Publicerat: 09 oktober, 2024

Möt Sveriges nya läsambassadör, Agnes Török!

Agnes Török, poet och medlem i Författarcentrum Öst, är Sveriges nya läsambassadör för 2024–2026. Vi ställde fyra frågor om det nya uppdraget. 

Hur känns det att vara Sveriges nya läsambassadör? 

Otroligt kul och ärofyllt! Har varit enormt imponerad av min företrädare Nioosha Shams arbete och det känns så fint att få bära facklan som Läsambassadör kommande två år.

Vad är viktigast för dig i rollen som läsambassadör?

Det är viktigt för mig att vi utgår ifrån de unga själva. Därför kommer jag att starta ett antal lokala läsråd av och med unga bortom storstäderna för att tillsammans med dem utforska hur olika förutsättningar och behov kan bemötas med olika metoder och strategier. Där kommer unga själva vara experter. Det är också på tiden att vi breddar läsbegreppet. Som scenpoet och dramatiker har jag ofta jobbat med litteratur mot en kollektiv, deltagande publik snarare än en enskild, tyst läsare. Som läsambassadör kommer jag att arbeta med livelitteratur som läsfrämjande metod. Där inkluderar jag såväl högläsning, scenpoesi, sagostunder och textbaserad scenkonst som interaktiva och kollaborativa berättelseformer, lajv och rollspel.

Du lyfter vikten av att ta ungas kreativa skapande och läslust på allvar. Hur kan vi bättre ta vara på barns och ungas egna sätt att läsa och skriva?

Genom att ge utrymme, makt och röst till unga själva att berätta vad som ger praktiska förutsättningar och meningsfull motivation för läsande. Ungas läsråd är en sådan metod, men det finns gott om deltagarbaserade sätt att arbeta med unga för att främja läsande och stå upp för deras rätt att läsa. Det handlar också om att ta ställning i en vuxenvärld som ofta vill inspirera, men inte alltid är redo att avsätta resurser eller röja strukturella hinder som står i vägen för ungas läsande. Centralt är att skapa kontinuerlig kontakt med unga i ett visst område, att bygga tillit och relationer som möjliggör att unga vågar uttrycka sina åsikter, komma med initiativ och förslag.

Som läsambassadör vill du stärka ungas psykiska hälsa genomlitteratur. Kan du ge exempel på hur litteratur kan hjälpa till att hantera svåra känslor och psykisk ohälsa?

Åh vad fin fråga att få! Det finns ett helt fält som kallas biblioterapi, som handlar om att använda läsning och diskussioner kring böcker terapeutiskt. Men läsning kan också främja psykisk hälsa på mer småskaliga sätt – forskning visar att 20 minuters oavbrutet läsande kan sänka våra nivåer av stresshormoner avsevärt.  Böcker kan också spegla oss som på ett eller flera sätt bryter mot normer. Där kan läsandet agera motpol mot minoritetsstress och utgöra en trygg plats fri från strukturell diskriminering. Läsning kan få oss att känna oss mindre ensamma, i alltifrån att ha blivit dumpad eller haft ett bästisbråk till att förlora en närstående eller navigera kring klimatångest och framtidsoro.

Agnes Török är en spoken word-poet, författare, dramatiker och teaterregissör. Hen är ansvarig på det nystartade högskoleprogrammet Scenpoesi och Berättande vid Stockholms Musikpedagogiska Institut. Agnes Török håller ofta workshops och stöttar unga i skrivande och läsande. Boka hen via vår Författarförmedling.  

Fotograf: Susanne Kronholm

Dela i sociala medier