Om medlemskap

Välkommen att bli medlem hos Författarcentrum Syd – södra Sveriges största förening för yrkesverksamma författare

 

Du som är utgiven författare, översättare eller kulturskribent är välkommen att söka medlemskap hos oss. Vi organiserar författarna i främst Skåne, Småland, Blekinge och på Öland. I medlemskapet ingår den rikstäckande tjänsten Författarförmedlingen, där du presenterar dig och dina verk för skolor, bibliotek, kommuner, kulturarrangörer och andra som bokar författare för framträdanden. Författarförmedlingen bokar ca 2800 författarbesök över hela landet varje år, och endast till de arvodesnivåer som Författarförbundet rekommenderar, det gäller även våra egna arrangemang.

 

Vi arbetar med att marknadsföra och uppmärksamma våra medlemmar genom att skapa litterära arrangemang och projekt som gynnar författarna lokalt och ger dem uppdrag, t ex författardagar, litteraturfestivaler och läsprojekt i skolan. Vi ordnar också regelbunden kompetensutveckling för våra medlemmar, samt mingel där vi träffas, nätverkar och umgås.

 

Författarcentrum Syd finansieras av Statens kulturråd, Region Skåne och Malmö stad och vår uppgift är att skapa arbetstillfällen för författare, värna det fria ordet och föra ut litteraturen i samhället. Se våra stadgar här.

 

Som medlem stöttar du arbetet för ökad yttrandefrihet och alla författares rätt till rimliga arvodesnivåer.

 

Författarcentrum Syd ställer följande krav för medlemskap:

 

– Medlemskap. Du ska vara utgiven med minst två böcker som är representerade på folkbibliotek, eller ha publicerat en bok samt skrivit kulturjournalistik som motsvarar ett verk.

 

– Debutantmedlemskap. Om du precis kommit ut med din första bok kan du få ett speciellt debutantmedlemskap men du har inte rösträtt på årsmötet.

 

För att ansöka om medlemskap fyll i formuläret här.

 

Efter inskickad ansökan beslutas om ditt inval på det närmast följande styrelsemötet. Vi har cirka 8 möten/år varför det kan ta lite tid.

 

Välkommen in i Sydsveriges författargemenskap!