Publicerat: 16 november, 2022 Skrivet av: Hedvig van Berlekom | Författarcentrum Väst

Samarbete med den flerspråkiga kulturtidskriften Lyktan

Inom ramarna för Översättarstödet har Författarcentrum Väst inlett ett samarbete med den digitala kulturtidskriften Lyktan. Det är en flerspråkig kulturtidskrift med ett särskilt intresse för mötet mellan språk. Texterna i tidskriften dubbelpubliceras på två språk, varav svenska är det ena. Nedan hittar du länkar till publicerade texter av våra medlemmar.

Texter av våra medlemmar

Mahsa Jîna Amini har blivit en symbol för kvinnornas uppror i Iran, och med anledning av hennes död skriver författaren och redaktören Soleyman Ghasemiani på svenska och den kurdiska sorani-dialekten om politisk islam i Iran och en ny revolution. Han lämnade själv Iran efter revolutionen 1979 och kom så småningom till Sverige. Läs texten här!

Författaren Rizah Sheqiri är född i Kosovo och har ett femtiotal boktitlar bakom sig. Sheqiri arbetar också som lärare, och i en prosapoetisk betraktelse om utbildning som grunden för det goda samhället uppmanar han våra nyvalda politiker att satsa på skolan. Läs texten på albanska och svenska här!

Sergej Parajanov, född i Georgien och verksam i Ukraina, var en uppburen regissör under Sovjettiden. Sedan hamnade han onåd. Författaren Vera Stremkovskaya skriver om en filmare som inte vill lämna hennes medvetande. Läs texten på ryska och svenska här!

Under 2005 släpptes Dawit Isaak under några dagar från fängelset i Eritrea. För Lyktan skriver Ghirmay Yohannes om det korta mötet med honom, och om alla rykten och frågor som inte fick något svar. Läs texten på tigrinja och svenska här!

Det började som ett försök att göra skollitteraturen mer tillgänglig, men blev en kamp för att ge de förföljda författarna en röst. Jana Witthed har skrivit om Agadir, poesi, musik och Milena Fucimanová. Läs texten på svenska och tjeckiska här!

Att leva i språket. Rasha Alqasim skriver om arabiskan som poesins språk, dess inverkan på modern litteratur och om språket som ett sätt för människan att kunna kommunicera med sig själv. Läs texten på svenska och arabiska här!

Läs mer om Lyktan här: lyktan.org

Dela i sociala medier