Publicerat: 31 mars, 2025

NaturLitt 2025

NaturLitt är en litterär programserie som knyter samman litteraturen med klimatfrågan. Under våren arrangerar vi tio publika evenemang i Göteborg och på olika orter i Västra Götaland. Programmet riktar sig både till vuxna och barn och evenemangen handlar om miljö, hållbarhet och natur ur olika perspektiv. Vi bjuder bland annat på workshop i att vika origami bland fåglar, soppmiddag på Nuntorp gård med samtal om hållbarhet, livskvalitet och vår koppling till naturen, Birding Therapy, poesi vid Hornborgasjön och samtal om litteraturens utopier och dystopier.

Projektet har initierats med inspiration från Författarcentrum Syd och stöds av Kulturrådet, Västra Götalandsregionen och Folkuniversitetet.

Program

26 mars: Panelsamtal, Litteraturens utopier och dystopier – in i framtiden, Botaniska Paviljongen Göteborg

Hur kan skönlitterärt gestaltade utopier eller dystopier, Science fiction och klimatfiktion (cli-fi) användas för att få oss att tänka kring vår gemensamma framtid och vårt klimat? Är utopi och dystopi två sidor av samma mynt – i så fall hur? Hur kan man hitta balansen mellan misströstan och hopp med hjälp av litteraturen och i skrivandet? Och hur central är litteraturens roll när det gäller vår bild av framtiden med dess möjligheter och begränsningar? Medverkande: författarna Jessica Schiefauer och Mats Söderlund samt forskaren Camilla Brudin Borg. Samtalsledare: Hanna Jedvik, ordförande Författarcentrum Väst. Poesiuppläsning med Pamela Jaskoviak. Tid: 19.00-20.30. Under kvällen erbjuder Botaniska Paviljongen servering av mat och dryck. Gå till Facebook-eventet. I samarbete med Jonsereds herrgård, Göteborgs universitet, Folkuniversitetet, Göteborgs Botaniska trädgård och Botaniska paviljongen.

10 april: Workshop med Malin Eriksson Sjögärd, Nuntorp gård, Brålanda

Workshop för barn med utgångspunkt i Malin Eriksson Sjögärds serie Rädda gården! I samarbete med Bokdagar i Dalsland och Nuntorp gård.

10 april: Författarkväll på Nuntorp gård, Brålanda

Tillsammans med Bokdagar i Dalsland presenterar vi: Författarkväll med Sanna Samuelsson och Maja Alskog Bredberg. Program: Kl 18 serveras en soppmåltid på Nuntorp Gård. Kl 19 Sanna Samuelsson läser ur sin kritikerrosade roman Mjölkat. Paus. Kl 19.50 Maja Alskog Bredberg, aktuell med boken Till växten – En kärlekshistoria, i samtal med Victor Estby. Gå till Facebook-eventet.

26 april: Sill: Berättelsen om havets silver, ett samtal med Tomas Andersson, Naturum i Kosterhavets nationalpark

Sillens betydelse kan inte överskattas. Den fångades och åts av människor redan för tusentals år sedan. Havets silver har mättat magar och skapat förmögenheter bortom vår fattningsförmåga. Genom åren har den glänst och simmat, men aldrig fått något riktigt erkännande. Inte förrän nu, med den här boken! Välkommen till ett samtal med bokens författare Tomas Andersson. Tid: 13.30-15.00. Gå till Facebook-eventet. I samarbete med Kosterhavets nationalpark.

26 april: Workshop med Annika Rockström för vuxna och barn, Naturum i Kosterhavets nationalpark

Naturen och framförallt havet har alltid intresserat författaren och illustratören Annika Rockström. Nu bjuder vi på en workshop för vuxna och barn med utgångspunkt i havet och havets djur. I samarbete med Kosterhavets nationalpark.

10 maj: Birding Therapy med Hakim Abdi vid Lärjeån i Angered

Möt fågelskådaren och klimatforskaren Hakim Abdi i en intressant och rogivande promenad vid Lärjeån. Promenaden hålls på engelska, men alla fåglar omnämns självklart på svenska och det går också bra att ställa frågor på svenska. Hakim talar även arabiska och somaliska. Promenaden riktar sig till vuxna. Hakim Abdi är forskare vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap i Lund. Han har varit en ivrig fågelskådare sedan 14 års ålder. Utgångspunkten i Birding Therapy är att ta det långsamt. Genom att ta det långsamt kan man verkligen njuta av upplevelsen utan överansträngning. Tid: 15.00. Plats: Samling vid huvudingången till Blå stället, kl 14.45, för gemensam promenad till Lärjeån. Tips! Vuxen med barn som klarar sig utan förälder kan gå Hakim Abdis fågelpromenad medan barnet deltar i Kristina Sigunsdotters workshop. I samarbete med Angereds Bokmässa. 

10 maj: Poesi och origamin med Kristina Sigunsdotter, vid Lärjeån i Angered

Författaren Kristina Sigunsdotter hjälper dig att vika origami och/eller skriva dikter om vad du sett ute i naturen, kring Lärjeån. Dikterna kan hängas upp i vårt poesiträd! Workshopen riktar sig till barn från 6 år. Kristina Sigunsdotter skriver böcker för barn och vuxna, poesi, låttexter och dramatik. Tillsammans med Ester Eriksson belönades hon med Augustpriset 2020 – årets svenska barn- och ungdomsbok för Humlan Hanssons hemligheter. Våren 2025 är hon aktuell med Björnkällan, en magisk berättelse om arv, plats och vänskap. Illustrerad av Emma Ekstam. Tid: 15.00. Plats: Samling vid huvudingången till Blå stället, kl 14.45, för gemensam promenad till Lärjeån Tips! Vuxen med barn som klarar sig utan förälder kan gå Hakim Abdis fågelpromenad medan barnet deltar i Kristina Sigunsdotters workshop. I samarbete med Angereds Bokmässa. 

11 maj: Samtal och läsning med Tomas Bannerhed, Naturum Hornborgasjön

Tomas Bannerheds senaste böcker är En vacker dag från 2021, en skildring av en lång dag i maj på Lovö i Mälaren, från taltrastens första strofer i ottan till morkullans skugglika flykt i skymningen, och Hemma vid myren, som utkom hösten 2023 och samlar ett femtiotal texter om naturen i våra liv. Båda dessa böcker är rikligt illustrerade av konstnären Mattias Bäcklin. Välkommen till samtal och uppläsning i samarbete med Naturum Hornborgasjön.

11 maj: Workshop för barn med författaren och illustratören Jessika Berglund, Naturum Hornborgasjön

Jessika Berglund är författare och tecknare med bakgrund i fältbiologerna. I samarbete med Naturum Hornborgasjön bjuder vi in till en workshop med utgångspunkt i natur och fåglar. I samarbete med Naturum Hornborgasjön.

19 maj: Workshop för barn med författaren Kerstin Lundberg Hahn och forskaren Camilla Brudin Borg, Botaniska trädgården

Workshop på tema utopier och dystopier, i Botaniska trädgården. Kerstin Lundberg Hahn är aktuell med Tunnelbarnen: Spänning, skräck och framtidsvisioner för mellan- och högstadiet. Camilla Brudin Borg är litteraturforskare och universitetslektor. Genom forskningsprojektet Utopian Stories ville hon och hennes kollegor samla in positiva framtidsberättelser. Hur kan genrer som utopier eller dystopier användas för att tänka om framtid och klimat? Vad är det för framtidsbild de här berättelserna presenterar?

Dela i sociala medier