Publicerat: 30 november, 2022 Skrivet av: Elnaz Baghlanian | Aktuell Nyhet Författarcentrum Öst Läs mer

Stockholm läser fyller 20 år, panelsamtal 8 december

Stockholm genom litteraturen eller litteraturen genom Stockholm 

Datum: 8 december 2022

Tid: 18:00–19:00

Plats: Tranströmerbibliotekets vuxenavdelning

En stad, en bok. Men vad är det för en stad? I år fyller Stockholm läser 20 år. Vi bjuder in till ett jubileumssamtal på Tranströmerbiblioteket med Kjell Johansson, Inger Edelfeldt och Elise Karlsson. Samtalet tar sin utgångspunkt i Stockholmsskildringen. Hur skriver sig staden hos de olika författarna och hur skrivs människorna genom staden? Vilket Stockholm möter vi genom de olika författarna? 

Välkommen att delta i Stockholms största bokcirkel och till ett litterärt samtal om stadsskildringen av en hemstad.

Biljetter bokar du via bibliotekets hemsida.

Medverkande

Elise Karlsson (född 1981)är litteraturkritiker, förläggare och författare till en rad kritikerhyllade romaner. Romanen Klass utspelar sig i en rörelse mellan huvudkaraktären Helens studier på Frescati och barndomens Rinkeby. Staden är en återkommande arkitektonisk del av dramaturgin i Karlsson romaner.

Inger Edelfeldt (född 1956) är verksam som författare och konstnär, hennes roman Det hemliga namnet utsågs till 2016 års Stockholm läser bok. Hon har givit ut en lång rad romaner och vunnit en stor publik och flera litterära priser. Många av Edelfeldts romaner rör sig genom Stockholm som fond.

Kjell Johansson (född 1941) är författare uppvuxen i Midsommarkransen. Hans roman Huset vid flon utsåg till 2022 års Stockholm läser bok. Romaneningår i en triologi tillsammans med Sjön utan namn och Rummet under golvet och har vunnit en stor publik. Romanerna tar alla sin utgångspunkt i Johansson barndomskvarter och skildrar udda människor i samhällets utkant. Johansson har bland många andra litterära utmärkelser tilldelats Ivar Lo-priset 2007.

Moderator:

Annina Rabe (född 1963) är kulturjournalist och kritiker med litteratur som huvudämne. Hon recenserar regelbundet skönlitteratur och tv i bland annat Svenska Dagbladet och Sydsvenskan. 2005-2007 satt hon i Augustjuryn för skönlitteratur.

Om Stockholm läser

Inom Stockholm läser anordnas varje år bokcirklar, författarsamtal och andra evenemang med anknytning till en utvald bok. Projektet gör läsningen till en gemensam upplevelse och uppmuntrar till möten, diskussioner och debatt som stockholmarna kan ta del av och/eller medverka i. Stockholm läser är ett samarbete mellan Författarcentrum Öst och Stockholms stadsbibliotek med stöd från Kulturrådet. 

Foto

Inger Edelfeldt: Lars Werdelin

Elise Karlsson: Margareta B Sandebäck

Kjell Johansson: Sofia Runarsdotter

Annina Rabe: Gabriel Liljevall

Dela i sociala medier