NaturLitt Malmö 2022

NaturLitt Malmö författarporträtt

NaturLitt Malmö 2022

Nu är programmet till NaturLitt Malmö 2022 äntligen släppt! Hösten kommer vara fullpackad med ett gäng olika evenemang och vi tror verkligen att det kommer finnas något för alla. Det blir allt från skrivarnäste i Pildammsparken för de minsta till filmvisning om grafitti och propagandamålning i Teheran. Vill du istället slå ihop en promenad med fågelskådning eller mingla på Grand under temat naturlyrik och ekopoesi? Då löser vi det också! Nedan följer en snabbgenomgång av programmet, men inne på NaturLitt.se kan ni självklart grotta ner er i alla detaljer kring evenemangen. Där finns information kring biljetter, kartor och förklaringar kring hur man tar sig till lokalerna samt en hälsning från programansvariga Gabriella Håkansson. Tycker du det låter så himla roligt att du vill hjälpa till lite mer som volontär? Då kan du svara på det här formuläret, så hör vi av oss!

20 augusti: Birding Therapy i Pildammsparken

Lördagen den 20 augusti kl 12.00-13.00 samlas vi utanför Margaretapaviljongen med fågelskådaren och klimatforskaren Abdulhakim Abdi. Det blir en intressant och rogivande promenad runt Pildammarna. Promenaden hålls på engelska, men alla fåglar omnämns självklart på svenska. Hakim talar även arabiska och somali.

20 augusti: Skrivarnäste i Margaretapaviljongen

20 augusti kl 13.00-15.00 har vi även ett skrivarnäste för barn från 6 år i Margaretapaviljongen. Författaren Kristina Sigunsdotter hjälper dig att vika origami eller skriva dikter om vad du sett ute i naturen. Dikterna kan hängas upp i vårt poesiträd! Författarcentrum Syd bjuder på fika till båda vuxna och barn.

25 augusti: Writing on the City – staden, naturen och den förbjudna skriften

Torsdagen den 25e augusti kl 18.00-21.00 är det filmvisning av Writing on the City, som gestaltar gatukonstens utveckling i Teheran under tre decennier genom dokumentära scener och historiska klipp. Efter filmen blir det samtal mellan den kurdisk-iranske filmaren Keywan Karimi och journalisten Eskil Fagerström om filmskapande och den urbana naturen.

31 augusti: Havet

Onsdagen den 31 augusti kl 18.00-20.00 ses vi på Naturum Öresund ute vid brygga 7 på Ribersborgsstranden för att lyssna på ett författarsamtal mellan Patrik Svensson och NaturLitt Malmös programansvariga Gabriella Håkansson. Med ”Ålevangeliet” tog Svensson världen med storm och nu är han tillbaka med essäboken ”Den lodande människan. Havet, djupet och nyfikenheten”. Författarcentrum Syd bjuder på kaffe och kaka innan samtalet så kom gärna lite innan utsatt tid och passa på att titta på Naturums utställningar och akvarier. 

7 september: Klimatsmart lunch – så äter du mer hållbart

Onsdagen den 7 september 12.00-13.00 ses vi på Kommendanthusets Kafé för att prata hållbar och klimatsmart mat tillsammans med författaren Anna Braw. Det blir en intressant och lärorik lunchföreläsning om hur våra matvanor påverkar klimatet. Jenni Lindstedt på Kommendanthusets Kafé har komponerat ihop en god vegetarisk sopplunch som ingår i biljetten. 

13 september: Ekopoetik for dummies

Tisdagen den 13 september kl 18.00-19.30 på Orkanenbiblioteket håller litteraturvetaren Sofia Roberg ett seminarium om ekopoetikens teori och praktik idag. Ekopoetik är ett samlingsbegrepp för en särskild form av läsande och skrivande som etablerades i Sverige i mitten av 2010-talet, och som gick hand i hand med att en ny typ av diktning växte fram som tog avstamp i klimatförändringarna och den ekologiska tanketraditionen. Vi får också en poseiuppläsning av författaren Tuija Nieminen Kristofersson. 

17 september: Naturlyrik och ekopoesi i antropocen

Lördagen den 17 september 18.00-21.30 håller Författarcentrum Syd tillsammans med Lyrikvännen en fullspäckad kväll om och med poesin som gestaltar naturen på Grand Malmö. Det blir poseiläsning, panelsamtal och mingel. Medverkar på scen gör Petra Mölstad, Niklas Åkesson, Merima Dizdarević, Karin Nykvist och Ann Lingebrandt samt Lyrikvännens Anna Lundvik och David Zimmerman. Kvällen leds av Gabriella Håkansson och Tuija Nieminen Kristofersson.

FC Syds medlemmar går in gratis på detta mingel! Mejla naturlitt@forfattarcentrum.se för att bli uppskriven på medlemslistan.

28 september: Prata klimat med små barn

Den 28 september genomför Anja Gatu ett författartält utifrån boken ”Planeten, klimaten och framtiden – vad kan vi göra?” (läsålder 9-12). Workshopen syftar till att intressera barn för klimatfrågan och gärna inspirera dem till engagemang.

Författarcentrum Syd i samband med Marint Kunskapscentrum och skolor i Rosengård i Malmö.

Ett arrangemang för skolor.

1 november: Världen brinner – släck elden!

Höstlovskul! Tisdagen 1 november kl 12.00-17.00 är vi på SYSAV Malmö för en apokalyptisk skrivarverkstad ledd av Mats Söderlund. Här lär vi oss att skriva en riktigt bra berättelse, skapar fantastiska undergångsmiljöer och skildringar av ett urspårat klimat. Vi kommer även få en guidad tur av SYSAVS proffsiga miljöpedagog Rustan. För gymnasieålder. Kostnadsfritt och material samt fika ingår. Vi tar oss ut till SYSAV tillsammans i en buss som Författarcentrum Syd hyr.

4 november: Slamma om klimatet

Mer höstlovskul! Fredagen den 4 november kl 12.00-16.00 ses vi på Garaget för en workshop i poetry slam på tema klimatet. Dagen leds av Lina Arvidsson och Vilska Lindgren. Vi gör olika skrivövningar, testar uppläsning och lär oss grundläggande scenteknik. Kostnadsfritt, material samt fika ingår.

MED STÖD FRÅN

I SAMARBETE MED