Publicerat: 20 februari, 2023 Skrivet av: Hedvig van Berlekom | Författarcentrum Väst Läs mer

Boknytt i Väst

Författarcentrum Väst tipsar om nyutgivna och kommande böcker av våra medlemmar! Planerar du för att boka in en författare? Här nedan finns tips om aktuella författarskap bland våra medlemmar med nyutgivna böcker. Författarcentrum Västs medlemmar representerar en stor blandning. Här finns allt från barn- och ungdomsboksförfattare till poeter, prosaister och fackboksförfattare. Besök oss på Författarförmedlingen!


Mats Ahlstedt

Aktuell bok: Odjuret, Bokfabriken
Odjuret är en fristående uppföljare till Den sista vilan (2017), Fruktans hus (2018), Upprättelsen (2019) och Osynligt offer (2021).

Vad jag gör under författarbesöken: Berättar om mina böcker och läser valda avsnitt ur dem. Talar om skrivandets vedermödor, men också glädjeämnen. Jag tar upp varför jag skriver och hur man gör research. Jag sätter in kriminallitteraturen i ett litterärt, politiskt och samhälleligt sammanhang och diskuterar den ur författarens och läsarens perspektiv. Varför är kriminallitteraturen så populär, men samtidigt så kritiserad?

Malin Edgren

Aktuell bok: Rekordsommar, B Wahlströms
Rekordsommar är första delen i en ny serie som får dig att skratta, dra efter andan och bli varm i magen. Den handlar bland annat om den svåra konsten att tala sanning och om modet att möta rädslor och följa drömmar. Perfekt för högläsning.

Vad jag gör under författarbesöken: Skrivworkshop för skolklasser (grundskola/gymnasie), berättar om ett skrivande liv, Berättar om mina erfarenheter att driva läslustprojekt i skolan riktat mot lågstadiet. Fler förslag på upplägg finns här!

Anna Fohlin Mattsson

Aktuell bok: Alexandra-sviten, Modernista
I tre uppmärksammade romaner – Alexandras rum [1994], De ensammas hus [2004] och Vägar utan nåd [2006] – går Alexandra från barndom till sena tonår. Det är en smärtsam och gripande skildring av barnets utsatthet och kampen för att ta tillbaka ett eget liv; personlig, allmängiltig och, trots allt, fylld av hopp och obändig livskraft. Romansviten utkommer nu i en volym, med förord av Anna Jörgensdotter.

Vad jag gör under författarbesöken: Jag samtalar om mina böckers innehåll. Jag håller också skrivövningar där jag fokuserar på det självupplevda, vare sig det knyter an till temat i mina böcker eller inte. Orden kan vara agn för minnen. Språket och skriften förmår beröra och befria.

Frida Gråsjö

Aktuell bok: Drömläge för dystra hjärtan, Modernista
Frida Gråsjö har haft stora framgångar med sin Rosnäs-serie, senast med Champagnekorkar och cateringkaos som legat högt på ljudbokslistorna. Drömläge för dystra hjärtan är den fjärde fristående boken i serien.

Vad jag gör under författarbesöken: Jag berättar om min skrivresa på ett lättsamt och engagerande sätt uppblandat med skrivtips för de som drömmer om att börja skriva. Jag är en van talare som trivs både med att prata själv och att delta i eller moderera författarsamtal, anpassat till mågruppen.

John Lapidus

Aktuell bok: Den sjuka debatten : Bland vårdindustrins myter, lögner och nyspråk, Verbal förlag
I den här boken djupdyker forskaren John Lapidus i den sjuka debatten. Med hjälp av omfattande research och vårdindustrins egna argument för han den orättvisa verkligheten upp till ytan.

Vad jag gör under författarbesöken: Pratar om den svenska välfärdsmodellen utifrån min forskning och mina fackböcker.

