Publicerat: 07 mars, 2022 Skrivet av: Jacob Akerstrom | Författarcentrum Syd

Boknytt våren 2022

Författarcentrum Syd tipsar om nyutgivna och kommande böcker av våra medlemmar.

Planerar du för att boka in en författare? Här nedan finns tips om aktuella författarskap bland våra medlemmar alla med nya böcker för i år. Presentationen innehåller en stor blandning som presenteras –  från barn- och ungdomsboksförfattare till poeter, prosaister och fackboksförfattare. Allt för att visa på den bredd som Författarcentrum Syds medlemmar representerar. Kontakta oss på Författarförmedlingen, https://ff.forfattarcentrum.se/ eller via mejl till formedlingsyd@forfattarcentrum.se.

Återstart! Nya böcker kan du se de böcker som kanske försvann i coronaskuggan av inställda bokmässor och bokreleaser under 2020 och 2021.


Ali Alabdallah

Ali Alabdallah är en svensk-syrisk journalist och författare. Hans nya bok Mångkultur i din jobbkultur handlar om hur infödda svenskar kan bli bättre på att inkludera personer som kommer från andra kulturer på arbetsplatsen. Boken lyfter fram mångfaldens fördelar. 

Han vänder sig till bibliotek, skolor och även arbetsgivare och berättar hur kan man bemöta världens kulturer i Sverige utan panik och på ett roligt sätt. Han kan prata om sin nya skapandeidentitet som författare i Sverige och om vikten av att skriva på svenska som invandrarförfattare.

Målgruppen är vuxna och elever i grundskolor och gymnasieskolor.

http://alialabdallah.se


Kerstin Bergman

Förgätmigej (2021) är en tänkvärd återvändardeckare som utspelar sig i Dalsland, ett sensommaräventyr präglat av stämningsfulla miljöer, lågmält bitsk humor och krypande obehag. Boken är del två i serien om Iris Bure. Kerstin Bergmans deckare är spännande utan att vara explicit våldsamma, de har beskrivits som personliga, originella och litterära. Kerstin har forskat om deckare och sitter i Svenska Deckarakademin. Hon föreläser om allt som rör deckare, håller lärorika deckarquiz och talar om det egna författarskapet.

Målgrupp: vuxna och gymnasieungdomar.


Mari Bister

I november släpptes senaste delen i prisbelönta serien Djurdeckarna: Kaninäventyret. Under våren släpps Mysteriet på Rokö, om vänskap, djur, syskonrivalitet och mysterier. För 9-12 år. Under hösten släpps första delen i Sportdeckaren: Handbollsmysteriet.

Vid bokning:
Skrivarverkstad eller deckarverkstad. Teman kan väljas: djur, nedskräpning, miljö, mobbning eller vänskap som teman. Deckartipsrunda om nedskräpning kan bokas. Fristående lektion eller del i ett större arbete.


Sölve Dahlgren

Familjen Juvelerkvist och bokhandeln i Båstad är en kortroman som utspelar sig i bokbranschen, en fristående uppföljare till Familjen Juvelerkvist – en julsaga.

Författaren Sölve Dahlgren driver friskt med förlag, författare och bokhandlare. Som föreläsare är han väl insatt i både hur man skriver böcker och hur det fungerar om man vill få dem utgivna på förlag eller satsa på egenutgivning. Han har nu sju utgivna böcker i serien InnebandyPiraterna (för barn i åldern 9-16 år) och ska avsluta den med en åttonde bok under 2022.
http://solvedahlgren.se


Mattias Edvardsson

En familjetragedi är den tredje fristående delen i Lundasviten, som inleddes med En helt vanlig familj (2018) och följdes upp av Goda grannar (2020). Psykologiska spänningsromaner om vanliga människor som drabbas av oväntade katastrofer och utsätts för moraliska prövningar. 

Jag kommer gärna och berättar om mitt författarskap från refuserad och utgiven på ett mikroförlag till storsäljande heltidsförfattare som publicerats på 40 olika språk. 
www.mattiasedvardsson.se


Anette Eggert

Anette skriver böcker med känslor i centrum, om vardagssituationer och problem som många kan känna igen sig i.

