Johnie Paikins stipendium

Johnie Paikins stipendium

Johnie Paikins stipendium delas ut vartannat år – vart fjärde till en ung, kämpande poet som bor i Göteborg.

Det är instiftat till minne av poeten Johnie Paikin, 1953 – 1996.

Författarcentrum Väst utser poetstipendiaten, övriga stipendiater utses av Judiska församlingen i Göteborg.
Tidigare Stipendianter utsedda av FCV är Mark Julin (2002) Sara Hallström (2006) och Mauritz Tistelö (2010).

Malik Farah har tilldelats stipendiet för 2014

Prissumman är på 5 000 kronor och -ceremonin ägde rum på Judiska församlingen i Göteborg 14 juni.

Juryns motivering:

En språkligt gränsbrytande poet som med hängivenhet söker egna villkor för sin poesi och sin litterära identitet och som med lekfullhet och integritet rör sig mellan tradition och expriment, mellan anpassning och motstånd, mellan här och där.

Malik Farah föddes 1979 eller 1980 i Punt i nordöstra Somalia.

Hans födelse registrerades inte så han känner inte till sin exakta ålder. Han kom till Sverige som flyktingbarn för knappt tjugo år sedan och bor i dag på Hisingen i Göteborg.

Poesin har alltid varit en del av Malik Farahs liv. Han kommer från en släkt av poeter; hans farfar och morfar var båda poeter i Somalia. Själv har han skrivit poesi i mer än tio år och skriver på svenska, somaliska och engelska.

Inspiration hämtar han från personliga upplevelser och dikterna har ofta utgångspunkt från Farahs egna erfarenheter och tankar.
Farah har läst Skrivarlinjen och Grafisk design på Sörängens folkhögskola och är aktiv på Frilagret där han arrangerar läsningar.

I en intervju i antologin Lost in migration beskriver han hur han befinner sig mellan två språk; han behärskar inte somaliskan som de äldre somalierna gör och inte svenskan som en svenskfödd.
Farah har medverkat i antologier som Lost in migration och En mild låg spark på smalbenet. 2011 kom hans debutdiktsamling, Lyrik odyssé.

Det juryn bland annat fastnat för är Farahs hängivna och, trots språkliga utmaningar, medvetna skrivande. Man kan också använda Farahs egna ord för att beskriva hans författarskap: ”Hellre går jag egen väg än följa nån annans steg.”