Publicerat: 16 september, 2022 Skrivet av: Maria Broberg | Författarcentrum Norr

Boknytt från Författarcentrum Norr

Författarcentrum Norr tipsar om nyutgivna och kommande böcker av våra medlemmar.


Ali Alabdallah, Vardagsarabiska – fokus på samtal

Bor eller verksam i: Malmö

Allmän presentation

Syrisksvensk journalist författare, folkbildare i vardagsarabiska och integration.

Aktuell bok

Vardagsarabiska- fokus på samtal, Salaam förlag, 2022-02-01. IBSN: 978-91-527-0704-3 

Boken riktar sig till alla vuxna som är intresserad av att lära sig mest användbara ord och fraser på arabiska, mycket fokus på samtal, kultur och vardagstermer. Boken kommer med  ljudfiler och består av 190 sidor. Pedagogisk och roligt bok


Anders Fagerlund, Myren

Bor eller verksam i: Stockholm

Allmän presentation

Tidigare psykolog och psykoterapeut som börjat skriva nu på äldre dagar. Prosa och dikter, noveller och romaner. Har tidigare gett ut boken Gunnar psykologen och två uppföljare är på väg. Har en hemsida där jag bloggar och presenterar mitt skrivande: https://andersfagerlund.se.

Aktuell bok

Myren, InstantBook, 2021-06-27. ISBN: 978-91-88823-43-4

Varför struntade Axel Persson i väderleksrapporten? Hade Hjalmar Söderberg dålig fantasi, eller är det bara något som David Segercrona fått för sig? Har det funnits bilar med öron? Finns det en app för att veta om du vill ha sex? Det är några frågor som möjligen besvaras i novellsamlingen Myren.


Anna Sundström Lundmark, Vera vem?

Bor eller verksam i: Västerbotten, i huvudsak Umeå och Robertsfors 

Allmän presentation

Anna är journalist och debuterade 2016 med dokumentärromanen I skuggan av ett geni. År 2018 kom den grafiska romanen Vi skulle segla runt jorden, som fick Norrlands litteraturpris. Anna hjälper även andra att skriva och gärna i läkande syfte.

Aktuell bok

Vera vem?, Bokförlaget Hedvig, 2022-08-25. ISBN: 9789179711849.

Vera vem? är en grafisk roman om högstadiehierarkier, vänskap och vuxenblivande. Genom bokens huvudpersoner Vera och Nour utforskas mobbingens gråskalor och olika roller. Boken öppnar upp för samtal och reflektion utan att skuldbelägga eller ge enkla svar. Berättelsen har skapats genom ett nära samarbete med illustratören Elisabeth Widmark.


Annah Ovesson, Le och låtsas leva

Bor eller verksam i: Bjurholm

Allmän presentation

Jag är utbildad sociolog och jobbar som enhetschef inom Bjurholms äldreomsorg. Är författare till sex romaner så här långt och är nu aktuell med en feelgood- roman. Jag föreläser om hur skrivande kan fungera som terapi, där jag själv hittat styrkan efter en tids sjukdom och när min bästa vän mördades.

Aktuell bok

Le och låtsas leva, Word audio publishing, 2022-08-27. ISBN: 9789180004664

Le och låtas leva är den tredje fristående delen i serien om Agnesbacken. Romanen handlar om styrkan i att hitta sig själv och om att våga be om hjälp när det krisar. Det är vår i luften när Agnesbacken slår upp portarna för allmänheten. Frida och Tobias har jobbat hårt under vintern för att få pensionatet färdigt men att samtidigt klara rollen som extramamma, sälja Runes hus och hålla Maryam med jobb tär på Fridas krafter.


Bengt-Erik Engholm, Korpen – Fakta och myter

Bor eller verksam i: Bor i Stockholm men är verksam i hela landet. Så mycket tid jag kan tillbringar jag i hembygden i västra Medelpad.