I tre böcker möter vi  fotbollskillen Adam som älskar fotboll men ibland har svårt att kontrollera sina känslor. I den senaste delen, Snyggt Räddat, stöter han på en skrikande fotbollsförälder. Hur löser man det när man är tio år? Boken är lättläst och vänder sig till barn från 6 år.

Anette också aktuell med boken Stallfeber samt ungdomsromanen De vackraste idioterna i världen.

Anette besöker gärna klasser och pratar om böckerna och skrivandet samt håller både längre och kortare skrivarworkshops för barn och unga, från F-klass och uppåt.  

www.anetteeggert.se


Kristofer Flensmarck

Signal är ett existentiellt narrativ, en varierad monotoni, en glödande dronekomposition av alltmer avlägsna toner och ljusblink. Ett alfabetiskt ordnat försök att inkludera allt det som successivt försvinner i den stora pågående kollapsen. Ett teckenspråk uppfunnet efter att kontakten brutits, splittrat i indikationer och antydningar.

Under författarbesök berättar Flensmarck om skrivandet av poesi och prosa och högläser.

www.kristoferflensmarck.tumblr.com


Anja Gatu

Katt med rätt att klösa är andra delen i serien om Kattspionerna på Rosengård. Sedan den lilla katten Samira Karlsson träffade Pälsa, Kattis, och de andra djuren på Rosengård har hennes liv förändrats totalt. Innanför buskar och bakom källargluggar finns en värld av spioneri, gömda meddelanden och förklädnader – dold för människorna. Samira Karlsson har rekryterats till att bli kattspion.

Boken vänder sig till lågstadiebarn. Under mina besök pratar jag om mitt författarskap och gör skrivövningar.


Tora Greve

Gudinnan från Limhamn, en supernova, ett svart hål och en avancerad civilisation. Möten med en gammalegyptisk gudinna, en indisk gud som undervisar i geometrodynamik och dennes lärjungar. Under både expeditioner i Himalaya, och på bussen i Skåne får vi följa en äventyrerska på hennes resor i, och utanför, tid och rum. Vad sker när människan kommer för nära gudarna?

https://toragreve.se


Kaj Hagstedt

Ett Ett Två (2021), när skolor, förskolor och lekplatser brinner upp, och ingen lyckas ta fast den skyldige, får 12-årige Joel nog. Han är så trött på de vuxnes svek så han bestämmer sig för att spana själv om nätterna, för att försöka ta fast den som eldar. Ett Ett Två är en spänningsroman/deckare, som också handlar om skuldkänslor, syskonkärlek och föräldrar som inte alltid räcker till.    

Kaj Hagstedt jobbar till vardags som lärare i årskurs 4-6 och har dessförinnan jobbat som projektledare inom Skolverkets lärarfortbildning Läslyftet. Hans författarbesök bygger på de utgivna titlarna och tar upp teman såsom språk, form, kreativitet och dramaturgi. Genom roliga övningar får eleverna redskap som tar deras skrivande vidare.

www.kajhagstedt.se


Christian Holzer

Dagsutflykter i Småland (utkommen i ny upplaga 2021) är en av flera guideböcker från Basebo förlaget.

Jag kan berätta om hur jag går tillväga när jag planerar och genomför produktionen av guideböcker, hur jag samlar in information om platser och berättelser och hur jag både skriver och fotar. Jag kan även berätta om hur ett förlag jobbar lokalt och hur guideböcker är en del av landsbygdsutvecklingen. Målgruppen är vuxna.

https://www.baseboforlag.se


Monica Ivesköld

Porten till friheten är min debutroman (finns som ljud- och e-bok samt tryckt). Målgrupp är alla som gillar relationsromaner. Den börjar som feelbad och slutar som feelgood. 

I väntan på svaret om hon hade överlevt natten eller redan var död passerade livet revy. Dramatiken slog knockout, likt inflammationen i bukspottskörteln. Inom sig såg hon den undertryckta tonårsflickan Henrietta som var på väg till släktingen Volfgang. Skulle hon orka överleva det förnedrande övergreppet som upprepades varje lördag? Hur ska hon bli så stark att hon orkar sätta stopp för hans tilltag?
https://www.monicaiveskold.se


Jonatan Järvi

Helt overkligt (9-12 år) släpptes 2021. Boken handlar om två bröder, en allvarlig olycka, svåra skuldkänslor och sällsamma drömmar som väcker hopp.

