Publicerat: 17 maj, 2024

Möt våra ambassadörer för På riktigt – sakprosa i skolan

Författarcentrum Öst driver sedan 2022 det läsfrämjande projektet På riktigt – sakprosa i skolan. Nu har vi utsett tre ambassadörer som genom sitt stora intresse för barns läsning vill stödja projektet för att inspirera fler lärare och skolbibliotekarier att arbeta med sakprosa i skolan. Nedan kan du läsa om vilka de är och få deras bästa tips för ett lyckat författarbesök!

Bengt-Erik Engholm, författare

Berätta vem du är!
Jag är författare och har snart skrivit 20 faktaböcker för barn – några tunna och lättlästa och andra betydligt tjockare och lite svårare. Hösten 2023 fick jag och illustratören Lina Blixt Carl von Linné-plaketten för boken Korpen – fakta och myter. Ända sedan jag började skriva fakta har jag varit ute i skolor och berättat om hur jag gör när jag skriver en bok, men jag har även engagerat mig särskilt i facklitterära frågor, som till exempel om hur vi faktaboksförfattare ska få komma ut och möta elever för att inspirera till mer läsande.

Varför är du med i projektet På riktigt – sakprosa i skolan?
Författaryrket är till stora delar ett ensamjobb och det är svårt att veta hur böckerna man skriver tas emot och hur de används av läsare och lärare. Därför är det både väldigt roligt och mycket nyttigt att komma ut i skolorna och inspirera till läsande men också skrivande av egna faktatexter.

Vad är det roligaste med att göra författarbesök om faktaböcker?
Att vara ute med just faktaböcker är så kul för det ligger så nära det klasserna jobbar med dagligen. Att ta reda på fakta. Att faktavärdera. Att skriva så att läsaren förstår. Allt det där gör att jag snabbt hamnar i en situation där det känns som om jag pratar med kollegor när jag hör elevernas frågor och även deras svar på mina frågor. Att ta del av elevernas tankar är det allra roligaste.

Har du något tips till lärare som vill arbeta mer med faktaböcker och författarbesök?
Ett generellt råd till lärare som verkligen vill arbeta med faktatexter är att ta ner garden och låta sig förundras. Carl von Linné lär en gång sagt: ”Förundras över allt, även det mest vardagliga”. I det citatet ligger väldigt mycket: allt omkring oss är spännande och som lärare är det bra att förundras tillsammans med eleverna, att inte veta allt, utan att ta reda på saker tillsammans. Då blir det härliga stunder. Inför författarbesök är det fint om klassen får tid att bekanta sig med författarens böcker. Det går faktiskt alldeles utmärkt att läsa högt även ur faktaböcker. Hinner klassen även med att fundera kring böckerna, ämnena och själva skrivandet och skriva ner några frågor till författaren innan besöket är det guld värt. Grunden för ett bra författarbesök är förförståelse och förväntan!

Cilla Dalén, skolbibliotekarie, Enbacksskolan

Berätta vem du är!
Jag har arbetat som skolbibliotekarie i Tensta, Stockholm, i 15 år. I somras startade jag webbsajten faktabok.se tillsammans med Annelie Drewsen, där recenserar och skriver vi funderingar om faktaböcker. Det finns ett Instagramkonto också som heter likadant som sajten, och så har jag just gjort en bok som heter Faktaboken i skolan – för läslust och lärande utgiven på Natur & Kultur.

Vad är det bästa med besök av en fackboksförfattare?
Författarbesök är alltid roligt! Det speciella med att ha en fackboksförfattare på besök är de har nördat in sig på ett eller flera spännande ämnen och att de kan prata om sin egen informationssökning och källkritik. Det här att det finns människor bakom all information är otroligt viktigt att både vi vuxna och våra elever förstår på djupet.

Hur brukar du förbereda eleverna inför ett författarbesök?
Det viktigaste är förstås att läsa böcker av författaren tillsammans med eleverna, det är det oftast lärarna som gör. När man läser tillsammans ska man locka eleverna att fundera vidare, att de får formulera frågor utifrån det de läser. Det är bra både för förståelsen och engagemanget, och en del av frågorna kanske sedan passar bra att ställa till författaren.

Ge dina två bästa tips för ett lyckat författarbesök!
Ha kontakt med författaren innan och berätta hur ni förberett er. Och var själv nyfiken och intresserad under besöket.

Fredrik Sandström, lärare, Gäddgårdsskolan

Berätta vem du är!
Jag är lärare i svenska, redaktör för Lektionsbanken och krönikör på Vi Lärare. Jag är ledamot i Skolforskningsnämnden (Skolfi). Jag har skrivit läromedel och varit redaktör för ett antal skönlitterära antologier I läslyftets spår som delats ut i socioekonomiskt utsatta områden.

Berätta om ett författarbesök med en faktaboksförfattare som ni haft på din skola!
Hana Al-Khamri besökte våra årskurs åttor nyligen i samband med ett projekt om medier. Vi hade belyst medielandskapets utveckling, journalistikens uppdrag, villkor och förutsättningar i olika delar av världen, samt vilka möjligheter och risker som finns med sociala medier. Hana berättade om sin uppväxt och drömmar om journalistyrket, samt hur det var att verka som journalist (och kvinna) i Saudiarabien.  

Hur brukar du förbereda eleverna inför ett författarbesök?
I fallet ovan med Hana hade vi dels läst om journalistyrket i olika delar av världen, dels lyssnat på delar av hennes sommarprat. Jag hade också berättat en del om Saudiarabien och det jag kunde ta reda på om Hana. 

Ge dina två bästa tips för ett lyckat författarbesök!
Berätta, läsa eller titta på något som säger något om VEM det är som ska besöka eleverna. Att läsa något som personen har skrivit för att få en inblick i dennes författarskap.

Läs mer om På riktigt – sakprosa i skolan här. Projektet drivs med stöd från Natur & Kultur.

Har du frågor eller vill boka ett författarbesök, kontakta Emelie Kellnberger, emelie@forfattarcentrum.se  

Dela i sociala medier