Allmän presentation

Jag skriver främst faktaböcker för barn och unga. Den förra boken Från apa till sapiens har översatts till tio språk. Jag är ofta ute i skolorna och berättar om mina böcker och om hur jag kommer på ämnen, hur jag tar reda på fakta och skriver. Men jag berättar även gärna om den mytomspunna korpen.

Aktuell bok

Korpen – Fakta och myter, Natur & Kultur, 2022-08-26. ISBN: 978-91-27-17575-4

I den nya boken tittar jag brett på korpen. Boken är späckad med fakta, men också full av folktro och myter. ”En riktigt vacker och poetisk bok”, skrev BTJ:s recensent och gav den högsta betyg. För att vara en faktabok för barn är den ganska tjock, 128 sidor, och fantastiskt illustrerad av Lina Blixt.


Carina Bergström, Det finns tid

Bor eller verksam i: Bor och verkar i Sorsele, Västerbotten och Norrbotten 

Allmän presentation

Jag är poet och musiker, numera pensionerad lärare. Jag är ordförande i ett par kulturföreningar, och har gett ut sex diktantologier med Sorselepoesi. Med Grimtjuk har det blivit fyra cd:ar, med egen musik. Jag är ledamot i Författarförbundets styrelse. Tidigare böcker är: Fritt fall (1998), Nyfikna ökenråttor (2000),  Stråk ( 2010),  Innerstes Lappland (2011), il ( 2017)

Aktuell bok

Det finns tid, Ord & Visor förlag, Hösten 2022, ISBN: 978-91-88965-57-8

Sylvia bor med sina föräldrar i Västerbottens inland. Som tioåring upptäcker hon musikens kraft – en kraft som kommer att bära henne framåt, men också utsätta henne för faror. Hennes läromästare är en gammal kantor, sträng och konservativ, men som ser Sylvias kvalitéer. I den kyrkliga vuxenvärlden finns dock en person med helt annan agenda ….


Eija Hetekivi Olsson, De unga vi dödar

Bor eller verksam i: Bor i Göteborg. Verksam i hela landet

Allmän presentation

Eija Hetekivi Olsson är författare och bosatt i Göteborg och har bland annat arbetat som trappstädare och restaurangbiträde. Hon debuterade 2012 med Ingenbarnsland, som fick Katapultpriset. Uppföljaren Miira kom 2016 och tilldelades bl a Aftonbladets litteraturpris.

Aktuell bok

De unga vi dödar, Norstedts, 2022-08-11, ISBN: 9789113115788

Prisbelönta Eija Hetekivi Olsson är tillbaka med en drabbande mor-dotter-skildring. Romanen undersöker vuxenvärldens bemötande av utsatta barn och unga. De unga vi dödar är en intensiv relationsroman på ett glödande språk. Om föräldraskap och lärarskap. Om bergfast kärlek. Och om förtryck och dess följder som kan bli fullständigt livsfarliga.


Elin Johansson, Allt vi tappar och hittar

Bor eller verksam i: Tavelsjö utanför Umeå

Allmän presentation

Jag är utbildad till både medieingenjör och svensklärare, men har de senaste åren kunnat ägna mig mer åt skrivandet. Jag har gett ut ett antal bilderböcker och förra året blev jag augustprisnominerad för kapitelboken Ett rum till Lisen.

Aktuell bok

Allt vi tappar och hittar (illustrerad av Siri Ahmed Backström), Rabén & Sjögren, 2022-05-13. ISBN: 9789129735178.

En bok om hur det är att tappa bort något. Bokens huvudperson letar tillsammans med sin bästa vän efter en borttappad sten. I stället för stenen hittar de en vante och i jakten på vantens ägare träffar de olika personer som alla har tappat bort något, och som gärna hjälper till att leta. 

.


Elin Johansson, Skolan börjar snart … och ingenting är klart!

Bor eller verksam i: Tavelsjö, utanför Umeå

Allmän presentation

Jag är utbildad till både medieingenjör och svensklärare, men har de senaste åren kunnat ägna mig mer åt skrivandet. Jag har gett ut ett antal bilderböcker och förra året blev jag augustprisnominerad för kapitelboken Ett rum till Lisen.

