagarna med frågor och övningar, eller sätter du igång en skrivarworkshop? Avsluta med att du ser fram emot att träffas. Öva ett par gånger för dig själv om du behöver.
2. Fri klädsel
Klä dig precis som du brukar göra inför ett framträdande. Då vet arrangören vad de kan förvänta sig. Det finns både författare som gärna klär upp sig och de som snarare vill ha en viss stil eller en avslappnad framtoning. Om du är finklädd i filmen men dyker upp i T-shirt på evenemanget kan det uppstå förvirring. Det omvända gäller givetvis också.
3. Bakgrund och miljö
Se till att ha en lämplig bakgrund. Det kan vara en bakgrund där dina böcker syns eller en enfärgad bakgrund som låter dig lysa. En bakgrund som stämmer överens med teman i ditt författande kan också bli fint. Undvik att använda en plottrig bakgrund eller en stökig miljö.
4. Belysning
Bra belysning ger högre kvalitet på filmen. Dagsljus kan fungera bra, men direkt solljus brukar bli för skarpt. Lägg till extra belysning om det behövs. Belysningen ska riktas mot dig så att kameran eller den som filmar har belysningen i ryggen.
5. Vän eller stativ?
En vanlig mobilkamera duger utmärkt när du filmar. Ta hjälp av en vän som är stadig på handen, eller placera mobilen i ett stativ. Filma horisontellt (inte i upprätt läge).
6. Tagning!
Det är många som tycker att det känns lite stelt att prata in i en kamera. Föreställ dig att du får syn på en god vän så går det lättare. Du kan filma flera gånger tills du blir nöjd. Om du är ovan brukar det vara enklast med en enda tagning. Är du duktig på att klippa (eller om du känner någon som är det) kan du göra flera tagningar.
7. Klippning
Om du har filmat i ett svep kanske videon ändå behöver putsas i början och mot slutet. Det går att fixa via mobilkamerans redigeringsfunktion. Är du van vid att klippa kan du jobba lite mer, till exempel ta bort onödiga pauser. Du kan också be en vän som är duktig på redigering om hjälp, eller anlita ett proffs.
8. Ladda upp videon på Youtube eller Vimeo
Du behöver ha ett konto hos Youtube eller Vimeo där du kan spara filmen. Det är gratis att registrera ett konto.
9. Bädda in videon i din profil
Kopiera videolänken från Youtube eller Vimeo. Klistra in den på anvisad plats i profilen och klicka på “Spara”. Logga in på din medlemsprofil på följande sida: https://medlem.forfattarformedling.se/logga-in
Om du har glömt ditt lösenord skaffar du ett nytt genom att klicka på länken ”Glömt lösenord”.
10. Klart!
Logga ut från din profil och kolla att allt ser bra ut när du söker på dig själv på Forfattarformedling.se. Du kan när som helst ta bort eller byta ut din video.
Tack för att du är med och gör Sveriges största författarförmedling ännu bättre!
Varma hälsningar
Författarcentrum