Publicerat: 02 oktober, 2023

ART&TXT: Bränn korsetten!

Välkommen till ett sprakande författarsamtal med Maja Hagerman. Mitt i utställningen Korsettkriget för en av sveriges skarpaste hjärnor och pennor – författaren, essäisten och recensenten Gabriella Håkansson ett samtal med författaren och filmaren Maja Hagerman om hennes hyllade verk och dokumentärt historieberättande. Frågor om hantverket bakom en sakprosabok, kvinnors synlighet i historien och vikten av att skapa en brygga mellan fakta och allmänheten behandlas också under den dryga timme som samtalet pågår.

Programmet genomförs tack vare stöd från Stiftelsen Natur & Kultur och Helge Ax:son Johnsons stiftelse. 

Dunkers Kulturhus och Författarcentrum Syd bjuder in till andra omgången av ART&TXT – ett möte mellan konstformer. ART&TXT låter upplevelsen av konst berikas av litteraturen, och att låter litteraturen växa i mötet med konsten. Vilka rum vi håller ett samtal i spelar roll och ART&TXT vill utforska vad en konstutställning gör med författares ord och samtal. Inspirerade av den aktuella utställningen skapas ett scensamtal som på något vis berör det som finns runt om publiken. Vi är här och nu, i rummet tillsammans och tar del av ett unikt möte mellan konst och text.

Denna gång möts vi i utställning Korsettkriget som skildrar kampen om kvinnlighetens former vid förra sekelskiftet, utställningen är som ett gestaltande av den litterära formen sakprosa. Sakprosan står i fokus under 2023 för Författarcentrum Syd och därför bjuder vi in författare som arbetar med att berätta utifrån fakta och precis som Korsettkriget ger kvinnor som drivit fram förändring plats.

Hur fungerar det?
Det är enkelt, kom och njut av föreläsning plus utställning. Antingen börjar du med att ta en titt på utställningen innan föredraget eller så lyssnar du först och upplever utställningen sen. Du väljer. Det här passar den som älskar konst och litteratur, som vill få nya tankar och känna sig lite extra arty.

När: 22 oktober klockan 14.00-15.00
Var: Utställningen Korsettkriget, utställningshall 2 på Dunkers Kulturhus i Helsingborg.

Entré: Fri entré för medlemmar i Författarcentrum Syd om du anmäler dig här senast 19 oktober. Därefter 100 kronor. Anmälan är nu stängd.

Dela i sociala medier