Publicerat: 12 september, 2016 Skrivet av: Jacob Akerstrom | Författarcentrum Norr

OCH VINNARNA AV NORRLANDS LITTERATURPRIS 2023 ÄR…

I kategorin vuxenlitteratur får Mikael  Yvesand  priset för sin debutroman Häng City och i kategorin barn- och ungdomslitteratur Lina Stoltz för romanen Viskning mellan väggarna.

Mikael Yvesand, uppvuxen i Luleå, tilldelas Norrlands litteraturpris 2023, i kategorin vuxenlitteratur, för sin roman Häng City (Bokförlaget Polaris) med motiveringen:

”Med absolut träffsäkerhet fångas i Häng City en pojksommar strax innan tonåren. Här gestaltas en skärva tid, där skateboards och MTV kommer till liv i kompisgängets riktningslösa tillvaro bland villakvarteren i Luleå under sent 1990-tal. Mikael Yvesand leker med romanens form och skapar spänningsverkan mellan polisförhör och vittnesmål blandat med det vuxenfria sommarlovets prepubertala jargong. Häng City är en egensinnig debutroman som bryter nya vägar för vad den norrländska litteraturen kan vara”.

Lina Stoltz, bosatt i Luleå nominerad till priset även 2019, tilldelas Norrlands litteraturpris 2023, i kategorin barn- och ungdomslitteratur, för sin roman Viskning mellan väggarna (Barents publisher) med motiveringen:

”I det hemsökta mysterieäventyrets språkdräkt utforskar Lina Stoltz i Viskning mellan väggarna släkten, rötterna och arvets betydelse för nutiden. Här återfinns också slitningarna mellan föräldraskapets makt och vilsenheten i att vara ett barn som tvingas finna sig till rätta på en ny och skrämmande plats. Glappet mellan en pojkes oro och en vuxenvärld som vägrar lyssna skrivs fram med en penna helt lojal med barnets upplevelser och känslor”.

Övriga nominerade i kategorin vuxenlitteratur:
Mattias Alkberg,
Inga bekymmer-bekymret (Teg Publishing)

Mikael Berglund, Ovanjorden (Bonniers)

Andrea Lundgren, Den underjordiska solen (Natur & Kultur)

Ella-Maria Nutti, Kaffe med mjölk (Wahlström & Widstrand)

I kategorin barn- & ungdomslitteratur:

Malin Fjellborg, Kanske är det längtan (VOX)
Camilla Lagerqvist, text & Lina Blixt, bild,
Mörka julnätter (Bonnier Carlsen)

Maria Hellbom, Älgkungen (Bonnier Carlsen)
Anna Sundström Lindmark, text & Elisabeth Widmark, bild
Vera Vem? ( Bokförlaget Hedvig)

Om Norrlands litteraturpris

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska

litteratursällskapet/Författarcentrum Norr (tidigare Norrländska författarsällskapet/FC Norr), sedan 2014 i två kategorier: vuxenlitteratur samt barn-och ungdomslitteratur. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet. Inledningsvis delades det ut till ett lovande norrländskt författarskap, men har sedan ett antal år tillbaka kommit att delas ut till föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling. Prissummorna är 10 000 kronor och delas ut vid det årliga sommarmötet den 9 juli på Hola FHSK.

För mer information

Elin Grelsson, ordförande, styrelsen@norrlitt.se, 070-3237988

www.norrlitt.se

www.forfattarcentrum.se/norr

Dela i sociala medier