Jag skriver i dina ord – Årets vinnare!

Jag skriver i dina ord – Årets vinnare!

2020 års tre vinnare av Jag skriver i dina ord, Författarcentrums rikstäckande skrivtävling för gymnasieelever, är utsedda! Första priset går till Frida Ingesson för novellen Sandslottet. Adelina Jakobsson och Elsa Källgren delar på andrapriset.

Av nära 300 bidrag, inskickade från Trelleborg i söder till Luleå i norr, har juryn enats om tre vinnare. Frida Ingesson från Piteå (klicka på namnet för att läsa) vann första pris för novellen Sandslottet.

Motiveringen lyder: ”Kampen för rätten att vara sig själv och den unga människans sorg över att motarbetas av sin omvärld skildras träffsäkert och angeläget i den modiga novellen ’Sandslottet’. Jaget sörjer, men ursäktar aldrig familjens diskriminerande beteende. Sandslottet som byggs och raseras synliggör en strid mellan sanden och havet, jaget och omvärlden, där jaget – envetet och livsnödvändigt – fortsätter att forma sitt eget liv.”

– Det känns faktiskt helt otroligt. När jag först fick reda på att jag var en bland de åtta finalisterna hade jag redan vunnit, och sedan när jag fick samtalet om att jag hade vunnit hamnade jag lite i chocktillstånd. Jag blev väldigt stolt över mig själv måste jag säga, berättar Frida.

Prissumman på 5000 kr är skänkt av pennföretaget Ballograf. Frida Ingessons vinnande bidrag kommer att publiceras i den litterära tidskriften ponton.

Två deltagare vann andrapris: Adelina Jakobsson från Umeå för bidraget En sakta promenad hemåt och Elsa Källgren från Kungsbacka för bidraget Några ord till mamma. De tilldelas 1000 kr var.

UPPSKJUTEN PRISCEREMONI

De tre vinnarna brukar presenteras i Göteborg under festliga former på Forum för poesi och prosas säsongsavslutning i maj varje år, då de bjuds in att dela scen med etablerade författare för att läsa sina vinnande bidrag. På grund av utbredningen av coronaviruset i samhället är ceremonin i år uppskjuten. Preliminärt nytt datum är 2 december, då Forum för poesi och prosa avslutar årets programverksamhet.

Förutom varsin prissumma mottar vinnarna även varsitt diplom, graverat pennset och bokpaket.