Publicerat: 20 februari, 2019 Skrivet av: Hedvig van Berlekom | Läs mer

Mercedes Kwiek

Minnen

Min sommar för fyra år sen var en av de bästa och längsta somrar jag har haft. Fylld av familj, musik och skratt men också minnen som den stora familjen som är vi, aldrig kommer att glömma.

Året var 2014 och mina föräldrar bestämde att vi skulle åka till Danmark, till min mammas föräldrar och vara där några dagar för att hyra en husvagn. Efter en vecka var vi redan på väg till Danmark tillsammans med mina kusiner Jenny och Luchiano, som skulle vara med mina morföräldrar hela sommaren. När vi kom fram hyrde vi en liten stuga tills vi kunde hitta en husvagn att hyra och mina kusiner sov i min mamis och papos (mormor och morfars) husvagn. Varje morgon gick vi till lekplatsen för att hoppa på den stora ballongliknande studsmattan och sen, när det började bli mörkt hjälpte vi till med att städa och laga mat.

Mina föräldrar hittade en husvagn som vi hyrde och sedan åkte vi tillbaka hem för att packa med oss mer kläder för att vi skulle vara borta lite längre än vi planerat. Sen åkte vi tillbaka till Danmark igen och lite senare kom resten av familjen med mina kusiner Havanna och hennes lillebror Alejandro och deras föräldrar som också hyrde en husvagn och vi åkte vidare.

Vi hamnade på en campingplats som såg nästan död ut, med grodor som hoppade överallt, men vi hade roligt där ändå. Det var precis VM, så min pappa tog ut teven på kvällen och vi satt omkring bordet och kollade nervöst på om Brasilien skulle vinna. Ibland satt vi runt elden och de vuxna berättade sagor och gamla romska berättelser för oss.
Efter ungefär en vecka åkte vi över till Sverige igen men just det här minnet är inte det bästa. Vi kom till en campingplats som var jättefin och gullig. Min pappa, farbror och morfar gick för att checka in och allting var bra, vi fick gå för att hitta våra platser och alla var glada över att ha hittat en bra plats efter en lång dag av letande. Mina kusiner och jag tog ut en boll och började leka medan våra föräldrar började städa husvagnarna, men sen kom ägaren till campingplatsen och sa att vi skulle packa upp och åka därifrån. Min pappa frågade varför och mannen svarade att vi måste åka därifrån för att “ni är zigenare och att vi inte har plats här”. Våra föräldrar ville ha tillbaka sina pengar som vi betalat för att få komma in men mannen tog upp sin telefon och ringde polisen. Han satte polisen på telefonens högtalare och skrek att vi fick gå därifrån. Mina mindre kusiner blev rädda och en av dem började gråta, så vi packade upp våra grejer och åkte därifrån. Det var en upplevelse jag aldrig vill vara med om igen i hela mitt liv.

Efter ett tag sa min farfar att vi skulle åka tillbaka till Danmark och Legoland, de har en campingplats som är fylld av lego. Vi fick komma in och det var jätteroligt. Vi lekte hela dagen och vi kom tillbaka till våra familjer när var dags att äta och sen gick vi och lekte igen. Vi besökte Legoland och Lalandia som är det största Vattenpalatset jag har sett.

Efter att ha varit på Legolands campingplats i nästan två veckor bestämde sig mina föräldrar för att åka upp till Strömstad i en vecka och sen åka hem. De andra ville stanna en vecka till, så de stannade och vi åkte till Strömstad. Vi kom in på en jättefin campingplats med en liten strand där vi fiskade efter krabbor och badade hela dagarna och en fin liten stad med jättebra restauranger och sen åkte vi hem igen.

Även om man tror att vi som barn inte lärde oss mycket alls av de här upplevelserna som vi hade under somrarna, både de bra och de dåliga, så var det faktiskt inte så. Det var upplevelser som jag alltid kommer att komma ihåg. Att få se hur mina föräldrar hade det som barn var jättekul, att få lära mig hur min mamma och pappa växte upp. Jag fick se vad de var med om och allt det roliga de hade som barn, som de alltid pratar om. De här upplevelserna, som att sova tillsammans med mina kusiner i husvagn, att vara uppe sent på kvällarna och att höra våra föräldrar berätta sagor; minnen fyllda av musik, familj och skratt, är bland de bästa minnena jag har. Jag vill att mina barn också skall få vara med om detta när jag blir stor. Jag vill att de ska få uppleva samma saker, för såna upplevelser ger många roliga minnen som man aldrig glömmer. Glöm aldrig att livet vi lever inte bara är mörkt eller dåligt, man behöver inte vara negativ alltid. Ibland behöver man vara positiv och när man är positiv då öppnas en värld man inte trodde fanns, en värld som är ljus och vacker.

Dela i sociala medier