Publicerat: 18 oktober, 2022 Skrivet av: Hedvig van Berlekom | Författarcentrum Väst Läs mer

Boknytt i Väst

Författarcentrum Väst tipsar om nyutgivna och kommande böcker av våra medlemmar! Planerar du för att boka in en författare? Här nedan finns tips om aktuella författarskap bland våra medlemmar med nyutgivna böcker. Presentationen innehåller en stor blandning som presenteras –  från barn- och ungdomsboksförfattare till poeter, prosaister och fackboksförfattare. Allt för att visa på den bredd som Författarcentrum Västs medlemmar representerar. Besök oss på Författarförmedlingen!

Anna Nygren

Aktuell bok: När jag åker hem, Lesbisk pocket

När jag åker hem är en roman om landsbygd, beroende och längtan.

Vad jag gör under författarbesöken: Jag är van vid att arbeta kreativt med barn och unga, att hålla skrivarworkshops utifrån främst poesi och dramatik. Jag jobbar även med vuxna.

Anna Nygren

Aktuell bok: Allt jag äger och har, it-lit

Allt jag äger och har är en roman i tusen genrer. Det är en distanslös hängivelse till misslyckandet, ett groteskt relationskomplex, en dikt om skogen, hästarna och kropparna. Den jobbar med ryktesspridning och kannibalism och sjukdom. 

Vad jag gör under författarbesöken: Jag är van vid att arbeta kreativt med barn och unga, att hålla skrivarworkshops utifrån främst poesi och dramatik. Jag jobbar även med vuxna.

Jeanette Bergenstav

Aktuell bok: Nattrov, Norsdets förlag

Nattrov är en tät, välskriven deckare om den orädda frilansjournalisten Jennifer Sundin. Det är den fristående uppföljaren till Syndoffer, som utsågs till en av årets bästa debuter och fick ett strålande mottagande av både läsare och recensenter.

Vad jag gör under författarbesöken: Jag erbjuder olika typer av författarbesök på skolor, förskolor och bibliotek.

Lylly Emme

Aktuell bok: Skrivkramp, Historiska media

Skrivkramp är den andra fristående delen i serien Skrivsystrar som på Lilly Emmes typiska vis blandar humor med ett mer allvarsamt tema.

Ann-Charlotte Ekensten

Aktuell bok: Tomtar, Nypon förlag

Boken behandlar kortfattat och spännande tomtens historia. Främst den svenska hustomtens liv och leverne beskrivs, men även andra tomtars. Läsaren får ta del av skrönor och sägner från äldre tider, men får också läsa om historiska personer som hjälpt till att hålla tron på tomten vid liv.

Vad jag gör under författarbesöken: Jag vill förmedla läsglädje vid mina författarbesök!

Ann-Charlotte Ekensten

Aktuell bok: Full gas, Nypon förlag

En bok om hur svårt det kan vara att stå emot grupptryck, och hur det blir för Anton när hans kompisar vill något han innerst inne vet är fel.

Vad jag gör under författarbesöken: Jag vill förmedla läsglädje vid mina författarbesök! Det är med ledstjärnan ”läsglädje för alla, oavsett förutsättningar” som jag skriver böcker på lättläst svenska för barn, unga och vuxna. 

Evelina Varas

Aktuell bok: Sommardagbok -22, Poesiwerken Publishing

En dagbok från sommaren, som har publicerats på Facebook löpande under sommaren men nu presenteras i omarbetad form. Boken är en uppföljare till Sommardagbok -19, och en hommage till Duras Sommaren -80.

Vad jag gör under författarbesöken: Erbjuder läsningar, workshops, författarsamtal, kurser, performanceframträdanden med mera.

Birgitta Bergin

Aktuell bok: En hamn i stormen, Piratförlaget

En hamn i stormen är en relationsroman med spänningsinslag, där Birgitta Bergin ännu en gång visar hur insiktsfullt och skickligt hon skildrar.