Peter Gissy

Aktuell bok: Det fjärde fingret, Storyside
Fortsättningen på ”En avgörande ledtråd” från 2021. Michelle Mohlin är tillbaka!
Tidigt en vårkylig morgon hittas en kropp vid Marholmen i västra Göteborg. Kvinnan är okänd och hennes ena hand saknar fingrar.

Vad jag gör under författarbesöken: Berättar om mina böcker, hur de kom till och hur jag tänkt. Bibliotek och skolor. Inspirerar andra till eget skrivande.

Kenneth Hermele

Aktuell bok: Inte som lamm till slakt: judiskt motstånd under Förintelsen, Ordfront
Varför gjorde judar inget motstånd under Förintelsen? Frågan var utgångspunkten för den här boken, en utgångspunkt som visade sig fullständigt felaktig. Inte som lamm till slakt utmanar det vi trodde oss veta om Förintelsen.

Vad jag gör under författarbesöken: Berättar om aktuell bok, inbjuder till samtal kring den banala ondskan, judiskt liv i Sverige, judiskt motstånd under Förintelsen.

Anna Grinzweig Jacobsson

Aktuell bok: Bröllopspogromen, Bokförlaget Korpen 
En ukrainsk-judisk familjeberättelse. Hur klarar man sig i en diktatur, omgiven av propaganda och angiveri? Och hur vet man när det är dags att fly? Delar av Bröllopspogromen har publicerats som serien Rozas resa i Göteborgs-Posten sommaren 2022.

Vad jag gör under författarbesöken: Båda mina böcker är skrivna utifrån min och min familjs personliga erfarenheter, samtidigt som de relaterar till viktiga historiska händelser. Jag berättar vad som hänt både på det personliga planet och ur ett allmänt historiskt perspektiv, samtidigt som jag relaterar till nutida händelser i vårt samhälle

Ulla M Gabrielsson

Aktuell bok:  I araukarians tecken. Anteckningar om (försvinnande) barrträd, Diadorim.
Boken som bygger på dagboksanteckningar 2019-2022 berättar om det brasilianska urfolket mbyá-guaranís sånger, landskap och mytiska vandringsled över Sydamerika, Caminho de Peabiru, som sträcker sig 4000 km genom araukariaskogar.

Vad jag gör under författarbesöken: Bibliotek, grundskola, gymnasium. Här hittar du förslag på upplägg.

Ulla M Gabrielsson

Aktuell bok: Gwen Raverat. Liv & landskap. En konstnärsbiografi. Trägravyrer 1916-1949, Diadorim.
En samling essäer om den brittiska konstnären Gwen Raverat (1875-1957), som var sondotter till Charles och Emma Darwin.

Vad jag gör under författarbesöken: Bibliotek, grundskola, gymnasium. Här hittar du förslag på upplägg.

Inger Hansson

Aktuell bok: Upphittarbyrån, Visto förlag
Tillsammans med sina vänner startar Jesper Upphittarbyrån. Häng med när Jesper och hans vänner ger sig ut på jakt efter borttappade saker, när startskotten går i seglingarna och de ger allt för varandra. Vad är viktigast när allt ställs på spel?

Vad jag gör under författarbesöken: Jag erbjuder olika typer av författarbesök på förskolor, skolor och bibliotek. Här hittar du förslag på upplägg.

Hanna Jedvik

Aktuell bok: Den store konstnären, Albert Bonniers Förlag
Den store konstnären är en varm, humoristisk och fartfylld spänningsroman med två oväntade hjältar att ta till sitt hjärta. Författare: Hanna Jedvik och Emmy Abrahamson. 

Vad jag gör under författarbesöken: Jag berättar om mig själv och mitt skrivande, om vägen till att bli författare och vikten av att våga tro på sina drömmar. Ofta pratar jag om de olika teman som finns i mina böcker och jag håller gärna skrivarworkshops och inspirerar i kreativt skrivande eller journalistik.