Jag besöker gärna bibliotek och skolklasser. Under författarbesöken berättar jag om boken och mitt skrivande, läser valda stycken och svarar på frågor.

Omslagsbild: Li Söderberg.


Ingrid Jönsson

Jag heter Ingrid Jönsson och jag skriver böcker för barn och unga i åldern 6–15 år.

2022 kommer två nya böcker i serien om Bokhunden Edgar. Den första släpps i januari och heter Bokhunden Edgar och rymlingen. Läsarålder är 6-9 år.

2022 släpps också två nya böcker i serien om Sonjas Verkstad. Den första med titeln SM i plöjning kommer i februari. Läsarålder 6-9 år.

2022 kommer slutligen också två nya böcker i serien om karateklubben Obi. Den första släpps i början av året och heter Hög spark. Läsarålder 9-12 år.

Jag kommer gärna ut och författarpratar och håller skrivworkshops på skolor och bibliotek! Jag är både lärare och skrivpedagog och att inspirera barn till skrivande och läsande är det bästa jag vet!


Linnea Lundborg

Fakta om HBTQ är en lättläst faktabok om identitet och sexualitet. I boken får man lära sig mer om vad bokstäverna HBTQ står för, vad det innebär att komma ut och varför det finns prideparader. Boken vänder sig till barn mellan 9-12 år samt andra som läser lättläst och vill veta mer om HBTQ. Den är ett perfekt verktyg att använda i pedagogisk verksamhet. På förlagets hemsida finns en kostnadsfri handledning att ladda ner.
I samband med boken föreläser Linnea om att vara ung HBTQ-person, hur man pratar om HBTQ-frågor med barn, samt sätt att arbeta riktat mot HBTQ-communityt som bibliotek.

Skjortorna är en bilderbok om att välja. Jo och Tin ska på fest. Innan de går måste de bestämma vad de ska ha på sig. Utifrån boken gör Linnea och illustratören Ylva Oknelid workshops riktade mot lågstadiet på tema demokrati. Hur kan man uttrycka sin identitet genom kläder, attribut och symboler? Gör din röst genom pins, patches, flaggor och plakat!


August Martinsson

De som flyter, slöjdläraren Anton hör låset till personalomklädningsrummet gå upp, dörren öppnas och han står naken framför två elever. Anton skickas hem i taxi. Det blir början på en mardrömsvecka där självskadebeetende, droger, sex och svek tillslut för Anton närmare avgrunden.

Jag pratar gärna om skrivprocesser, ge exempel på olika format av berättelser tex, musik, serier, film, poesi, hur skrivandet har hjälpt mig att må bättre. Kan även få in skrivövningar och quiz om tid finns.

Målgrupp: vuxen/högstadiet/gymnasiet.


Leone Milton

Ta Makten – Normer, ideal och likes, vad händer när du börjar förändra omvärlden istället för dig själv? Mycket av det som skapar rädsla och ångest har med vårt samhälle att göra. Snäva normer och skruvade ideal, ojämställdhet, rasism och medias fulspel. Men med kunskap och verktyg går det att förändra. Vilka verktyg tar du med i din maktsäck? Och bäst av allt det är kul!

Mamma med ätstörningMed den här boken vill jag och Anna Ehn bryta tystnaden kring moderskap och ätstörningar. Vi vill sticka hål på seglivade myter om vem som får ätstörningar – och varför. Vi vill ta bort skammen och lätta på skulden så att mammor ska börja våga prata och söka hjälp. 


Sabine Neumann

Anas – från Damaskus till Malmö. Under två år träffas Sabine och Anas för att prata om Anas liv i Damaskus och hans resa till Malmö medan livet i Sverige samtidigt går vidare för honom. Vi får höra om pojken som tidigt förstod att han var annorlunda, som älskade att dansa och helst lekte med flickor. Vi får höra om böglivet i Damaskus och om vännerna som så småningom spreds ut över hela jordklotet.

Vi följer Anas på hans långa resa till Malmö , via Turkiet med gummibåt till Grekland och sedan till fots samt med buss och tåg över Europas olika gränser tills han anländer i Sverige, landet som han har hört så mycket gott om . En bok om vänskap, mod och längtan efter att få vara den man är.


