Publicerat: 21 september, 2022 Skrivet av: Elnaz Baghlanian | Aktuell Nyhet Författarcentrum Öst

Arbetarlitteratur – finns den i dag?

Datum: Torsdag 6 oktober 2022
Tid: 18:30–20:00
Plats: Farsta bibliotek

Är arbetarlitteratur ett gångbart begrepp idag? Arbetarlitteraturens första storhetstid inföll under det framväxande folkhemmets 1930-tal, den andra under 1970-talets vänstervåg och den tredje under 1990-talet. Hur ser den ut i dag? Med utgångspunkt i årets Stockholm läser-bok, ”Huset vid Flon” av Kjell Johansson, samtalar vi om arbetarlitteraturen då och nu – och kanske även imorgon.

Programmet är ett samarbete mellan Författarcentrum Öst och Kulturhuset Fanfaren.

Fri entré

Medverkande
Alice Dadgostar (född 1995), bor i Göteborg och är verksam som journalist. Hon debuterade 2019 med Roxy. Hon är nu aktuell med ”Göra mig förtjänt” – en roman om att arbeta på förskola, om den otrygga tillvaron som ständig vikarie och längtan efter att finna sin plats.

Göran Greider (född 1959) är författare, politisk debattör och chefredaktör på Dala-Demokraten och ofta närvarande i diskussioner om klassfrågor och arbetarlitteratur. Han debuterade år 1981 med diktsamlingen ”Vid fönstret slår ensamheten ut”, och har sedan dess givit ut ett tiotal diktsamlingar samt essäer, debattböcker, och ett stort antal tidningsartiklar. Han är senast aktuell med boken ”Stuglandet”.

Wanda Bendjelloul (född 1975) är journalist och filmkritiker, med uppdrag för bland annat TV4 och Dagens Nyheter. Hon debuterade 2020 med ”Dalenglitter. En roman om hårt arbete”. Det är berättelsen om en ung kvinnas uppväxt i Enskededalen i södra Stockholm, om ursprung och klass och slitet på en snabbmatsrestaurang.

Rasmus Landström (född 1985) är litteraturkritiker. Hans texter publiceras i bland annat Aftonbladet, ETC, Göteborgs-Posten och Helsingborgs Dagblad. 2020 gav han ut ”Arbetarlitteraturens återkomst”. I den skildrar han hur proletärdikten lämnade fabriken och potatisåkern och klev in i det moderna tjänstesamhället.

Om Stockholm läser

Inom Stockholm läser anordnas varje år bokcirklar, författarsamtal och andra evenemang med anknytning till en utvald bok. Tanken är att så många stockholmare som möjligt ska läsa en och samma bok och prata om den. I år läser vi ”Huset vid Flon” av Kjell Johansson. Den utkom 1997 och skildrar skuggan av folkhemmet, där klasskillnader förträngts snarare än avskaffats. Den utspelar sig i Midsommarkransen under Sveriges rekordår, i skiftet mellan fyrtio- och femtiotal.

Dela i sociala medier