Aktuell bok

Skolan börjar snart … och ingenting är klart! (illustrerad av David Henson), Rabén & Sjögren, 2022-05-27. ISBN: 9789129739114

Boken handlar om den nyblivna läraren Kamilla som förbereder sig inför skolstarten. För att ta reda på vad barnen kan tänkas vilja göra i skolan bestämmer hon sig för att spionera på dem, utklädd till brevbärare. Det blir en hektisk vecka för Kamilla innan det äntligen är dags för upprop.


Elin Tamm, Vindruvslunga

Bor eller verksam i: Bor i Stockholm men har fritidsboende och familj i Hälsingland (Vallsta, Bollnäs kommun och Järvsö, Ljusdals kommun)

Allmän presentation

Leg psykolog och leg psykoterapeut. Boende i Stockholm, född i Malmberget och med starka rötter i Hälsingland. Tidigare utgivit Och jag lät mig vältas (2014) på Sadura förlag. Den utspelar sig till stora delar i södra Lappland. 

Aktuell bok

Vindruvslunga, Lil’lit förlag, 2022-01-22. ISBN: 9789198696035

Ninna bär ett ärr över magen och en övertygelse om att allt hon rör vid kommer förstöras. Tillsammans med Björn lämnar hon Stockholm för en sommar på en nordlig ö. BTJ: Så småningom lyckas språket skapa ett närmast meditativt tillstånd (…) en annorlunda och spännande, om än utmanande läsupplevelse. 


Felicia Welander, Steg för steg

Bor eller verksam i: Verksam i Bollnäs och Stockholm

Allmän presentation

Felicia Welander är författare och skribent och har gett ut flera ljudföjetonger och fem romaner, bland annat den populära debuten Kanske imorgon. Felicia är även styrelseledamot i Norrländska Litteratursällskapet. 

Aktuell bok

Steg för steg, Lavender Lit, 2022-09-02. ISBN: 9789189306578

Isabelle är ballerina i det nya operahuset Norran i Stockholm. När hon börjar misstänka att något är fel med hennes kropp gör hon allt för att dölja det för en omvärld som kräver perfektion. En roman om drömmar, men också om hur det är att ha en smärta som inte syns utanpå (endometrios).


Irene Kimanius, Psykopaten i Mörerliden

Bor eller verksam i: Jag är bosatt i Stockholm men har släkten i Västerbotten samt Norrbotten 

Allmän presentation

På mormors sida härstammar vi från ”Författarsläkten i norr”. Efter att ha arbetat många år på Stockholms universitet startade jag eget bokförlag, ”B. Boströms förlag”. Det är döpt efter min mormor som kommer från den plats i Skellefteåtrakten där många av mina böcker utspelas. 

Aktuell bok

Psykopaten i Mörkerliden, B. Boströms förlag, 2022-04-25. ISBN: 9789180202992 

Psykopaten i Mörkerliden är tredje boken i serien om Mörkerliden. Det är en spänningsroman som utspelar sig i Skellefteåtrakten. 


Irene Strålberg, Vill inte Vill inte

Bor eller verksam i: Gammestad, Norrbotten

Allmän presentation

Irene Strålberg bor i Gammelstad, har starka rötter i Skellefteå, verkar i Norrbotten och Västerbotten och har bra kopplingar till Luleå, Skellefteå, Piteå, Boden, Umeå, Stockholm. Bokens Christina är från och bor i en stad i AC/BD. (I dagsläget är hon anonym.)

Aktuell bok

Vill inte Vill Inte, Lava förlag, 2022-08-26. ISBN: 978-91-89269-87-3

Vill inte Vill inte är en verklighetsbaserad, spännande, berörande roman som utspelar sig i övre Norrland och Norge. Boken belyser en umgängeskonflikt som tillåts eskalera och pågå i elva år av barnens liv. Barnen blir inte hörda och rättsväsendet förmår inte genomskåda den manipulation som pågår.