Vad jag gör under författarbesöken: Allt beror på målgruppen! Men i huvudsak berättar jag om mitt författarskap, mina romaner och karaktärer som är hämtade från det verkliga livet även om de är påhittade. Hur man som kvinna, mitt i livet, tvärvänder i sin karriär och gör det som man älskar mest: skriva! 

Stina Nilsson

Aktuell bok: Det svarta havet, Bonnier Carlsen

Det är andlöst och smärtsamt spännande när Stina Nilsson avslutar trilogin om Liv och Frida med Det svarta havet. Stina Nilsson är vinnaren av Bonnier Carlsens stora manustävling 2020. Läs också vinnarboken Det svarta regnet och uppföljaren Den svarta staden.

Vad jag gör under författarbesök: Jag berättar om mina böcker och skrivande och hur en bok blir till. Eftersom jag själv började skriva i ung ålder under skoltiden så vill jag uppmuntra skrivandet och visa vad man kan göra med den vilda fantasin. Läs mer!

Frida Naemi Persson

Aktuell bok: Alla våra vagnar, Lilla Piratförlaget. Illustrationer: Sara Gimbergsson.  

Tänk vad många vagnar som omger de minsta barnen och hur roliga de är att sitta i, skjuta framför sig och titta på!

Frida Naemi Persson, född 1984, är författare och bibliotekarie med fokus på språkutvecklande och läsfrämjande verksamhet för barn. Läs mer!

Sara Gimbergsson

Aktuell bok: Alla våra vagnar, Lilla Piratförlaget. Text: Frida Naemi Persson.
Vad jag gör under författarbesök: Jag arbetar med mindre grupper om 7 – 10 barn. Jag och barnen pratar om känslor. Om olika känslor som glad, arg, ledsen…. hur känslan känns och hur vi ser ut i kroppen och ansiktet vid en viss känsla. Tillsammans med mig målar barnen dom olika uttrycken. Läs mer!

Frida Naemi Persson

Aktuell bok: Rysligt mysigt, Halloween, Rabén & Sjögren. Illustrationer: Moa Graaf.
Det är regnigt, riktigt ruskigt. Rysligt mysigt, Halloween! Smarrigt godis, läskigt bus, hemska pumpor, tända ljus.

En bok helt tillägnad barnens favorithögtid: Halloween!

Jenny Alm Dahlgren

Aktuell bok: Karims katt, Bonnier Carlsen. Illustrationer: Lovisa Lesse.

Lättläst för alla djurälskare! Serien ”Djurgänget”, om husdjur och kompisar, ligger på Bonnier Carlsens lättläst-nivå ”Lätt att läsa” – för barn som lästränar och vill ha lite text och mycket bilder på varje sida. 

Vad jag gör under författarbesöken: Målet är att ha en härlig stund tillsammans och väcka barnens nyfikenhet kring läsning och skrivande. Jag anpassar upplägget efter barnens ålder, gruppens storlek, eventuella önskemål m.m. Läs mer!

Mats Erasmie

Aktuell bok: Villa Svea, Hoi Publishing
Villa Svea är den avslutande delen i Dödskaravantrilogin. En roman om svenskarna som flydde fattigsverige för Argentina för 100 år sedan.

Vad jag gör under författarbesöken: Föreläser med mycket tempo, interaktion, humor och dialog om den faktiska bakgrunden till de historiska romanerna Dödskaravanen, Silverfloden och Villa Svea. Läs mer!

Kamilla Oresvärd

Aktuell bok: Cirkusprinsessan, Norstedts
Cirkusprinsessan är första delen i en ny nervkittlande spänningsserie av Kamilla Oresvärd, om den oberäkneliga och egensinniga Greta Leikler.

Vad jag gör under författarbesöken: Jag talar exempelvis om mitt författarskap, hur man skriver en spänningsroman, hur man kombinerar livet som författare med en chefsroll i näringslivet och hur viktigt det är att ta tag i sina drömmar och att ägna sig åt det man brinner för. Läs mer!

Jessica Lincke

Aktuell bok: Reningseld, Whip Media
När blir någonting oförlåtligt? Hur kan olika människors trauman bindas samman till ett helvete? Och hur renar man sitt samvete?