Margareta Lindholm

Aktuell bok: Syskonen, Ordfront förlag
Syskonen är en högaktuell och säregen hyllning till skönheten och skörheten i människan och i naturen. Med en förunderlig lätthet och precision mejslar Margareta Lindholm fram denna arbetarskildring med dagens svenska glesbygd som skådeplats. 

Vad jag gör under författarbesöken: Berättar om mitt skrivande och skrivprocesser.

Camilla Ceder

Aktuell bok: Fardus & Malte: Småkrypskrisen Camilla Ceder (text) och Hanna Granlund (bild), Bonnier Carlsen

Charmigt, humoristiskt och mitt i prick i Camilla Ceders andra fristående bok om bästisarna Fardus och Malte. Hanna Granlund har gjort de tuffa, varma och mysiga illustrationerna.

Lupina Ojala

Aktuell bok: Purpurvinter, Catoblepas förlag
Det som var menat att bli en kort vistelse med lyx och vattenbehandlingar drar ut på tiden, för vem kan resa hem när alltför många frågor kräver sina svar? Utanför Vintersanatoriet faller snön medan himlens färg långsamt skiftar till purpur.

Vad jag gör under författarbesöken: Alt 1: Jag berättar om fantasygenren i allmänhet och går sedan vidare med att tala om hur jag bygger fantasyvärldar. Alt 2: Min senaste roman Purpurvinter utspelas på Mössebergs kurort i Falköping. Jag berättar om hur jag gjorde research, kurortens historia samt vilka val jag gjorde som skönlitterär författare under arbetets gång.

Britt Engdal

Aktuell bok: Bli till, Ekström & Garay
Bli till handlar om rötter, om att människor formar oss, även innan vi blivit födda.

Vad jag gör under författarbesöken: Mina böcker och författarbesök, av vilket slag de vara månde, präglas på djupet av detsamma: en vilja att stärka livsglädjens eld och barnens egen kraft.

Jörgen Lind

Aktuell bok: Reservatet, Albert Bonniers Förlag
Kom och sätt dig. Det är grönt i gräset. Skönt i gräset. Kom hit. En stund. Om hundra år. Vi har hela natten. Vi kan ta bilen, köra en natt under de grönskande träden, bara vidare tills asfalten tar slut och den utsatta förtrogenheten tar vid. Det är bara du som vet vart man kör om man inte ska någonstans. Hem, säger jag. Jag längtar hem. Jag tror att det är det jag längtar efter 

Vad jag gör under författarbesöken: Uppläsningar

Ingela Wadbring

Aktuell bok: Tre liv, Hoi Publishing
Tre liv är en sällsynt historia, som vem som helst av oss skulle kunna hamna mitt i. Det är den fristående fortsättningen på den hyllade Och livet bara pågår.

Vad jag gör under författarbesöken: Under ett besök gör jag det vi kommer överens om, och såväl IRL som online fungerar för min del. Några exempel på sådant som jag gärna pratar om: Mina enskilda böcker, om skrivande i allmänhet – skillnader och likheter mellan att skriva vetenskap, populärvetenskap och skönlitteratur samt Att ta sig över tröskeln och börja skriva.

Helene Tursten

Aktuell bok: Vampyrfesten, Tukan förlag
Misk är inte riktigt som andra barn, för hon är en vampyrflicka. Hon behöver hitta en riktig kompis, men hur ska det gå till när alla människobarn är vakna på dagen, och hon på natten? 

Vad jag gör under författarbesöken: Jag berättar om mig och mitt författarskap, läser ur mina böcker och andra texter som jag har skrivit. 

Aino Trosell

Aktuell bok: Julkrimineller, Lind & Co
En samling ”krimineller” med julen som ledmotiv, att avnjuta – och skrämmas av. Här finns något för alla, det är besatthet, hämnd, stalking och nostalgi i hisnande kluriga vändningar. Samt en rejäl dos ond bråd död i den mörkaste juletid.

