…och vinnarna av Norrlands litteraturpris 2019 är

…och vinnarna av Norrlands litteraturpris 2019 är

(Foto: Maria Broberg)

I kategorin vuxenlitteratur får Linnea Axelsson priset för romanen Ædnan och i kategorin barn- och ungdomslitteratur Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Widmark för romanen Vi skulle segla runt jorden.

Linnea Axelsson tilldelas Norrlands litteraturpris 2019, i kategorin vuxenlitteratur, för sin roman Ædnan med motiveringen:

Med beundransvärd lojalitet mot formen, breda penseldrag tecknande allt från det lilla till det oöverskådliga och en utbildande såväl som förlåtande ton binder Linnea Axelsson i Ædnan samman hundratals ögonblicksbilder till en prosaiskt utformad diktkrönika, där berättelsen om ett fåtal samiska familjer gestaltar hundratals år av förtryck. Det är ett flödande epos som försöker bearbeta trauman efter skallmätningar och tvångsförflyttningar såväl som lyfta samtida frågor om klimatförändringar och nedmonteringen av landsbygden, alltid med lika stor respekt för berättelsen som för den som berättar.

Linnea Axelsson kunde själv inte närvara vid prisutdelningen, men skriver: “Det känns hedrande att Ædnan tilldelas det här priset som flera böcker jag älskar har fått tidigare. Innerligt tack.”

Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Widmark tilldelas Norrlands litteraturpris 2019, i kategorin barn- och ungdomslitteratur, för sin roman Vi skulle segla jorden runt med motiveringen:

Genom ett balanserat språkbruk, dekorerat med portioner av stilistisk lekfullhet, och utan att avslöja varken för lite eller för mycket, berättar Anna Sundström Lindmark i Vi skulle segla runt jorden om Agnes liv dagarna före och efter hennes pappas självmord. Vad trubbiga ord i en ung flickas hjärta inte förmår förklara lämnas till Elisabeth Widmarks bilder att berätta, som i samspråk med den skrivna berättelsen pedagogiskt gestaltar hur bearbetandet av sorgen efter en anhörigs självmord kan gå till.

Priserna delades ut vid det årliga Sommarmötet som 2019 ägde rum på Hola FHSK 4-7 juli.

Övriga nominerade till Norrlands litteraturpris 2019

Vuxenlitteratur

Allting växer, Lyra Koli, Modernista

Mördarens mamma, Ida Linde, Norstedts

Nordisk fauna, Andrea Lundgren, Natur & Kultur

Robert Smith och jag, Peo Rask, Black Island Books

Barn- och ungdomslitteratur

Närmare kommer vi inte, Anneli Furmark, Wibom Books

Jag heter Beata, Katarina Kieri, Lilla Piratförlaget

Vilma och skolan/Vilma ja koulu, Lina Stoltz, Barents Publisher

Ättlingarna. Hotet, Mats Söderlund, Rabén & Sjögren