Mingla på Öland!

Mingla på Öland!

I samarbete med Litteraturnod Vimmerby, Ölandsförfattarna och Borgholms kommun
bjuder Författarcentrum Syd detta år på ett exklusivt medlemsmingel och aktiviteter i
Borgholm den 17 juni.


Dagen börjar klockan 12.00 med en historisk stadsvandring genom Borgholm och fortsätter med ett
fullspäckat litterärt program på anrika Drottnings Victorias Vilohem klockan 14.00-17.00. Om
vädret är bra sitter vi ute i trädgården, är det dåligt går vi in. På Vilohemmet har vi också ordnat en
Författarpaviljong där vi under hela dagen bjuder på svalkande bål och snacks, och ger dig
möjlighet att i vacker miljö träffa kollegor och mingla med andra författare. Ta gärna med en bok
och lägg på vårt bokbytesbord!

Program

HISTORISK VANDRING I BORGHOLM

Följ med på Författarcentrums Syds spännande stadsvandring tillsammans med ölandsförfattaren Elisabeth Öhman och Sollidens slottsfogde Leo Eriksson, som även är före detta stadsarkitekt och har förskönat flera av Borgholms vackraste byggnader.

Promenaden på en kilometer börjar vid Borgholms slottsruin, fortsätter till Hvita Villan,
spökhuset från 1862 som numera är Svenska Akademiens sommarviste, och som Peter Englund
menar är som skapt för stora tankar och litteratur. Tillsammans promenerar vi slutligen vidare till
anrika Drottnings Victorias Vilohem. För den som önskar finns det efteråt afternoon tea, lättare
lunch och gott kaffe att köpa på Vilohemmets restaurang, och medlemmar hinner även mingla i
Författarpaviljongen innan det litterära programmet börjar kl 14.00.

Tid: 12.00-13.00.
Plats: Promenaden börjar vid Borgholms slottsruin och avslutas på Drottning Victorias Vilohem.

DROTTNING VICTORIAS LITTERÄRA SALONG

Välkommen till ett spännande publikt författarprogram på temat kvinnors röster. Här får du träffa några av Ölands mest namnkunniga författare, och lyssna till modiga och sällsamma historier om utsatthet och ensamhet – men också om djärvhet och styrkan att övervinna alla motgångar. Programmet presenteras av styrelsens Karin Salmson.

Drottning Victorias vilohem

14.00-14.45 – Att tala om det mest förbjudna
Ett samtal mellan Charlotte Sirc, Mimmi Kovačević och Tove Folkesson om boken Han köpte min
tystnad
. En självbiografisk skildring av en uppväxt präglad av sexuella övergrepp av den
manipulative styvfadern, men också om hur man gör upp med det förflutna och går vidare.

15.00-15.45 – Kvinnokungen Christina
Hur är det att vara kvinna i en mansdominerad värld och varför har historieskrivningen framställt
en av våra mest spännande monarker som en manhaftig tråkmåns? Gabriella Håkansson samtalar
med författaren Kristina Sjögren om hennes uppmärksammade historiska roman Kvinnokungen,
där ett helt nytt perspektiv ges på Christina.

16.00-16.45 – Ensamhetsträning på Öland
Poeten Hanna Hallgren fick Sveriges Radios Lyrikpris 2022 för boken Ensamhetsträning med
Majken Johansson
, som handlar om Majkens och författarens egna erfarenheter av att växa upp
som homosexuella inom Frälsningsarmén. Anna Winberg Sääf samtalar med Hanna Hallgren om
boken och om att vara författare på Öland.

Tid: 14.00-17.00.
Plats: Drottnings Victorias Vilohem.

Vill du förbeställa afternoon tea till författarprogrammet? Så anmäl detta i anmälningsformuläret nedan. Afternoon tea består av klassiska snittar, bakverk och scones med hemgjorda marmelader. Små söta koppar med klassiska tekannor, dukas upp på borden. Pris 379 kr. Vill du inte förbeställa afternoon tea så erbjuder restaurangen ett varierat utbud beroende på säsong så menyn ändras efter årstiden. Oftast finns någon god paj med frukt och bär från egna parken. Den klassiska småkakan med en kopp kaffe återfinns alltid på menyn, och för den hungrige går det att få en matigare smörgås. Mer information finns här: www.dvh.se/restaurang

FC Syds bokbytarbord
Ta gärna med en av dina böcker och lägg på vårt bokbytarbord. Bordet kommer stå inne i författarpaviljongen under hela dagen, så alla medlemmar kan bläddra i varandras böcker – och kanske hitta någon bok som får följa med hem. Av utrymmesskäl kan varje författare bara ta med en bok var.