Författarbesök: Under framträdandet berättar Aino om sitt författarskap samt om research och livserfarenheter som präglar hennes verksamhet.

Lilly Emme

Aktuell bok: Äldreboendet Pärleporten, Historiska Media
Äldreboendet Pärleporten är en varm feelgoodroman om vänskap över generationsgränserna.

Anna Nygren

Aktuell bok: När jag åker hem, Lesbisk pocket
När jag åker hem är en roman om landsbygd, beroende och längtan.

Vad jag gör under författarbesöken: Jag är van vid att arbeta kreativt med barn och unga, att hålla skrivarworkshops utifrån främst poesi och dramatik. Jag jobbar även med vuxna.

Anna Nygren

Aktuell bok: Allt jag äger och har, it-lit
Allt jag äger och har är en roman i tusen genrer. Det är en distanslös hängivelse till misslyckandet, ett groteskt relationskomplex, en dikt om skogen, hästarna och kropparna. Den jobbar med ryktesspridning och kannibalism och sjukdom. 

Vad jag gör under författarbesöken: Jag är van vid att arbeta kreativt med barn och unga, att hålla skrivarworkshops utifrån främst poesi och dramatik. Jag jobbar även med vuxna.

Jeanette Bergenstav

Aktuell bok: Nattrov, Norsdets förlag
Nattrov är en tät, välskriven deckare om den orädda frilansjournalisten Jennifer Sundin. Det är den fristående uppföljaren till Syndoffer, som utsågs till en av årets bästa debuter och fick ett strålande mottagande av både läsare och recensenter.

Vad jag gör under författarbesöken: Jag erbjuder olika typer av författarbesök på skolor, förskolor och bibliotek.

Ann-Charlotte Ekensten

Aktuell bok: Tomtar, Nypon förlag
Boken behandlar kortfattat och spännande tomtens historia. Främst den svenska hustomtens liv och leverne beskrivs, men även andra tomtars. Läsaren får ta del av skrönor och sägner från äldre tider, men får också läsa om historiska personer som hjälpt till att hålla tron på tomten vid liv.

Vad jag gör under författarbesöken: Jag vill förmedla läsglädje vid mina författarbesök!

Ann-Charlotte Ekensten

Aktuell bok: Full gas, Nypon förlag
En bok om hur svårt det kan vara att stå emot grupptryck, och hur det blir för Anton när hans kompisar vill något han innerst inne vet är fel.

Vad jag gör under författarbesöken: Jag vill förmedla läsglädje vid mina författarbesök! Det är med ledstjärnan ”läsglädje för alla, oavsett förutsättningar” som jag skriver böcker på lättläst svenska för barn, unga och vuxna. 

Evelina Varas

Aktuell bok: Sommardagbok -22, Poesiwerken Publishing
En dagbok från sommaren, som har publicerats på Facebook löpande under sommaren men nu presenteras i omarbetad form. Boken är en uppföljare till Sommardagbok -19, och en hommage till Duras Sommaren -80.

Vad jag gör under författarbesöken: Erbjuder läsningar, workshops, författarsamtal, kurser, performanceframträdanden med mera.

Birgitta Bergin

Aktuell bok: En hamn i stormen, Piratförlaget
En hamn i stormen är en relationsroman med spänningsinslag, där Birgitta Bergin ännu en gång visar hur insiktsfullt och skickligt hon skildrar.

Vad jag gör under författarbesöken: Allt beror på målgruppen! Men i huvudsak berättar jag om mitt författarskap, mina romaner och karaktärer som är hämtade från det verkliga livet även om de är påhittade. Hur man som kvinna, mitt i livet, tvärvänder i sin karriär och gör det som man älskar mest: skriva! 

