Publicerat: 16 juni, 2023 Skrivet av: Elnaz Baghlanian | Aktuell Nyhet Författarcentrum Öst

Författarcentrum Öst stolt samarbetspartner till Den stora läsutmaningen

Från och med i år är Författarcentrum Öst ny samarbetspartner till Den stora läsutmaningen. Vi är med och sponsrar tävlingen med två författarbesök.

Den stora läsutmaningen är en årlig tävling som riktar sig till elever i årskurs 4. Den fjärdeklass som läser mest under höstterminen vinner. Tävlingen vill uppmuntra till läsning med både bredd och höjd. Alla läser på sin nivå och efter intresse och smak, men med en gemensam nämnare: ju fler böcker vi läser, desto bättre läskondis och större ordförråd får vi. 

Bakom tävlingen står Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Adlibris.

Ett av Författarcentrum Östs mål är att stärka samverkan mellan kulturlivet och skolan. Vi är därför väldigt glada att vara med och stötta Den stora läsutmaningen med två författarbesök. Författarbesök är ett effektivt sätt för att öka elevers läslust – genom möten med författare, som berättar om skrivande och läsning, kan man väcka elevernas läsintresse. 

Läs mer här: denstoralasutmaningen.se

Hur går det till?
Du som lärare anmäler klassen till Den stora läsutmaningen, sedan är det bara att sätta igång att läsa. 

När börjar tävlingen?
Tävlingen startar 15 september. Tid ni läst innan det datumet räknas inte, men har säkert varit bra uppvärmning. Sista läsdag är 1 december.

Varför en läsutmaning?
Vårt mål är att uppmuntra till läsning med både bredd och höjd. Alla läser på sin nivå och efter sina intressen och sin smak, men med en gemensam nämnare: ju mer vi läser, desto bättre läskondis och större ordförråd får vi. 

Varför just fjärdeklassare?
Utredningar har visat att barns läsintresse sjunker i mellanstadieåldern. En del barn har kanske inte läst så många böcker innan dess heller. Vi vill att alla barn ska få möjlighet att göra orden och språket till sitt, för att förverkliga sig själva och bygga vårt gemensamma samhälle och vår demokrati.

Kostar det någonting?
Nej, det är gratis att vara med i tävlingen.

Fotograf: Sebastian Folcker

Dela i sociala medier