Vad jag gör under författarbesöken: Jag är flexibel och som författare med bakgrund som föreläsare utgår jag gärna från en frågeställning som är specifik för din grupp, vare sig det gäller elever eller utbildningssamordnare. Läs mer!

Ann Wigforss

Aktuell bok: Reningseld, Whip Media
Handbok för kommunikationsförmedlare.

Vad jag gör under författarbesöken: Läser ur egna verk, om så önskas tillsammans med musiker. Gör gärna författarbesök hos sociala myndigheter av olika slag, t ex sjukvården och barnomsorgen, men även i skolan för lärare  Läs mer!

Christina Lindström

Aktuell bok: Totalt bortglömd, B Wahlströms Bokförlag
Totalt bortglömd är en skruvad historia, full av humor och oväntade vändningar.

Vad jag gör under författarbesöken: Tyngdpunkten i mitt framträdande kan ligga på skrivande i sig, vikten av läsning eller mer på något av de teman mina böcker behandlar, beroende på vad vi kommer överens om. Läs mer!

Pia Hagmar

Aktuell bok: Totalt bortglömd, B Wahlströms Bokförlag
Totalt bortglömd är en skruvad historia, full av humor och oväntade vändningar.

Vad jag gör under författarbesöken: Om jag får säga det själv så tror jag faktiskt att jag är rätt bra på att locka fram både skriv- och läslust hos både barn och vuxna. Det brukar bli en bieffekt när jag är ute och gör författarbesök, dels berättar jag lite om hur det är att vara författare men mest om hur man går tillväga när man ska skriva en historia.  Läs mer!

Ebba Berg

Aktuell bok: Böghög, Bokförlaget Hedvig
Böghög är en berättelse om att våga ta kommandot i sitt liv. Men också om förälskelse som gör att kroppen värker, överbeskyddande föräldrar och om vänner som gör livet både svårare och bättre.

Vad jag gör under författarbesöken: Min bokserie om Abel, Klara och de andra i Lyckeskolan vänder sig till barn som håller på att lära sig läsa. Under mina författarbesök läser jag ur böckerna och de samtal som följer handlar om kärlek och andra livsviktiga känslor, om familjer, problemlösning och kommunikation. Läs mer!

Ebba Berg

Aktuell bok: Vill du vara ihopp, Katja Virtanen?, Illustrationer: Carl Flint, Olika förlag
Nu är det Katja Virtanen i klassen som har huvudrollen! Varje bok i serien handlar om ett nytt barn. Ebba Berg lyfter kluriga frågor och dilemman som dyker upp i barnens vardag. Barnen i Lyckeskolan: Olika familjer, vänskap och konflikter, könsidentitet, transidentitet, hudfärg, funktionsvariation, kärlek, hemlöshet och att vara nyanländ ja, helt enkelt alla olika!

Vad jag gör under författarbesöken:
Under mina författarbesök läser jag ur böckerna och de samtal som följer handlar om kärlek och andra livsviktiga känslor. Läs mer!

Marit Kapla

Aktuell bok: Kärlek på svenska
Marit Kapla belönades med Augustpriset för sin debutbok Osebol, som har översatts till flera språk. Kärlek på svenska är ännu ett dokumentärt verk där olika röster tillsammans bildar en lyrisk helhet. Intervjuerna är gjorda av Staffan Julén till dokumentärfilmen med samma namn som boken.

Vad jag gör under författarbesöken: Se Författarförmedlingen

Louise Halvardsson

Aktuell bok: Vi är inte klara med varandra – mormordikter
I sin tredje diktsamling utforskar Louise Halvardsson den komplicerade relationen mellan en mormor och ett barnbarn. Arv, klass och generation står i vägen för ett verkligt möte i livet, men efter mormoderns död söker diktjaget försoning genom fantasin.

Vad jag gör under författarbesöken: På ett lekfullt sätt, och med exempel från både egna och andras dikter, går Louise igenom poetiska stilbegrepp såsom liknelser, metaforer, symboler, upprepningar och rim. Läs mer!

Dela i sociala medier