Jan Bergsten, Tidernas lokaffär: När Lenin köpte tusen ånglok i Sverige

Bor eller verksam i: Södra Sunderbyn, utanför Luleå

Allmän presentation

Pensionär efter 45 år som journalist, bland annat kulturredaktör på Norrländska Socialdemokraten. Har skrivit ett tiotal böcker, de flesta med anknytning till järnvägsliv.

Aktuell bok

Tidernas lokaffär: När Lenin köpte tusen ånglok i Sverige, Trafik-Nostalgiska förlaget, 2022-03-22. ISBN: 9789189243057. 

Efter revolution och inbördeskrig fanns 1917 bara spillror kvar av det ryska järnvägssystemet. Det måste byggas upp, banorna rustas, nya lok och vagnar anskaffas. Bolsjevikledaren Vladimir Lenin skickade ut inköpare i Europa och USA. De hade inga pengar, men de hade gamla tsar-Rysslands guldreserv. Med detta guld gjorde Lenins män en lokaffär om 1 000 lok som tillverkades i Sverige.


Jan Bergsten, När tåget kom till Tornedalen

Bor eller verksam i: Södra Sunderbyn, utanför Luleå

Allmän presentation

Pensionär efter 45 år som journalist, bland annat kulturredaktör på Norrländska Socialdemokraten. Har skrivit ett tiotal böcker, de flesta med anknytning till järnvägsliv.

Aktuell bok

När tåget kom till Tornedalen, Trafik-Nostalgiska förlaget, 2022-06-20. ISBN: 9789189243132.  

Tornedalen fick vänta länge på järnvägen, men när den kom, så kom den med besked. Först till Karungi, som väcktes ur sin slummer och över en natt blev resmålet för alla som behövde ta sig över den enda öppna gränsen efter att det första världskriget brutit ut. Sedan till Haparanda, som fick se revolutionären Lenin med hustru och älskarinna stiga av tåget i april 1917. Han tog sedan tåget till Sankt Petersburg och världen blev sig inte lik.


Johan Hansson, Den Moderna Fysiken på 15 Minuter

Bor eller verksam i: Luleå, verksam i hela landet

Allmän presentation

Johan Hansson är professor i teoretisk ­fysik vid Luleå tekniska universitet. Han har tidigare varit verksam vid UC Berkeley (USA), Universitetet i Turin (Italien) samt Richmond University (USA). Han är ”uppfinnare” av Preonstjärnor och Neutro­magnets som uppmärksammats internationellt av Nature, Physical Review Focus, New Scientist, Physics World, MIT Technology Review. Johan har mångårig erfarenhet av populärvetenskap i både tal och skrift.

Aktuell bok

Den Moderna Fysiken på 15 Minuter,  Santérus förlag, 2022-03-18. ISBN: 978-91-7359-183-6 

I en serie korta oberoende kapitel, som kan läsas på runt 15 minuter, förklarar Johan Hansson hela den moderna fysiken. Han berättar bland annat om svarta hål, kvantfysik, big bang, kaos­teori, partikelfysik, kvantgravitation och personerna bakom ­teorierna och upptäckterna.


Karin Ferry, Brokigt. Fyrtiofyra sanna livsberättelser.

Bor eller verksam i: Umeå

Allmän presentation

Karin Ferry är infödd umebo. Hon har varit lärare i svenska, engelska och drama på gymnasiet, i svenska även vid Umeå universitet och i drama även i grundskolan. Karin Ferry är professionell berättare sedan 2004. Hon har framträtt i tio länder och är tvåfaldig svensk mästare i BerättarSlam.

Aktuell bok

Brokigt. Fyrtiofyra sanna livsberättelser, Mandatus, 2022-02-19. ISBN: 978-91-89316-19-5

Brokigt har Karin Ferry valt ut berättelser för att roa och beröra. I en är de sista cirkuslopporna i Europa huvudkaraktärer, i en annan sticker Sara Lidman upp huvudet med håret på ända i överslafen i sovvagnen. Författaren blir bjuden på fika i Londons kloaksystem och på Nobelbankett i Gyllene salen.