Stina Nilsson

Aktuell bok: Det svarta havet, Bonnier Carlsen

Det är andlöst och smärtsamt spännande när Stina Nilsson avslutar trilogin om Liv och Frida med Det svarta havet. Stina Nilsson är vinnaren av Bonnier Carlsens stora manustävling 2020. Läs också vinnarboken Det svarta regnet och uppföljaren Den svarta staden.

Vad jag gör under författarbesök: Jag berättar om mina böcker och skrivande och hur en bok blir till. Eftersom jag själv började skriva i ung ålder under skoltiden så vill jag uppmuntra skrivandet och visa vad man kan göra med den vilda fantasin. Läs mer!

Frida Naemi Persson

Aktuell bok: Alla våra vagnar, Lilla Piratförlaget. Illustrationer: Sara Gimbergsson.  

Tänk vad många vagnar som omger de minsta barnen och hur roliga de är att sitta i, skjuta framför sig och titta på!

Frida Naemi Persson, född 1984, är författare och bibliotekarie med fokus på språkutvecklande och läsfrämjande verksamhet för barn. Läs mer!

Sara Gimbergsson

Aktuell bok: Alla våra vagnar, Lilla Piratförlaget. Text: Frida Naemi Persson.

Vad jag gör under författarbesök: Jag arbetar med mindre grupper om 7 – 10 barn. Jag och barnen pratar om känslor. Om olika känslor som glad, arg, ledsen…. hur känslan känns och hur vi ser ut i kroppen och ansiktet vid en viss känsla. Tillsammans med mig målar barnen dom olika uttrycken. Läs mer!

Frida Naemi Persson

Aktuell bok: Rysligt mysigt, Halloween, Rabén & Sjögren. Illustrationer: Moa Graaf.
Det är regnigt, riktigt ruskigt. Rysligt mysigt, Halloween! Smarrigt godis, läskigt bus, hemska pumpor, tända ljus.

En bok helt tillägnad barnens favorithögtid: Halloween!

Jenny Alm Dahlgren

Aktuell bok: Karims katt, Bonnier Carlsen. Illustrationer: Lovisa Lesse.

Lättläst för alla djurälskare! Serien ”Djurgänget”, om husdjur och kompisar, ligger på Bonnier Carlsens lättläst-nivå ”Lätt att läsa” – för barn som lästränar och vill ha lite text och mycket bilder på varje sida. 

Vad jag gör under författarbesöken: Målet är att ha en härlig stund tillsammans och väcka barnens nyfikenhet kring läsning och skrivande. Jag anpassar upplägget efter barnens ålder, gruppens storlek, eventuella önskemål m.m. Läs mer!

Mats Erasmie

Aktuell bok: Villa Svea, Hoi Publishing
Villa Svea är den avslutande delen i Dödskaravantrilogin. En roman om svenskarna som flydde fattigsverige för Argentina för 100 år sedan.

Vad jag gör under författarbesöken: Föreläser med mycket tempo, interaktion, humor och dialog om den faktiska bakgrunden till de historiska romanerna Dödskaravanen, Silverfloden och Villa Svea. Läs mer!

Kamilla Oresvärd

Aktuell bok: Cirkusprinsessan, Norstedts
Cirkusprinsessan är första delen i en ny nervkittlande spänningsserie av Kamilla Oresvärd, om den oberäkneliga och egensinniga Greta Leikler.

Vad jag gör under författarbesöken: Jag talar exempelvis om mitt författarskap, hur man skriver en spänningsroman, hur man kombinerar livet som författare med en chefsroll i näringslivet och hur viktigt det är att ta tag i sina drömmar och att ägna sig åt det man brinner för. Läs mer!

Jessica Lincke

Aktuell bok: Reningseld, Whip Media
När blir någonting oförlåtligt? Hur kan olika människors trauman bindas samman till ett helvete? Och hur renar man sitt samvete?

Vad jag gör under författarbesöken: Jag är flexibel och som författare med bakgrund som föreläsare utgår jag gärna från en frågeställning som är specifik för din grupp, vare sig det gäller elever eller utbildningssamordnare. Läs mer!