Eva Robild

Konsten att beskära ger dig den kunskap du behöver för att göra säkra klipp. Den lär dig att lägga korrekta snitt med rätt redskap och ger dig svar på frågorna Hur, När och Hur mycket. Allt för att du med självförtroende ska kunna ta dig an såväl fruktträd som rosor, bärbuskar, klätterväxter, häckar, prydnadsträd, prydnadsbuskar, medelhavsväxter och barrväxter.

En instruktiv handbok för dig som aldrig beskurit förr, men också för dig som brukar beskära dina buskar och träd men känner dig osäker på om du gör rätt.

Boken utsågs till Årets Trädgårdsbok av Stockholms gartnersällskap 2021. Jag håller gärna föredrag på temat beskärning eller andra typer av föredrag baserade på mina 30 böcker, t ex Odla i pallkrage, När själen får grönska, Örtte & huskurer eller Chili  – 222 sorter att odla och äta.


Karin Salmson

Att välja bilderböcker – Normkritisk analys (Natur & Kultur). Författaren och föreläsaren Karin Salmsons nya bok riktar sig främst till förskolepedagoger, men kan också väcka intresse hos nyfikna föräldrar som vill ge sina barn fler möjligheter genom medvetna bokval. Karin håller även workshops för gymnasieelever i normkritisk bilderboksanalys. Karin har en bakgrund som journalist, förläggare och redaktör och har ett trettiotal böcker bakom sig för både barn och vuxna.

www.karinsalmson.se


Andreas Svanberg

Din värld har betydelse. Din vardag är lika giltig som din favoritförfattares vardag. Mysteriet på högstadiet – Vi skriver en bok tillsammans är en bok om kreativt skrivande. Boken fungerar som underlag i skrivövningar eller kan läsas som inspiration. Boken är uppdelad i 30 scener med tillhörande skrivtips. Alla tipsen är samlade i slutet av boken. Eleverna gestaltar varsin scen och tillsammans bildar avsnitten berättelsen. 

Var med och skriv boken Mysteriet på högstadiet. Miljöerna i detta arbetsmaterial är hämtade från Örkelljunga och den lokala festivalen Örkelljungadagarna. Man kan med fördel byta ut dessa mot sin egen hemorts miljöer.

Andreas Svanberg är författare och har mångårig erfarenhet av kreativt skrivande tillsammans med unga.


Anna Winberg Sääf

NORD Efter en ödesdiger olycka i tonåren står Alex ensam, arbetslös och med självkänslan på botten. När han får ett erbjudande som verkar för bra för att vara sant tvekar han inte en sekund. Det är ett eftertraktat jobb som Commis de Cuisine, köksassistent, på den världsberömda stjärnkrogen NORD i de jämtländska fjällen.

Anna Winberg Sääf är författare och föreläsare bosatt på Öland. Hon har tidigare skrivit ett flertal populära romaner för vuxna. År 2021 utsågs hon till Regionförfattare i Region Kalmar län. Tillsammans med Katarina Ekstedt har hon tidigare skrivit den framgångsrika serien Rekordskolan för läsare i åldern 6–9 år. NORD är deras första gemensamma spänningsroman för vuxna.

Pratar gärna om: Skrivprocessen, att skriva i flera olika genrer, att skriva tillsammans med någon annan, förlagsbranschen som jag jobbade i under flera år och den kommande bokens innehåll såklart! Vänder sig till vuxen publik som gillar spänning.


Elisabeth Östnäs

Kungens grav är en spännande, rå och magisk vikingahistoria och den första delen i Asynja-serien. När Disa tar sin brors namn och kämpar sig till en plats i Alsnökungens hird har hon allt att bevisa och siktet inställt på hämnd. Men livet hos Rävungarna, de yngsta krigarna, är hårdare än hon trott. När hon en natt tvingas vaka vid en gravkulle upptäcker hon att uråldriga krafter kallar på henne. Och att något inom henne svarar.
Elisabeth Östnäs och Lina Neidestam har kommit ut med första delen av fem. Serien Asynja är böcker som riktar sig mot alla från nio år. Nästa del släpps under våren 2022.

Dela i sociala medier