Katarina Widholm, Värma händer

Bor eller verksam i: Bor och verkar i Hassela och Hudiksvall

Allmän presentation

Heltidsförfattare från Hälsingland som tidigare skrivit flera barnromaner. Med boken Räkna hjärtslag, kom det stora genombrottet. Romanen har nominerats till flera priser och är en av de som gör upp om utmärkelsen Årets bok 2022. Gör gärna författarbesök. Deltar även i event och håller utbildningar.

Aktuell bok

Värma händer, Historiska media, 2022-08-15. ISBN: 9789177899686,

Nu är det 1942. Det är ransonering, kristidsmatlagning och beredskap. Betty kämpar med sitt äktenskap och viljan att stå på egna ben. Att kombinera yrkesliv och moderskap är svårt. Berättelsen om den unga Betty som lämnat Hudiksvall för Stockholm fortsätter i Värma händer.


Majvor Massa Eriksson, Liv att förstå – Tre generationer i Glädje och sorg

Bor eller verksam i: Bor i Skåne som urban same med Sápmi nära min själ och hjärta, är ofta i ursprunget.

Allmän presentation

Verkat som barn och familjeterapeut legitimerad psykoterapeut med handledarutbildning inom offentlig sektor…  Mina sista trettio yrkesverksamma år som privatpraktiker och utbildare. Fortfarande finns jag med i en telefonjour som berört pandemin med alla andra bekymmer… 

Aktuell bok

Boken Liv att förstå – Tre generationer i Glädje och sorg, Vulkan (nyutgåva), ISBN: 9789188857484

Den här boken fortsätter berätta.

Om ursprungets förändringar i varandet under seklet som skogslapp-same, och skillnader. Tankar, upplevelser, minnen, studier och yrkesliv. Livserfarenheter utifrån viktiga livsval, föräldraskap och slutligen pensionsålder.

Avslutar med konsekvenser från kolonialismens tvångsmetoder. Språköversättning saknades för omsorgsdelen. Det som egentligen är grundläggande och en mänsklig rättighet. 


Malin Ackermann, Kaos Kamp Lev!

Bor eller verksam i: Lyckesele, Västerbotten

Allmän presentation

Malin Ackermann är socionomen som blev samhällsentreprenör och opinionsbildare genom fighten mot statens centralisering där hon tog initiativet till en folkrörelse i Skatteverket ska stanna i Lycksele. Malin har tidigare skrivit Låt inlandet leva – en opinion mot ett kluvet Sverige. Det var en sammanfattning av kampen med goda råd om hur man bildar konstruktiv opinion. Nu driver hon eget i kombination med att jobba inom omsorgen. Allt för att ge tid och inspiration till att leva ett kreativt liv och utveckla sitt skrivande. Malin skriver ledare för Tidningar i Norr samt krönikor för tidningen LAND. 

Aktuell bok

Kaos Kamp Lev!, JW förlag, 2022-04-20. ISBN: 9789198706550

Tänk om jag inte hinner bli den jag vill vara? Tanken biter  sig fast den där tisdagen i oktober 2016 när överläkaren beskriver hur cellförändringar i höger bröst utvecklats till cancer. Vi får följa Malins väg genom kaos och kamp mot något som hennes  förebild Sara Lidman nog skulle ha kallat ett alldeles eget LEV! Den här boken ser hon som en språngbräda för sig själv och andra att tro på sin egen förmåga att utveckla sin kreativitet och livslust.


Åsa Ringdahl, Hitta tillbaka

Bor eller verksam i: Östersund

Allmän presentation

Tidigare utgivningar; Det handlar om ossEfter det som hände och tre antologier. Jobbar heltid med skrivande. Utbildad fritidspedagog och ekonom. Arbetat bla på gymnasiet. 

Aktuell bok

Hitta tillbaka, Hoi förlag, 2022-08-21. ISBN: 9789189199170

Varm och igenkännande relationsroman för unga vuxna om att stå på gränsen till vuxenlivet. Om att hitta sig själv och att våga släppa taget och gå vidare. Passar både killar och tjejer.


Dela i sociala medier