Publicerat: 29 november, 2022 Skrivet av: Elnaz Baghlanian | Aktuell Nyhet Författarcentrum Öst Läs mer

Vi gratulerar två medlemmar till Augustpriset 2022! 

Varmt grattis till våra medlemmar Ia Genberg och Nina van den Brink som tilldelats Augustpriset 2022! 

Ia Genberg får Augustpriset 2022 i kategorin skönlitteratur för Detaljerna och  Nina van den Brink i kategorin fackbok för Jag har torkat nog många golv. En biografi om Maja Ekelöf.  

Du kan boka författarbesök med dem via vår Författarförmedling. Länk nedan.

Foto: Sara Mc Key

Detaljerna, Ia Genberg, Weyler förlag

Juryns motivering: ”I Detaljerna blir en glödande feber en portal till det förflutna och de relationer som en gång betydde allt – i ett liv som inte längre finns. Med vemod, precision och lågmäld humor skriver Ia Genberg fram de skärvor som skapar en människa, och låter sin röst ljuda med omisskännlig klang. I den exakta känslan för de små detaljerna blir en hel värld levande.”

Boka Ia Genberg

Foto: foto Anna Svanberg

Jag har torkat nog många golv. En biografi om Maja Ekelöf, Nina van den Brink, Norstedts

Juryns motivering: ”Maja Ekelöf, städerska och ensamstående fembarnsmor, gjorde succé med sin dagbok Rapport från en skurhink från 1970. Nina van den Brink väver skickligt ihop Maja Ekelöf – städerska, hyllad författare, abortförespråkare och vänsteraktivist – med berättelser om städerskor i sin egen familj. De närgångna beskrivningarna av varje arbetsmoment och dess verkan på kroppen är nästintill poetiska. Boken är lika mycket ett starkt porträtt över ett av Sveriges mest gripande författarskap som en uppgörelse med välfärdsbygget som inte kom alla till del.” 

Boka Nina van den Brink

Dela i sociala medier