Ann Wigforss

Aktuell bok: Reningseld, Whip Media
Handbok för kommunikationsförmedlare.

Vad jag gör under författarbesöken: Läser ur egna verk, om så önskas tillsammans med musiker. Gör gärna författarbesök hos sociala myndigheter av olika slag, t ex sjukvården och barnomsorgen, men även i skolan för lärare  Läs mer!

Christina Lindström

Aktuell bok: Totalt bortglömd, B Wahlströms Bokförlag
Totalt bortglömd är en skruvad historia, full av humor och oväntade vändningar.

Vad jag gör under författarbesöken: Tyngdpunkten i mitt framträdande kan ligga på skrivande i sig, vikten av läsning eller mer på något av de teman mina böcker behandlar, beroende på vad vi kommer överens om. Läs mer!

Pia Hagmar

Aktuell bok: Totalt bortglömd, B Wahlströms Bokförlag
Totalt bortglömd är en skruvad historia, full av humor och oväntade vändningar.

Vad jag gör under författarbesöken: Om jag får säga det själv så tror jag faktiskt att jag är rätt bra på att locka fram både skriv- och läslust hos både barn och vuxna. Det brukar bli en bieffekt när jag är ute och gör författarbesök, dels berättar jag lite om hur det är att vara författare men mest om hur man går tillväga när man ska skriva en historia.  Läs mer!

Ebba Berg

Aktuell bok: Böghög, Bokförlaget Hedvig
Böghög är en berättelse om att våga ta kommandot i sitt liv. Men också om förälskelse som gör att kroppen värker, överbeskyddande föräldrar och om vänner som gör livet både svårare och bättre.

Vad jag gör under författarbesöken: Min bokserie om Abel, Klara och de andra i Lyckeskolan vänder sig till barn som håller på att lära sig läsa. Under mina författarbesök läser jag ur böckerna och de samtal som följer handlar om kärlek och andra livsviktiga känslor, om familjer, problemlösning och kommunikation. Läs mer!

Ebba Berg

Aktuell bok: Vill du vara ihopp, Katja Virtanen?, Illustrationer: Carl Flint, Olika förlag
Nu är det Katja Virtanen i klassen som har huvudrollen! Varje bok i serien handlar om ett nytt barn. Ebba Berg lyfter kluriga frågor och dilemman som dyker upp i barnens vardag. Barnen i Lyckeskolan: Olika familjer, vänskap och konflikter, könsidentitet, transidentitet, hudfärg, funktionsvariation, kärlek, hemlöshet och att vara nyanländ ja, helt enkelt alla olika!

Vad jag gör under författarbesöken:
Under mina författarbesök läser jag ur böckerna och de samtal som följer handlar om kärlek och andra livsviktiga känslor. Läs mer!

Marit Kapla

Aktuell bok: Kärlek på svenska
Marit Kapla belönades med Augustpriset för sin debutbok Osebol, som har översatts till flera språk. Kärlek på svenska är ännu ett dokumentärt verk där olika röster tillsammans bildar en lyrisk helhet. Intervjuerna är gjorda av Staffan Julén till dokumentärfilmen med samma namn som boken.

Vad jag gör under författarbesöken: Se Författarförmedlingen

Louise Halvardsson

Aktuell bok: Vi är inte klara med varandra – mormordikter
I sin tredje diktsamling utforskar Louise Halvardsson den komplicerade relationen mellan en mormor och ett barnbarn. Arv, klass och generation står i vägen för ett verkligt möte i livet, men efter mormoderns död söker diktjaget försoning genom fantasin.

Vad jag gör under författarbesöken: På ett lekfullt sätt, och med exempel från både egna och andras dikter, går Louise igenom poetiska stilbegrepp såsom liknelser, metaforer, symboler, upprepningar och rim. Läs mer!

Dela i sociala medier