Hitta till Drottning Victorias Vilohem
Drottning Victorias Vilohem ligger vid södra infarten till Borgholm på Södra Vägen 2. Kommer ni med buss finns busshållplatsen drygt 100m från Vilohemmet. Med bil kör ni över Ölandsbron och norrut mot Borgholm. Efter ca 3 mil kommer ni till infarten till Borgholm. Drygt 200m efter stadsskylten ”Borgholm” svänger ni vänster in till Vilohemmet. Var försiktig – ni måste svänga i nedförsbacke och mitt i kurvan! Kommer ni till stoppljusen har ni kört för långt.

Karta: https://goo.gl/maps/wJSac8Hq9Z9C2MHJ9

Anmäl dig till någon eller alla aktiviteter i formuläret här nedan senast 3 juni, vid frågor
kontakta Jacob Åkerström: jacob.akerstrom@forfattarcentrum.se.

  Jag anmäler mig till:

  * = obligatoriska fält

  Dina uppgifter lagras i enlighet med Författarcentrums rutiner för GDPR

  Författarpresentationer

  Charlotte Sirc (f. 1969), bosatt i Vallentuna men tillbringar halva året på Öland. Översättare, lektör, redaktör och förläggare. Sirc har översatt åtta romaner, varit redaktör till antologin När mammor dör och skrivit boken Han köpte min tystnad tillsammans med Mimmi Kovasevic. Sirc är en av initiativtagarna till Ölandsförfattarna – ett nytt forum för öländsk litteratur och öländska författare.
  Foto: Jini Sofia Lee.

  Mimmi Kovacevic (f.1977). Hälsocoach bosatt i Haninge. Kovacevic har tillsammans med Charlotte Sirc skrivit boken Han köpte min tystnad (2022), en självbiografisk berättelse om de sexuella övergrepp hennes styvfar utsatte henne för som litet barn. Kovacevic vill med sin berättelse nå ut till andra som drabbats av övergrepp och föreläser i skolor och förskolor.
  Foto: Jini Sofia Lee.

  Tove Folkesson (född 1981), har fått stort erkännande för sin trilogi som inleddes med Kalmars jägarinnor och har bl.a. tilldelats SvD:s litteraturpris. Tove Folkesson är bosatt på Öland och är även verksam som musiker och undervisar i skrivande. Den stora kyrkan är hennes senaste roman och tar vid där den uppmärksammade Hennes ord slutar.
  Foto: Sara Mac Key.

  Kristina Sjögren (f 1962), bosatt i Blekinge utanför Karlskrona, men tillbringar sedan 40 år somrarna på Öland. Författare, skrivpedagog och doktor i genderstudies med litteraturvetenskaplig inriktning. Sjögren har publicerat ett antal ungdomsromaner samt den historiska romanen Kvinnokungen om drottning Kristina. Sjögren har medverkat som expert i SVT´s serie Drottningarna och är ordförande för Författarcentrum Syd.
  Foto: Kim Ankerstedt.

  Gabriella Håkansson (f. 1968). Författare, litteraturkritiker och essäist bosatt i Malmö samt ledamot i FC Syds styrelse som gärna fågelskådar på Öland. Håkansson är fast skribent på Sydsvenska
  Dagbladets kultursida och medverkar regelbundet med historiska essäer i Sveriges Radios OBS i P1. Håkansson har publicerat fem romaner, åtskilliga noveller och en stor mängd kulturartiklar. Hon är
  senast aktuell med den historiska romantrilogin Aldermanns arvinge.
  Foto: Anders Meisner.

  Hanna Hallgren (f. 1972), poet, litteraturkritiker och akademiker uppväxt i Skillingaryd och bosatt på sydöstra Öland. Hallgren var den första lektorn i ämnet genusvetenskap vid Linnéuniversitetet, har varit professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet, ledamot i Vetenskapsrådets kommitté för konstnärlig forskning, och är idag verksam som docent och forskare inom konstnärlig
  forskning och genusvetenskap. Hon har publicerat ett tiotal böcker sedan debuten 2001, senast Ensamhetsträning med Majken Johansson (2021).
  Foto: Anna Lefvert.

  Anna Winberg Sääf (f.1984) bosatt i Lerkaka på Öland. Winberg Sääf har en bakgrund inom förlagsbranschen och är verksam som formgivare, föreläsare och lärare i bland annat förlagsvetenskap, illustration och kreativt skrivande. Ledamot i styrelsen för Barn- och ungdomslitterära sektionen (BULT) i Sveriges Författarförbund, och en av två regionförfattare i Kalmar län sedan 2021. Hon har publicerat prosalyrik, feelgoodromaner och en bokserie för lågstadiebarn och debuterar i höst som deckarförfattare.
  Foto: Kristian Pohl.

  Elisabeth Öhman (f. 1956). Författare och frilansjournalist som är bosatt i Gillberga på norra Öland. Öhman har gett ut tre historiska romaner om den äventyrliga urmakaren Aron Pettersson, samt en faktabok om ostron. Öhman är initiativtagare till Ölandsförfattarna, en samlande punkt för den öländska litteraturen och de öländska författarna.
  Foto: Anita Tingskull.