Publicerat: 30 maj, 2022 Skrivet av: Jacob Akerstrom | Arkiv Syd

Sommarkurs i konsten att stå på scen för författare

Författarcentrum Syd välkomnar alla medlemmar till en heldagskurs i konsten att stå scen måndagen 27 juni. Vår kursledare Christina Claesson är en av Sveriges främsta berättare och har i decennier trollbundit barn och vuxna med sina framträdanden. Du behöver inte ha några förkunskaper och kursen består av en rad lekfulla övningar som alla kan delta i oavsett grad av scenvana eller blyghet, och som syftar till du bättre ska kunna framföra dina texter offentligt – oavsett om du arbetar med barn och unga i skolan, skriver sakprosa eller skönlitteratur, eller är scenpoet.

Kursprogram
– Förberedelse. Röstträning, kroppsavslappning, andning, repetitioner.
– Presentation. Hur du bäst presenterar dig på scen.
– Interaktivitet. Ska man bjuda in publiken, hur och när då?
– Skapa en scenpersonlighet. Klädsel, framtoning, hur privat ska man vara?
– Ta ledning. Hur du blir ”kung i ditt eget rike” och håller publiken i ett fast grepp.
– Improvisation. Så berättar du utan manus.
– Högläsning. Så framför just du din text på bästa sätt.

Frivilligt kvällsprogram
Om du vill prova dina scenfärdigheter efter kursen erbjuds alla kursdeltagare att läsa upp en egen text eller göra ett scenframträdande på kvällen mellan kl. 19-21.

Då bjuder Christina Claesson in alla deltagare att vara med i ”Christina Claesson med gäster” – ett gemensamt framträdande på Tulsebodas scen som ingår i Nässelfrossas  publika program. Christina gör här en av sina omtalade berättarshower, och vill du inte själv vara med på scen så passa gärna på att stanna kvar och se Christina i högform.

Plats: Tulseboda Brunn, utanför Olofström.

Tid: kl. 10.00-17.00 + frivilligt deltagande kl. 19.00-21.00.

Pris: Medlemspris: 0 kr. Pris för ickemedlem 980 kr. I priset ingår frukostkaffe, lunch, eftermiddagsfika och middag.

Kursen ges på anrika Tulseboda Brunn i Kyrkhult utanför Olofström, i samband med Blekinges stora kulturvecka Nässelfrossa.

Anmälan är nu stängd.

Christina Claesson

Christina Claesson är författare med speciell inriktning på storytelling, scenframträdande och berättarkonst. Hon arbetar framgångsrikt med metoden ”berättarrazzia” inom Skapande skola, har publicerat en rad böcker, varit programledare för P1:s serie ”Retorik” och driver sedan 2021 ”Maker space Tjörnarp” – en kollektivverkstad för konstnärer och innovatörer i en gammal fabrik i Tjörnarp. Hon har ett godkänt patent för en trädsovaruppfinning och under pandemin har hon gått en serietecknarutbildning för att illustrera sina berättelser.

Läs mer om Christina Claesson: www.christinaclaesson.se

Har du frågor kontakta Jacob Åkerström, Författarcentrum Syd, e-post: jacob.akerstrom@forfattarcentrum.se

Tulseboda Brunn
Tulseboda Brunn & Badhus uppfördes 1877 och var vid sekelskiftet en välbesökt kurort med hälsokälla, läkarvilla och en vacker promenadpark. Efter ett gradvis förfall gick verksamheten i konkurs 1989 och byggnaden lämnade åt sitt öde. 2007 satte entusiasten och den nya ägaren Måns Areskoug igång ett omfattande och omsorgsfullt räddningsarbete av den gamla anläggningen, bland annat byttes 800 glasrutor ut i själva den ståtliga brunnsbyggnaden. Idag är Tulseboda ett kulturhus som bland annat driver en cirkusskola för barn- och ungdom, och är ett välbesökt turistmål med sina vackra planteringar, krattade gångar och lummiga träd.

Tulseboda Brunn.

Läs mer om Nässelfrossa kulturvecka 26/7-3/7. Program för 2022 kommer upp under våren: www.nasselfrossa.se.

SÅ HÄR TAR DU DIG HIT

Karta

Med bil: Utgå från Olofström och kör väg 116 norrut i tio minuter. Tulseboda Brunnspark ligger en mil från Olofström, du missar det inte. Utanför det gamla brunnshuset finns en stor parkering.

Med buss eller tåg: Ta tåg eller buss till Olofström från din hemdestination. Vi har fått in anmälningar där flera kommer med bil och vi kommer att försöka ordna med samåkning. Vill du åka med eller bli upphämtad på vägen, kontakta oss så ser vi om det går att lösa.

OM DU VILL SOVA ÖVER
Det finns väldigt många prisvärda och natursköna övernattningsalternativ i och runt Olofström som inte är svåra att boka. Här är tre olika alternativ – vill du ha fler förslag så kontakta gärna Olofströms turistbyrå så hjälper de dit att hitta något som passar dig:
www.visitblekinge.se/olofstrom/boende

B&B: I Villa Liljeborg finns charmiga rum från 800 kr/natt.
www.visitblekinge.se/liljenborg

Vandrarhem: På Halens Camping och stugby bor man billigt på vandrarhem eller i stuga från 315 kr/natt.
www.halenscamping.se

Hotell: I centrala Olofström finns det moderna First Hotel Olofström med enkelrum från 750 kr/natt.
www.firsthotels.se/hotell/sverige/olofstrom/first-hotel-olofstrom/

Dela i sociala medier