Publicerat: 07 februari, 2023 Skrivet av: Elnaz Baghlanian | Aktuell Nyhet Författarcentrum Öst

Stockholm läser Till vår ära!  

Till vår ära av Alejandro Leiva Wenger är utvald till 2023 års Stockholm läser-bok. Var med i Stockholms största bokcirkel och samtala om boken!

Juryns motivering lyder:

”Med sitt stora litterära raffinemang och sin existentiella angelägenhet sände Alejandro Leiva Wengers debutbok chockvågor genom det litterära landskapet när den kom ut 2001. De självlysande och myllrande novellerna i Till vår ära skildrar sociolekternas, överlevnadsknepens och de förlorade drömmarnas utkantsstockholm på ett sätt vi aldrig hade fått möta det förut.”

Novellsamlingen Till vår ära är författaren och dramatikern Alejandro Leiva Wengers debutbok. Sex noveller som skakade om litteratursverige och beskrevs som banbrytande när de gavs ut för första gången för 22 år sedan. I förordet av nyutgåvan skriver författaren Donia Saleh: ”Den lilla novellsamlingen, inte längre än 123 sidor, skapar en reva, en ruptur, varifrån språket springer fram och expanderar. Ett snitt skärs i ögonen på den som läser och i det medvetande där novellerna tränger in”.   

I och med offentliggörandet går startskottet för Stockholms största läsecirkel 2023. Under året arrangeras flertal aktiviteter på Stockholms 40 bibliotek, såväl fysiska som digitala. Albert Bonniers förlag ger ut Till vår ära i en nyutgåva, som kommer att finnas till försäljning på stadens bibliotek. Stockholm läser-boken har en lång tradition av att ta sig upp på bibliotekens topplista över utlånade böcker, vilket visar på stockholmarnas engagemang.

Om författaren 

Alejandro Leiva Wenger (född 1976) är författare och dramatiker. Utöver debutboken Till vår ära, har han gett ut Fakta – tre pjäser (2015). Han är huvudsakligen verksam som dramatiker, med uppsättningar på bland annat Kulturhuset Stadsteatern, Folkteatern Göteborg, Unga Klara och Malmö Stadsteater. 2020 mottog han Karin Boyes litterära pris.

Om Stockholm läser

En stad, en bok det är mottot för Stockholm läser som är en läsecirkel i storformat. Inom Stockholm läser anordnas varje år bokcirklar, författarsamtal och andra evenemang med anknytning till en utvald bok. Tanken är att så många stockholmare som möjligt ska läsa en och samma bok och prata om den. Bland de 19 tidigare böcker inom Stockholm läser finns Doktor Glas av Hjalmar Söderberg, Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri, För Lydia av Gun-Britt Sundström och Norrtullsligan av Elin Wägner. Stockholm läser är ett samarbete mellan Författarcentrum Öst och Stockholms stadsbibliotek med stöd från Kulturrådet och Svenska Akademien. 

Foto: Sofia Runarsdotter

Dela i sociala medier