Publicerat: 11 oktober, 2022 Skrivet av: Hedvig van Berlekom | Läs mer

Göteborg läser 2022: Sun Axelssons Drömmen om ett liv

Invigning och startföreläsning på Stadsbiblioteket Göteborg 18 oktober kl 18

Datum: 18 obtober
Tid:
18.00
Plats:
Stadsbiblioteket Göteborg
Här hittar du eventet på Facebook.

Göteborg läser är ett läsfrämjande projekt som varje år utser en skönlitterär bok med göteborgsanknytning som utgångspunkt för bokcirklar, författarsamtal med mera. Syftet är att få så många göteborgare som möjligt att läsa och prata om samma bok.

Årets bok är Sun Axelssons Drömmen om ett liv från 1978 som nu ges ut av Ordfront förlag i pocket och finns tillgänglig på bibliotek och i bokhandlar med ett nyskrivet förord av göteborgsförfattaren Olivia Bergdahl.

Projektet invigs med ett samtal på Stadsbiblioteket mellan Jenny Högström, författare, projektledare och kritiker, och Olivia Bergdahl, tisdagen 18 oktober kl 18.

Sun Axelsson (1935-2011) växte upp i en villa i Slottskogen där hennes far var trädgårdsmästare och hon debuterade som författare 1959.

I Drömmen om ett liv, som var Axelssons genombrott och utsågs till Årets bok 1978, skriver hon levande, lättillgängligt och drabbande om uppväxt och ursprung.

Vad innebar det att vara kvinna, intellektuell och att skriva självbiografiskt i Sverige 1978? Och hur har den litteraturen påverkat oss idag?

Axelsson är född och uppvuxen i Göteborg och bodde sedan i Stockholm, Chile och Grekland, hon skrev kritik, reportage, barnböcker, filmmanus, gjorde tv och dokumentärer, och översatte bl a Neruda, Borges, Lorca och Harold Pinter. Hennes sista roman, Evighetens stränder, utkom 2001.

Drömmen om ett liv är första delen i Axelssons självbiografiska romantrilogi Ett eget liv, följd av Honungsvargar och Nattens årstid. Själv kallade hon boken för en ”själsbiografi”.

Göteborg läser drivs av Författarcentrum Väst i samarbete med Stadsbiblioteket Göteborg och hämtar inspiration från Stockholm läser som firar 20-årsjubileum under 2022 och dess amerikanska föregångare.

Kontakt

Jenny Högström 
E-post: jenny.hogstrom@forfattarcentrum.se

Läs mer på: forfattarcentrum.se/vast/goteborg-laser

Dela i sociala medier