Styrelsen

Elin Grelsson, ordförande

Född 1983, uppvuxen på Rödön i Jämtland, bor i Stockholm. Debuterade som författare 2011 med romanen ”Du hasar av trygghet”. Kom 2016 ut med min andra roman ”Hundarna på huvudgatan”, som utspelar sig i de mellannorrländska landskap jag ständigt återkommer till i tanken, minnet och skrivandet. Verksam som kritiker och kulturskribent i bland andra VK, OBS i P1 och Expressen. Arbetar också som huvudlärare på Skrivarakademins två heltidsutbildningar Skrivarlinjen och Skrivarlinjen distans.

 

Daniel Åberg, vice ordförande

Jag är född och uppvuxen i Norrlands sydligaste utpost Sandviken. Flyttade därefter söderut för studier och arbete i Uppsala och Stockholm i drygt 15 år innan jag tillsammans med min familj vände blicken norrut och numera bor i Vittangi, sju mil öster om Kiruna. Som författare har jag gett ut relationsromanerna ”Dannyboy & kärleken” och ”Vi har redan sagt hej då” samt arbetar sedan 2016 med ett större följetongsprojekt i ljudboksformat åt streamingtjänsten Storytel, en dystopisk undergångsberättelse kallad ”Virus”, samtidigt som jag på lediga stunder (de är tyvärr rätt få) arbetar på den stora Norrlandsromanen. Tillsammans med min hustru har jag också gett ut föräldraboken ”När två blev tre”. Jag är också verksam som journalist, arbetade under ett tiotal år på nyhetsbyrån TT men är sedan flytten norrut frilansskribent.

 

Staffan Alfredsson, kassör

Norrland är minst en tredjedel av mitt liv även om jag just nu bor i södra Bohuslän och har mitt ursprung i Dalsland. Jag blev väldigt glad och stolt att bli invald i styrelsen för Norrlands Litteratursällskap som ger mig möjlighet att hålla min relation med Norrlands kulturliv vid liv. Jag hoppas att jag kan bidra i föreningen med lekmannamässig entusiasm när det gäller litteratur och professionalism när det gäller kassörsuppdraget. Jag jobbar till vardags i egen firma som redovisningskonsult, projektekonom och grafisk formgivare. I kulturlivet har jag tidigare varit mer engagerad i musik och konst än litteratur och just därför är det sjukt inspirerande att bli en del av detta. Förutom mitt arbete så är jag en ganska hängiven månskensbonde, starkt engagerad i arbetet att hjälpa ensamkommande flyktingar, styrelsemedlem i den lokala konstföreningen och till viss del aktiv i kommunpolitiken via Miljöpartiet i Stenungsund.

 

Ida Brytnér, sekreterare

Jag är född 1986, uppvuxen i Norrbotten och har efter över tio år av hemlängtan i Göteborg nu landat i Umeå. Jag gör dikt i småskalig form och läser i hopp om att bli omskakad i grunden. Utöver det varvar jag jobb inom universitetsadministration med studier i pedagogik och litteraturvetenskap, på senare tid med fokus på poesin som form för kunskapande.

 

David Väyrynen, ledamot

Bor i Hakkas/Gällivare (f. 1983). Diversearbetare. Är sedan 2011 tillbaka i födelsekommunen efter ett par år i Västerbotten och Skåne. Känner mig därför lugn nu, men är ändå mer energisk än någonsin. Skriver dikt, ägnar mig åt kommunpolitik, startar projekt och spelar musik. Blir i takt med åldern allt mindre intresserad av södra Sverige.

 

Maria Broberg, ledamot

Maria Broberg är en kommunikatör, skribent och lokalpolitiker med ett hjärta som klappar för glesbygden trots att hon blev glesbygdsbo först efter trettio. Småbarnsmamma. Hon är äldre än både Homer Simpson och Alfons pappa, förvisso inte särskilt många år, men det är ett faktum som ännu gör henne en smula skakad. Romandebutant och före detta musikjournalist, som alltid tänkt att minsta lilla ord kan förändra en hel värld.

 

Felicia Welander, ledamot

Född 1973, debuterade 2015 med Kanske imorgon och har sedan dess skrivit flera populära romaner och ljudföljetonger, där Hälsingland är en del av berättelsen. Efter en C-uppsats om Män, kvinnor och identiteter och en D-uppsats om Referenskedjor och empatimarkörer i Selma Lagerlöfs Herr Arnes Penningar tog hon sin Fil Mag i Lingvistik (Allmän Språkvetenskap) 1997 vid Stockholms Universitet (och Keele university, Stoke-on-Trent, UK) och har sedan dess arbetat som författare och frilansskribent. Felicia bor och verkar i Stockholm och Bollnäs.

 

Meri Alarcorn, suppleant

Meri Alarcón, född 1981 och uppvuxen i Kiruna, bor numera i Göteborg där hon tog sin master i litteraturvetenskap. Hon är verksam som författare och har skrivit barnböckerna Kyllikki (2015) och Kyllikki ja kevä (2019). Meri är en av fyra redaktörer för den tornedalska kulturtidskriften Meänmaa och arbetar som översättare från och till minoritetsspråket meänkieli. Hon var även med och tog över och startade ett nytt antikvariat i Göteborg, Mare litteratur.

 

Sanna Isabel Ulfsparre, suppleant

Född och uppvuxen i Skellefteå. Umeåbo sedan 2002, med avstickare till Stockholm och Kiruna. Verksam som kulturskribent och kritiker sedan 2008. Bibliotekarie på Umeå universitetsbibliotek.

 

Läs mer om våra verksamheter på:
www.norrlitt.se
www.tidskriftenprovins.se